Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze odnośnie Nowego Yorku....

Pełna zgoda że NYC jest okropne, byłam raz w życiu ale strasznie mnie to miasto przytłoczyło. Pojechać na wycieczkę zgoda, bo szczęka opada nie oszukujmy się, ale nie do życia.

Ciekawa jestem, dlaczego z wykształceniem i dobrą pracą w PL (czyli jak zakładam dobre CV) trzeba zacząć od budowy?

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a propos pracy - czy mając perspektywy na jako taką pracę w Polsce, coś w stylu średniej kadry zarządzającej, lub wielka niewiadoma w USA, to lepiej zostać w Polsce?

Napisano

a propos pracy - czy mając perspektywy na jako taką pracę w Polsce, coś w stylu średniej kadry zarządzającej, lub wielka niewiadoma w USA, to lepiej zostać w Polsce?

To chyba każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. W moim przypadku mam bardzo dobrze płatną pracę (wyższa kadra zarządzająca) i jednak zdecydowałem, że wybieram niewiadomą w USA :-)

Napisano

Wszystko zależy od nas samych jak i od szczęścia, są osoby które zostawiły wszystko w polsce i wyjechały. Po 10 latach żałują, że podjęły taki krok bo w polsce miały lepiej.
Trzeba się liczyć z tym, że to nie jest już ta sama Ameryka co była 10lat temu. Pracy nie ma nawet dla Amerykanów.

Jest o wiele trudniej niż kiedyś, ale trzeba powalczyć by spełnić ten sen.
Nie należy się spodziewać, że zaczniemy od czegoś (WOW) super :-).

od 7-10/h $ na początek wystarczy w obozie pracy jakim jest Ameryka :D

Napisano

Odnośnie xera dokumentów. Dzwoniliśmy dzisiaj do ambasady i powiedzieli, żeby te ważne dla nas dokumenty (np. świadectwa) przynieść też skopiowane, bo oni to muszą mieć u siebie w papierach.

Napisano

Warto zrobić prosty rachunek, co oferuje USA, Polska i UE:

W USA:

- jeden z największych rynków pracy

- ubezpieczenie zdrowotne jako dodatkowy koszt

- ubezpieczenie emerytalne jako dodatkowy koszt

- chyba 8 dni urlopu w roku

- szanse na dużą karierę dla nielicznych

- min 8 tyś km od rodziny

W Polsce:

- bananowy rynek pracy, ale jak masz pracę to trochę cię nie dotyczy

- ubezpieczenie zdrowotne (jakie jest każdy wie, ale jest)

- emerytura wirtualna

- szanse na dużą karierę też dla nielicznych

- rodzina na miejscu

W UE:

- średni rynek pracy, w tym dużo rodaków

- ubezpieczenie zdrowotne (przeważnie na dobrym poziomie)

- ile urlopu w poszczególnych krajach nie wiem

- karierę też można zrobić

- 2-3 h lotu do rodziny

Jak widzisz nie ma prostych odpowiedzi. Jak się zarabia powyżej 4-5 tyś netto w Polsce to trzeba się liczyć z tym, że zanim osiągnie się taki sam standard w USA minie trochę czasu i ciężkiej pracy. No i daleko. Ale może być tak że będziesz właśnie z tych nielicznych którzy szybko to przeskoczą :) .

My po takim rachunku rozmowę przełożyliśmy na bliżej nieokreślony termin.

Napisano

Espe, wiadomo - każdy musi sam przemyśleć. Ale dzięki :)

Ja to tylko nie chciałabym za kilka lat obudzić się z ręką w nocniku tutaj, w moim kraju. Potem żałować że nie podjęłam decyzji o próbie emigracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...