mpbc Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 No tak myślałem, jest trudniej niż pisze na różnych portalach. No ale bedę coś próbował, mam troche czasu i nie ma co się poddawać, nawet jak nie wyjdzie to nie wyjdzie na złe. Jak nie USA to UK a jak nie to niestety Polska. Dzięki za pomoc. jak jesteś w stanie przebić chińczyków uczących się po 16 h dziennie i hindusów dla których wszystko jest możliwe.....
katlia Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 jak jesteś w stanie przebić chińczyków uczących się po 16 h dziennie i hindusów dla których wszystko jest możliwe..... ^^ Z tym ze, jego konkurencja nie beda chinczycy czy hindusi. Elitarne uniwersystety biora pewna ilosc kandydatow z kazdej czesci swiata. Jego konkurencja beda inni polacy, ewentualnie inni kandydaci z europy centralnej.
kzielu Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 Dla mnie wziać nieodganione jest dlaczego ktoś chce studiować w US wydając na to milion dolców... Studiowanie tam nie daje nic z punktu widzenia emigracji, w Polsce często nie gorsze wykształcenie można zdobyć praktycznie za darmo...
dareknow0 Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 To nie jest tak .Z tym milionem to przesada ale średnio te $ 200-300 tyś trzeba mieć odłożone .To prawda ,że z punktu widzenia emigracji studiowanie w USA nic nie daje . W Polsce często można zdobyć lepsze wykształcenie niż w USA ale już przy poszukiwaniu pracy w Polsce to już sprawa wygląda inaczej.Bardzo często pracodawcy wolą zatrudnić kogoś z dyplomem z NY niż z dyplomem z Polski. Dużo lepsza znajomość j.angielskiego takiej osoby i fakt ,że ukończył Amerykańską uczelnię daje mu większe szanse na zatrudnienie w Polsce.
katlia Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 kzielu pomylil zlotowki z dolarami, LOL!
Flurry744 Napisano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 1 Października 2012 A jak jest w UK z pozyczkami na czesne? W polsce moze i mozna znalezc cos lepszego, ale zalezy mi na studiach za granica w jakiejs dobrej uczelni.
sly6 Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 to moze zobacz po forach o UK.poczytaj troche stron uczelni
mikun Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 A jak jest w UK z pozyczkami na czesne? W polsce moze i mozna znalezc cos lepszego, ale zalezy mi na studiach za granica w jakiejs dobrej uczelni. Jeżeli chodzi o studia w UK to ja sie trochę orientuje... Do reformy przeprowadzonej przez rząd Camerona studia undergraduate kosztowały ok 3000funtów rocznie dla UK/EU students dla ludzi spoza Uni kilka razy więcej ale np w Szkocji studia te były za darmo!! Teraz studia w Anglii to jest kosztuja 9000 funtów rocznie - undergraduate, natomiast nie wiem czy w Szkocji nadal sa za darmo dla obywateli UE. Musisz zrobić mały research. Poza tym na studia undergraduate jest wiele pożyczek rządowych a szkoci mają swój własny program tzw SAAS, czyli z pożyczkami nie powinno byc żadnego problemu, szczególnie w Szkocji. Jeżeli chodzi o informatyke polecam Ci jeden z najlepszych Uniwersytetów w UK jest on w szkocji ST Andrews http://www.guardian....ter-sciences-it Jest on na 2 miejscu w rankingu jest dośc tani i bardzo elitarny, studiowali tam Kate i William jak zapewne wiesz Te rankingi sie zmieniaja ale dobre uczelnie w Szkocji to jest jeszcze Edinburgh- bardzo dobry i znany w świecie ale miasto w miare drogie i Glasgow- mniej troche respektowany niz Edinburgh ale nadal dobry i miasto Glasgow tańsze. Ze szkockich jeszcze jest dobry Stirling i Strathclyde. Topowe uczelnie brytyjskie jesli chodzi o informatyke to Oxbridge i imperial ale tam b ciezko sie dotac, zaraz za nimi sa UCL, Durham, Southampton, Bristol, Warwick, York, Manchester, Bath etc i masa jeszcze innych mniej znanaych Jest w czym wybierać generalnie, musisz sie zorientowac która dziedzina informatyki Cie interesuje, bo np na wielu nie ma hardware, a niektore sie specjalizują np w AI, inne w grach inne sa topowe jesli np chodzi o bezpieczeństwo itd Poczytaj o szkocji jak to jest u nich powinno byc najsolidniej i najtaniej może nadaj tuition fee jest za friko dla obywateli EU, i poczytaj o tym SAAS jak to działa...pozdrawiam
mikun Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 P.S. Jesli chodzi o informatykę to uczelnei brytyjskie - ogólnie bo nie wszystkie są troche gorsze od amerykańskich - mówie ogólnie całokształt w rankingach natomiast będac obywatelem EU i studiując w Uk masz bardzo duże prawa właśnie do wszystkich pożyczek, ulg, dofinansowań rzadowych itd, DOdatkowo będąc studentem masz pełną opiekę NHS - czyli brytyjskiej słuzby zdrowia i nic za to nie płacisz...także jak nie jestes zapatrzony ślepo w USA i zależy Ci na dobrych studiach i przede wszystkim kasa jest dla Ciebie ważna to nic nie pobije UK w tym momencie... No i jakbyś ukończył np Cambridge lub Imperial to cały świat stoi przed tobą
kzielu Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 kzielu pomylil zlotowki z dolarami, LOL! Ta, jasne.... To byl milion w tzw. cudzyslowie.... Po prostu nie kapuje zjawiska - szkoly tutaj zle nie sa, ale juz byl taki watek gdzie sie ktos na mnie denerwowal bo nie oddawalem naleznej czci MIT...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.