andyopole Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 7 minut temu, katlia napisał: U mnie podmiejski Costco jest taka najprawdziwsza kwintesencja imigranckiej Ameryki. Nie polskiej - ale latynoskiej, bliskowschodniej, afrykanskiej, azjatycznej. Tyle kolorow skory i jezykow - jak na terminale miedzynarodowych lotow na duzym lotnisku. Bardzo mi sie to podoba. W Oregon COSTCO Azjate owszem ale czarnoskorego? Moze po trzech dniach? Statystycznie mamy ich 3% w Oregon. Predzej uslyszec mozna niemiecki albo rosyjski.
katlia Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 11 minut temu, andyopole napisał: W Oregon COSTCO Azjate owszem ale czarnoskorego? Moze po trzech dniach? Statystycznie mamy ich 3% w Oregon. Predzej uslyszec mozna niemiecki albo rosyjski. Tu jest sporo emigracji z Afryki. Nie wiem dlaczego, ale jest. Mozliwie ze to sa refugees i tu byli przywiezli, tak samo jak 40 lat temu rzad osiedlil tu sporo refugees z Vietnamu, itp. Znajoma jest nauczycielka pod miastem i mowi ze dzieci imigrantow z Etiopii i Nigerii przewaznie bardzo dobrze sie ucza... sa podobni pod tym wzgledem do Azjatow. Rodzice tez szybko sie profesjonalnie odnajduja. A i tez jest sporo tu Rosjan - jakies 50,000
andyopole Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 Bylem turystycznie w Spokane WA w 2008 roku. Chcialem wziac pare groszy z ATM. Z ciekawosci zobaczylem jakie jezyki sa dostepne: angielski i rosyjski.
marwin Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 15 minut temu, andyopole napisał: turystycznie Lkko zejde z glownego tematu, ale obecny rok wyglada calkiem niezle na turystyczne wyjazdy. Hotele wciaz dostepne w wielu miejscach atrakcyjnych turystycznie i taniej niz rok temu. Wiec pakuj sie @andyopole i sprawdz jak wyglada sytuacj apo latach:)
andyopole Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 17 minut temu, marwin napisał: Lkko zejde z glownego tematu, ale obecny rok wyglada calkiem niezle na turystyczne wyjazdy. Hotele wciaz dostepne w wielu miejscach atrakcyjnych turystycznie i taniej niz rok temu. Wiec pakuj sie @andyopole i sprawdz jak wyglada sytuacj apo latach:) Sam se jedz… Lubisz przyoszczedzic.
marwin Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2020 @andyopole - ironia mi pachnie, a ja naprawde widze tu okazje. Ponizej ta luka miedzy SLC a Rapid City to jeszcze musze zlapac 4 dni w Denver, tylko nie do konca wiemy czy sami czy ze znajomymi.
mcpear Napisano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2020 Widzę, że jedziesz do Yellowstone. Spałem raz w West Yellowstone a raz spałem w lodge wewnątrz parku. Rekomenduje drugie z całego serca. Na drodze z West Entrance do Madison Campground (zobacz na mapie) zwykle spotyka się zwierzynę. I jest to "pierwsza" zwierzyna, którą wjeżdżający do Yellowstone zobaczą - później nie robi ona już takiego zamieszania na drodze. Na tym odcinku drogi to przydrożny łoś może spowodować, że będziesz odcinek między West Entrance a Madison Campground jechał ze 2 godziny. Każdy ale to każdy zatrzymuje się minutę albo dwie i robi wszelkie możliwe zdjęcia z każdego możliwego aparatu. A jak tak będziesz jechał trzeciego dnia z rzędu to niestety na nerwy Twoje i współtowarzyszy w aucie będzie bardzo oddziaływało. Generalnie tego korku nie objedziesz. Unikniesz tego mieszkając "w parku" a nie na obrzeżach. W Górach Czarnych też bym ci rekomendował spanie w parku Custera. Ja spałem w domkach na kampingu Blue Bell - super miejsce - do najbliższego stada bizonów mieliśmy 4 minuty jazdy autem . Poza tym nie wiem czy wiesz, ale w Górach Czarnych pomiędzy 7 a 16 sierpnia jest duże motocyklowe "rally". Zjeżdża się chyba milard motocyklistów z całego USA i jeżdża, przepalają benzyną i hałasują przeokrutnie. Wielu z nich przyjeżdża tydzień wcześniej lub zostaje tydzień dłużej - ty masz tam być od 19ego. Podejrzewam, że niestety będzie okrutnie hałaśliwie od motocyklów ze zdeomontowanym tłumikiem gazujących wokoło. Rozważyłbym zmianę terminu
marwin Napisano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2020 @mcpear - dzieki za info. Bylismy w Yellowstone w 2016, ale wowczas wzialem hotel w Cody, WY. Dajemy jakos rade z dojezdzaniem, a obecna podroz jest w celu zobaczenia glownie NW part. Zwierzeta dla dzieci sa zawsze atrakcja, choc zyjac w Midwest staja sie lekko codziennoscia.Mieszkanie w parku ma ogromne zalety, ale stosunek cena do jakosci jest niekorzystny. Z tego co rowniez pamietam czesto wszystko jest zarezerwowane z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem.W Black Hills bedzie to nasz 6-ty raz - my mamy okolo 6h z miejsca gdzie zyjemy w ND. Sturgis znamy, u mnie 4 engineers to Harleyowcy, ale mnie to nie kreci.Jeszcze raz dzieki za caly wpis, my juz zjechalismy 46 stanow i co rok staramy sie zobaczyc cos ciekawego. Skorzystaj z dobrych cen i pomoz bizesowi turystycznemu, bo inaczej mozna skonczyc jak ciotki@andyopole Sent from my SM-G973U using Tapatalk
mcpear Napisano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2020 Cody, WY - moje ulubione miejsce. Ogólnie uwielbiam Wyoming i South Dakota. Za dużo w młodości czytałem Szklarskiego i za bardzo się pasjonowałem historią wojny o Góry Czarne. Zawsze tam jak jestem to nostalgia mnie ogarnia. W Cody, WY pamiętam historię jak gość przy check-in na white water rafting powiedział, że mamy się przebrać a kluczyk od auta możemy spoko w aucie zostawić. Jak zmarszczyłem brwi ze zdziwienia to powiedzial - Don't worry tu jest Wyoming, tu jest bezpiecznie bo każdy z nas ma guna i podejście do cudzego auta dla złodzieja może skończyć się odstrzałem
katlia Napisano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2020 8 minut temu, mcpear napisał: Cody, WY - moje ulubione miejsce. Dla mnie Jackson Hole i Grand Teton National Park. Mieszkajac w Californi oblazilam Sierras... mieszkam w Colorado i laze po Rockies i San Juans.. ale Grand Teton -- to sa zachwycajace gory! No i Jackson Hole jest swietnym miasteczkiem. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.