Skocz do zawartości

Nikt Ostatnio Nie Pisze Ile Czasu Trwaly Ich Procedury K1

freja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, solleone napisał:

Wydarzylo sie cos niezwyklego!!!!!!!!!!!! Wczoraj moj status w systemie USCIS zmienil sie na "My card was mailed to me" i wlasnie sprawdzilam poczte i dostalam zielona karte na 10 lat!!!!! Jak to jest mozliwe? Czy to jest jakas pomylka? POMOCY. Czuje, ze cos jest nie tak. 

A kiedy bralas slub ?

• Odpowiedzi 1,6 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Skontaktuj się z uscis i wyjaśni bo jest to pomyłka. Kartę będziesz musiała odesłać. W twoim przypadku musisz mieć 2 letnia kartę.  :)

Napisano

Juz poczytalam na innych forach i faktycznie bede musiala wyslac I-90. Bardzo komplikuje to moja obecna sytuacje i bylabym wdzieczna gdybys ktos, kto zna odpowiedz na ktorekolwiek z tych pytan sie udzielil: 

1) Czy to prawda, ze EAD staje sie niewazny w momencie otrzymania zielonej karty? Moj powinien byc wazny jeszcze prawie rok.

2) Czy moge na razie zatrzymac ta karte, zeby moc znalezc prace i zniesc ograniczenia z SSC, czy musze ja od razu odeslac?

3) Zauwazylam, ze mozna zlozyc wniosek I-90 online. Czy ja tez moge to zrobic i czy wtedy nie musze od razu odsylac zielonej karty?

4) Czy moge miec jakies problemy z powodu bledu USCIS? Kobieta, z ktora mialam rozmowe ewidentnie nie znala dokladnie prawa imigracyjnego i to ona sama powiedziala, ze removal of conditions mnie nie dotyczy, a przeciez mnie dotyczy. 

Nie moge juz dluzej czekac ze znalezieniem pracy, ale tez nie chce zrobic niczego wbrew prawu. Jezeli moj EAD jest niewazny i zabiora mi karte, jak mam udowodnic, ze jestem LPR?

Napisano

Nie wykorzystuj tej karty do niczego bo możesz mieć problemy. Po prostu jak najszybciej odeslij. Roc jak najbardziej cię dotyczy i musisz mieć do tego 2 letnia kartę. Według mnie na razie posługuje się ead.  Znoszeniem ograniczeń z ssc tak bym się nie przejmowała.  Ja do dzisiaj mam swoją stara kartę. 

Napisano

Pojdz do USCIS na Infopass, popros o stempel w paszporcie - to bedzie Twoja tymczasowa zielona karta, wazna 6 - 12 miesiecy (w zaleznosci od urzednika). Jak juz dostaniesz pieczatke, wysylaj I-90.

Napisano
Dnia 11/12/2017 o 14:56, Roelka napisał:

Nie wykorzystuj tej karty do niczego bo możesz mieć problemy. Po prostu jak najszybciej odeslij. Roc jak najbardziej cię dotyczy i musisz mieć do tego 2 letnia kartę. Według mnie na razie posługuje się ead.  Znoszeniem ograniczeń z ssc tak bym się nie przejmowała.  Ja do dzisiaj mam swoją stara kartę. 

Jej EAD jest niewazny. Ta karta jest wazna i jest legalna - nielegalna jest data waznosci karty. Moze sie poslugiwac ta karta do np. ssn czy prawa jazdy. Ale i tak trzeba bedzie te karte odeslac.

Napisano
21 minut temu, jkb napisał:

Pojdz do USCIS na Infopass, popros o stempel w paszporcie - to bedzie Twoja tymczasowa zielona karta, wazna 6 - 12 miesiecy (w zaleznosci od urzednika). Jak juz dostaniesz pieczatke, wysylaj I-90.

Dokladnie tak samo ja bym zrobila. 

Wyslajac I-90 nalezy odeslac orginalna green card - w zadnym wypadku nie oddawaj tej karty podczas spotkania na Infopass! Zdarzaly sie przypadki kiedy urzednik proponowal, ze zatrzyma od razu green card.. 

• 3 miesiące później...
Napisano

08/15 ślub WY
09/21 wysłanie dokumentówMT
09/28 uscis dostało dokumenty
10/16 biometric appointment MT
12/11 'dostarczona' combo card (w rzeczywistości zgubiona przez poczte) MT

2/22 interview o zieloną karte, wbicie pieczątki I-55 i póki co czekam na kartę. MT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...