Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czesc wszystkim! Pierwsze wrazenia po przybyciu jako rezydent: znalazlam prace w zawodzie w ciagu 2 tygodni od przylotu (chociaz powiem szczerze, ze pomogly mi moje kontakty, ktore zdobylam w zeszlym roku bedac tu, w Colorado Springs, jako stazystka). Jesli chodzi o dokumenty, to Zielonej Karty jeszcze nie widac. Za to przyszla nowa karta SSN (mialam juz numer ssn bedac w stanach na studiach magisterskich, z tym ze jako student mialam ograniczenia co do zatrudnienia, teraz zmienil sie moj status wiec wyslali nowa karte, z tym samym numerem, ale juz bez zadnych adnotacji). Co ciekawe, nie zaznaczalam w formularzu, ze potrzebuje nowy SSN, wszystko zadzialalo automatycznie, widocznie w bazie danych zostal uaktualniony moj status, co jest dowodem na to, jak dobrze poinformowana jest wszelkiego rodzaju administracja i jak ich bazy danych sa polaczone.

Ahh jeszcze jedno, list z Social Security Administration byl zaadresowany do mnie jak i do mojego chlopaka, ktory byl wymieniony w formularzu jako osoba do ktorej lece.

Napisano

hej mieszkam w Nowym Jorku, wygralam zielona karte I moja rozmowa prawdopodobnnie odbedzie ok lipca z moim numerem. Moj adwokat zajmuje sie ta sprawa I proponuje mi jechac na rozmowe do Warszawy, a nie tutaj. Powiedzial ze tutaj bedzie musial zrobic adjustment status potrwa to dluzej itp. Czy ktos orientuje sie w tym? z gory dzieki za opowiedz.

Napisano

hej mieszkam w Nowym Jorku, wygralam zielona karte I moja rozmowa prawdopodobnnie odbedzie ok lipca z moim numerem. Moj adwokat zajmuje sie ta sprawa I proponuje mi jechac na rozmowe do Warszawy, a nie tutaj. Powiedzial ze tutaj bedzie musial zrobic adjustment status potrwa to dluzej itp. Czy ktos orientuje sie w tym? z gory dzieki za opowiedz.

A legalnie tam mieszkasz?

Napisano

do innych osob,tak martaloz ma legalny status tzn studencki i jak napisala utrzymuje legalny status

a co do adwokata to poczytaj lepiej ta strona i byla na forum taka osoba z dv 2013 ze robila to z terenu USA i nie bylo to wolne ;) wiec poczytaj temat o dv 2013

AOS

http://www.uscis.gov/green-card/other-ways-get-green-card/green-card-through-diversity-immigration-visa-program/green-card-through-diversity-immigrant-visa-program

a jak masz zaznaczone na formularzu ze gdzie chcesz miec rozmowe,na terenie USA czy tez z terenu Polski-Warszawa?

bo to jest wazne tak samo .pamietasz co zaznaczyl Twoj adwokat?

Napisano

tak jestem tutaj legalnie na wizie studenckiej, moj adwokat dopiero bedzie wysylal papiery w tym tyg. I dlatego pyta sie mnie gdzie chce miec rozmowe. On nalega na Warszawe .

Napisano

Generalnie jezeli jestes leganie to nie ma specjalnej roznicy, natomiast nie widze zadnego powodu zeby po pierwsze wynajmowac do tego adwokata a po drugie leciec specjalnie do Polski w tym celu.

Jedyna kwestia to tak ze jezeli Twoj cut-off date bedzie current blisko wrzesnia, to teoretycznie w US jest zdaje sie wieksza mozliwosc ze nie zdazysz....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...