jkb Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Ale co jest w tym niezrozumialego Masz 90 dni na wziecie slubu i wyslanie AoS, i tyle
ygritte Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Ale co jest w tym niezrozumialego Masz 90 dni na wziecie slubu i wyslanie AoS, i tyle No, ale przecież nie wysyłasz AoS dzień po ślubie. Ja wzięłam ślub w ciągu 90 dni, ale mój marriage certyfikat bez błędów dostałam po ponad miesiącu (!!!!!!) , bo zrobiono w nim błędy i musiałam jechać i wymieniać! :/ :/ :/
jkb Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 No, ale przecież nie wysyłasz AoS dzień po ślubie. Ja wzięłam ślub w ciągu 90 dni, ale mój marriage certyfikat bez błędów dostałam po ponad miesiącu (!!!!!!) , bo zrobiono w nim błędy i musiałam jechać i wymieniać! :/ :/ :/ W sumie racja, ja wyslalem trzy dni po slubie No ale to i tak, przejazdzka do clerka i problem z glowy. Spokojnie da sie wszystko zalatwic w 90 dni, i jeszcze sporo czasu zostanie
MoniaS Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 A czy wy wypełnialiście ten formularz I-94 bo nie wiem jest to do czegoś potrzebne? W ambasadzie nic nikt nie mówił, na lotnisku zabrali mi kopertę.
ilon Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 I94 drukujesz sobie z neta. Wbij w google
MoniaS Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Dzięki już sobie zrobiłam. To teraz tylko ślub i potem AOS? Kiedy robiliście SSn przed czy po ślubie?
jkb Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Ja robilem SSN tydzien po wlocie.
Gość Napisano 21 Października 2016 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Ja robiłam ssn po ślubie. A ślub mieliśmy jakieś 3 dni po moim przylocie do Stanów.
GrzesiekK Napisano 22 Października 2016 Zgłoś Napisano 22 Października 2016 Z uwagi, że jest to mój pierwszy post to witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum Razem z narzeczoną zdecydowaliśmy się przenieść do USA przy pomocy wizy K1. Z uwagi na to, że sam proces nie należy do najłatwiejszych (przynajmniej na pierwszy rzut oka) zdecydowałem się poprosić Was o pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami. Z moją narzeczoną (która ma podwójne obywatelstwo) jesteśmy razem 4,5 roku. Poznaliśmy się w Polsce i od początku mieszkaliśmy tylko tutaj. Jednakże ostatnio pojawiła się w jej pracy możliwość przeniesienia do USA i postanowiliśmy z niej skorzystać. Narzeczona pod koniec listopada leci do Bostonu, gdzie podejmuje pracę od 1 grudnia. Od razu po przylocie zamierza złożyć potrzebne dokumenty, ażeby jak najwcześniej rozpocząć cały proces "ściągnięcia" mnie do Stanów. I tutaj pojawia się kilka naszych pytań: 1. Jakie dokumenty wydawane w Polsce mogą okazać się potrzebne/przydatne? Akt urodzenia? Zaświadczenie pozwalające na zawarcie małżeństwa za granicą? Wiemy o potrzebie posiadania zdjęć (zarówno tych do dokumentów jak również udowadniających nasz związek). 2. Od czego zależy, do jakiego oddziału terenowego trafi nasza sprawa? Widziałem, że w poprzednich postach kilka osób narzekało na długi okres oczekiwania w przypadku oddziału w Teksasie. 3. Z uwagi na to, że narzeczona nie będzie pracowała na tyle długo, żeby posiadać bogato udokumentowaną historię pracowniczą, czy wystarczające będzie posługiwanie się umową o pracę plus wykazem z rachunku bankowego, na które wpłacana będzie wypłata? Czy ktoś może miał podobną historię? Dodam tylko, że sprawdzałem Poverty Guidelines for Affidavit of Support i jesteśmy świadomi, że należy zarabiać odpowiednią kwotę. 4. Wydaje mi się, że na jednej ze stron tego tematu ktoś pisał, że rozmowę w ambasadzie można odbyć tylko w Warszawie. Czy to jest prawda? Zdecydowanie bliżej mi do Krakowa. 5. Czy ktoś mógłby podzielić się informacją, jakie szczepienia zazwyczaj trzeba przejść w ramach obowiązkowego badania? Chciałbym je zrobić jeszcze przed otrzymaniem instrukcji od ambasady, ażeby wtedy nie tracić już na to czasu. Generalnie bardzo chętnie zapoznam się z Waszymi wypowiedziami i przeżyciami. Z pewnością posiadacie jakieś informacje/rady, które mogą zaoszczędzić nam sporo czasu i problemów Z góry dziękuje za każdą pomoc!
Gość Napisano 22 Października 2016 Zgłoś Napisano 22 Października 2016 https://pl.usembassy.gov/pl/wizy/narzeczona/ http://www.visajourney.com/content/k1guide http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typek.asp Z badaniami lekarskimi to bym poczekala, zeby ci potem nie wygasly.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.