Gość miqhs Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Jeszcze odnośnie Nowego Yorku.... Pełna zgoda że NYC jest okropne, byłam raz w życiu ale strasznie mnie to miasto przytłoczyło. Pojechać na wycieczkę zgoda, bo szczęka opada nie oszukujmy się, ale nie do życia. Ciekawa jestem, dlaczego z wykształceniem i dobrą pracą w PL (czyli jak zakładam dobre CV) trzeba zacząć od budowy?
sly6 Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 dlaczego nalezy zaczac? to jest indywidualna sprawa kazdej osoby mamy tutaj uzytkownikow to nie zaczynali od budowy.
serafina Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 a propos pracy - czy mając perspektywy na jako taką pracę w Polsce, coś w stylu średniej kadry zarządzającej, lub wielka niewiadoma w USA, to lepiej zostać w Polsce?
arbo Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 a propos pracy - czy mając perspektywy na jako taką pracę w Polsce, coś w stylu średniej kadry zarządzającej, lub wielka niewiadoma w USA, to lepiej zostać w Polsce? To chyba każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. W moim przypadku mam bardzo dobrze płatną pracę (wyższa kadra zarządzająca) i jednak zdecydowałem, że wybieram niewiadomą w USA :-)
grzesG Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Wszystko zależy od nas samych jak i od szczęścia, są osoby które zostawiły wszystko w polsce i wyjechały. Po 10 latach żałują, że podjęły taki krok bo w polsce miały lepiej.Trzeba się liczyć z tym, że to nie jest już ta sama Ameryka co była 10lat temu. Pracy nie ma nawet dla Amerykanów.Jest o wiele trudniej niż kiedyś, ale trzeba powalczyć by spełnić ten sen.Nie należy się spodziewać, że zaczniemy od czegoś (WOW) super :-).od 7-10/h $ na początek wystarczy w obozie pracy jakim jest Ameryka
kasia-125 Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 U nas podobnie. Właśnie od lutego mąż dostał awans. Ale jak dojdzie do nas i wszystko będzie ok to i tak wyjedziemy :-)
karolamo Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Odnośnie xera dokumentów. Dzwoniliśmy dzisiaj do ambasady i powiedzieli, żeby te ważne dla nas dokumenty (np. świadectwa) przynieść też skopiowane, bo oni to muszą mieć u siebie w papierach.
Gość espe Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 a propos pracy - czy mając perspektywy na jako taką pracę w Polsce, coś w stylu średniej kadry zarządzającej, lub wielka niewiadoma w USA, to lepiej zostać w Polsce? Warto zrobić prosty rachunek, co oferuje USA, Polska i UE: W USA: - jeden z największych rynków pracy - ubezpieczenie zdrowotne jako dodatkowy koszt - ubezpieczenie emerytalne jako dodatkowy koszt - chyba 8 dni urlopu w roku - szanse na dużą karierę dla nielicznych - min 8 tyś km od rodziny W Polsce: - bananowy rynek pracy, ale jak masz pracę to trochę cię nie dotyczy - ubezpieczenie zdrowotne (jakie jest każdy wie, ale jest) - emerytura wirtualna - szanse na dużą karierę też dla nielicznych - rodzina na miejscu W UE: - średni rynek pracy, w tym dużo rodaków - ubezpieczenie zdrowotne (przeważnie na dobrym poziomie) - ile urlopu w poszczególnych krajach nie wiem - karierę też można zrobić - 2-3 h lotu do rodziny Jak widzisz nie ma prostych odpowiedzi. Jak się zarabia powyżej 4-5 tyś netto w Polsce to trzeba się liczyć z tym, że zanim osiągnie się taki sam standard w USA minie trochę czasu i ciężkiej pracy. No i daleko. Ale może być tak że będziesz właśnie z tych nielicznych którzy szybko to przeskoczą . My po takim rachunku rozmowę przełożyliśmy na bliżej nieokreślony termin.
serafina Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Espe, wiadomo - każdy musi sam przemyśleć. Ale dzięki Ja to tylko nie chciałabym za kilka lat obudzić się z ręką w nocniku tutaj, w moim kraju. Potem żałować że nie podjęłam decyzji o próbie emigracji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.