Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naprawde wielkie dzięki za wyjasnienia i pomoc, juz cos ogarniam w tym temacie wiecej :)

Próba pierwsza

Wiec dzisiaj byłem ogladac pierwszy samochod Honda Civic 2002 cena $4300 clean title, i podobno bezwypadkowy bo własiciel miał wydukowane carfax Moj kolega z pracy zawiózł mnie do Union City jazda zajeła nam ok 50 min. A na miejscu ....

Na zdjęciach wygląda duzooooo ładniej, i odrazu zauwazyłem malowany tylny błotnik i to jeszcze nie pod identyczny kolor (siwy siwemu sie różni)

Sprzedający (pochodzenia indyjskiego jak sie okazało na miejsu) wmawiam nam że wczoraj był u mechanika i wszystko jest ok tylko nie wiedział że ja i moj kolega to tez mechanicy i w 3 min znalezlismy awarie mechaniczne na ok $1500 Zrobilismy jazde probna nawet nie wiem po co..podziekowalismy i tyle.
Mielismy umowiny jeszcze jeden samochod w tym miescie ale na miejscu okazało sie ze juz sprzedany :( wiec tylko dzien stracony no ale coz tak to bywa!
Bede codziennie oferty i sie zobaczy, nauczyłem sie jednego ze jak cos sie interesujacego pokaze to trzeba jechac odrazu tylko ze praca i warunki nie zawsze pozwalaja :(

szukam dalej.....

Napisano

Mariano, nauczyłem się kiedyś tego samego. Na zdjęciach ok, w opisie stan perfekt, podjezdzalem a tam wrak. Czasem się nawet nie zatrzymywalem bo szkoda czasu.

Malowanie w usa ludzie robią jak najtaniej, to po tym ich łatwo złapać. Nawet nie będąc mechanikiem widać prostowane elementy łączące. Oszczędność ich gubi.

Napisano

Ja robilem srednio-wnikliwa inspekcje kazdego samochodu uzywanego, ktory ogladalismy. Ostatecznie, sposrod duzej ilosci "kandydatow" udalo nam sie nabyc samochod w stanie prawie idealnym, za rozsadna cene. Generalnie:

- http://www.popularmechanics.com/cm/popularmechanics/data/used-car-checklist.pdf - bardzo dobra lista, ktora pozwoli nawet laikowi okreslic dosc dokladnie poziomie stan samochodu

- dodatkowe punkty do sprawdzenia: http://www.wikihow.com/Check-out-a-Used-Car-Before-Buying-It

- telefon z androidem + Torque + http://tnij.org/zkdp = nieopisana mina kazdego zbywcy :)

- przed kupnem koniecznie trzeba zabrac samochod na inspekcje (o ile samemu sie nie jest mechanikiem)

- z humorem: http://www.cracked.com/blog/6-things-every-sucker-should-know-before-buying-used-car/ ;)

- vehicle history report (carfax, autocheck) nalezy traktowac jako sprawe drugorzedna, niemniej jednak zawsze przed kupnem pojazdu warto taki raport sprawdzic

negocjacja ceny i sposob rozmawiania ze sprzedajacym i/lub dilerem + jak mu sie nie dac omamic/naciagnac to oddzielny temat :)

Napisano

jkb - super sprawa ta lista, naprawde przydatna sprawa bo nieraz w pospiechu sprawdzamy samochód albo bardzo napaleni i zapominamy o ważnych detalach które potem kosztują nas fortune, dzięki! teraz to ja się wcale nie dziwie że kupiłeś prawie idealny samochód :)

Ja dalej przeglądam Craigslist i nawet pojawiły sie dwie interesujące oforty tylko na jedną z nich nikt nie odbiera a druga jest za bay bridge który własnie dzisiaj o 8pm zamkneli więc przez nastepne 10 dni to straszne korki będą :( :( ahhh

Byłem dzisiaj zapytac ile mnie bedzie mniej wiecej kosztowac ubepieczenie na samochod,( firma State Farm) podałem mniej wiecej jaki chce kupic, powiedziałem że mam prawko w usa 4 miechy a w polsce 10 lat. Powiedzxiano mi ze uznają mi te 10 lat jak dostarcze im " zaswiadczenie ze nie widnieje w rejestrze wykroczen drogowych w Polsce" przetlumaczone po angielsku. gdzie takie cos moge dostać? tam gdzie odbiuerałem prawko? i czy mój tata będzie mógł za mnie to odebrać?

Aha no i obliczyła mi że bedzie mnie to kosztowac ok $90/mc :(

kurcze nie spodziewałem sie ze az tyle, powiem szczerze :/

Napisano

hej tak na szybko....
Znalazłem.... wydaje się dobra oferte

Hello CL. i am selling my 2003 Toyota Corolla . we are the original owners of it. It has Clean Title and never been in an accident. Mechanically is excellent as well as interior and exterior. It always regularly maintained. I recently bought prius that is why i am selling. I have the Title in hand and smog certificate . It is ready to sell. Vin # JTDBR32E830033521 You can check it out. Registration is still current.It is loaded:
Automatic transmission,cd(single disc),am/fm,dual air bags,over drive,ac/heater.
i am going to post a lot pictures you can see good enough.

Cena $5700 (west san jose)

i jutro jade SAM o 8 rano ją obejrzeć, i teraz pytanie
Jezeli ja kupie to:

-musze dostac od niego podpisane title (wszytskie dane w title musza sie zgadza z jego ID tak?)
-musi mi dac smog check

a co z ubezpieczeniem i tablicami?

A czy ja wogole bede mogł nim wrococ do SF ?

Napisano

Przeważnie tablice trzeba odkręcić. Spytaj czy pojedzie z tobą do dmv i tam odkreci lub, że mu podrzucisz jak dostaniesz swoje. Znajdź dmv w jego okolicy. Może Ci zaufa z tablicami. Jeśli myślisz, że to ten zadzwoń do ubezpieczalni i powiedz co planujesz kupić i podaj VIN. Wstępnie Cię ubezpiecza.

Napisano

Co do ubezpieczalni - shop around, jak mówią Amerykanie. Geico jest zazwyczaj tańszy. Zresztą ubezpieczalnię w każdej chwili możesz zmienić, i poprzednia przyśle Ci czek za niewykorzystaną ratę. Powodzenia!

Napisano

Właśnie Geico jest dość drogi, szczególnie jak masz krótko prawko. Ulotniłem się z Geico, bo za jeden stary samochód premium płaciłem tyle co obecnie za dwa, stary basic, nowy premium. Dodatkowo w 2009 wprowadzono penalty za prawko młodsze niż 3 lata niezależnie ile miało się takowe w Polsce.

Napisano
  W dniu 29.08.2013 o 13:00, KaeR napisał:

Właśnie Geico jest dość drogi, szczególnie jak masz krótko prawko. Ulotniłem się z Geico, bo za jeden stary samochód premium płaciłem tyle co obecnie za dwa, stary basic, nowy premium. Dodatkowo w 2009 wprowadzono penalty za prawko młodsze niż 3 lata niezależnie ile miało się takowe w Polsce.

Dobrze wiedzieć. Trzymam się Geico od lat bo polisa pokrywa road assistance. Może pora na shopping po innych ubezpieczalniach.

Napisano
  W dniu 29.08.2013 o 17:22, Anubis napisał:

Dobrze wiedzieć. Trzymam się Geico od lat bo polisa pokrywa road assistance. Może pora na shopping po innych ubezpieczalniach.

Z drugiej strony cena to nie wszystko. :) Geico się cieszy dobrą opinią odnośnie realizacji roszczeń. Ostatnio słyszę, że state farm jest najtańszy, sam jestem w Allstate. Trzeba jednak zawsze spytać jaki jest coverage. Inaczej to jak jabłka do pomarańczy. Jak by mi się chciało, to bym przeniósł się gdzieś z malejącym deductible z latami.

Road assistance (pomoc drogowa, hotel przy podróży powyżej 100 czy 150 mil od miejsca zamieszkania w przypadku awarii, jump start, benzyna, guma, pokrycie w każdym pojeździe, który prowadzimy) wykupiłem sobie oddzielnie (nie ma to związku gdzie się ma polisę chyba) u nich za $56 rocznie (takie AAA) oprócz tego co jest w premium. Można dołączyć jedną osobę bezpłatnie. I tak ten koszt zwraca się w zniżkach do kin, wypożyczalni samochodów i w T-mobile daje to 12% zniżki na plan.