Misuzu Napisano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2014 Dzięki! Chociaż dziwne ze tak to jest. Wiec rodzina umiejscowi a paszport załatwię sie przez konsulat polski. Chyba w 3 miesiące sie wyrobią! Szkoda ze nie pomyślałam wcześniej i nie zrobiłam nowego paszportów. Polsce bo mi tez wygasa w 2016 w sierpniu a do obywatelstwa nie zdążę. Chyba ze przekroczyłem jeden rok w USA bez paszportu ale do lifting conditions pewnie bedą chcieli paszportu. Ojjjj duzo zabawy i pieniędzy
andyopole Napisano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2014 We wrzesniu przyjechalo dwoch chlopakow z konsulatu w LA do Portland w celu zalatwiania paszportoww I innych spraw konsularnych. Dostalem nowy po 23 dniach. Kosztowalo ok. $160. Z dostawa.Mam kwitek na gorze, nie chce mi sie wlazic.
Misuzu Napisano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2014 No to spokojnie dam radę. Tym bardziej ze konsulat mam w ŁA i to jest godzina drogi. Dzięki.
Laurka Napisano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2014 Dzięki! Chociaż dziwne ze tak to jest. Wiec rodzina umiejscowi a paszport załatwię sie przez konsulat polski. Chyba w 3 miesiące sie wyrobią! Szkoda ze nie pomyślałam wcześniej i nie zrobiłam nowego paszportów. Polsce bo mi tez wygasa w 2016 w sierpniu a do obywatelstwa nie zdążę. Chyba ze przekroczyłem jeden rok w USA bez paszportu ale do lifting conditions pewnie bedą chcieli paszportu. Ojjjj duzo zabawy i pieniędzy Jestem w podobnej sytuacji. Paszport traci waznosc w lipcu 2016, wiec te 2,5 roku to wcale nie jest jakos strasznie duzo. I nie wiem jak to rozegrac. Pewnie poprosze rodzicow o umiejscowienie aktu slubu w Warszawie, a potem bede musiala sie fatygowac do konsulatu w NYC, co mi sie kompletnie nie usmiecha. No ale coz zrobic? Do Polski (i to na miesiac!) na pewno dlugo nie polece, bo dopiero zaczelam prace.
Misuzu Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Tak Laurka dokładnie. Myśle ze lepiej go zrobic. Dobrze zawsze mieć ten paszport. Do obywatelstwa nie zdążymy a bez tak ważnego dokumentu lepiej tez nie egzystować heh
sly6 Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 dlaczego sie umiejscawia akt slubu . http://e-adwokat.eu/akt-stanu-cywilnego.html nie tylko dla paszportow
Nigella Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Cholera jasna, kupilismy dzisiaj bilety do Polski… i ogarnela mnie totalna panika Bez umiejscowienia, na nazwisko z paszportu, biore ze soba GC plus akt slubu. Panikuje, bo lecimy Lufthansa, a wiecie jacy sa Niemcy, skrupulatni, czasem - mowiac nieladnie - upierdliwi Wyleciec do Polski nie problem, ale zalapalam stresa z powrotem… myslicie, ze bedzie ok? Czy ma znaczenie fakt, ze moja dwuletnia GC wygasa pod koniec pazdziernika, jesli lecimy na przelomie lipca/sierpnia (w sumie na trzy tygodnie)? Czy wyslac papiery na nowa GC przed wylotem?
pelasia Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Ja latam z paszportem na stare nazwisko GC na nowe, z aktem slubu i nigdy nikt sie nie przyczepil. Bedzie dobrze, nie ma co sie martwic. Milego lotu !
Nigella Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Dzieki Pelasia, szczerze mowiac nie tylko to mnie zaczelo stresowac, gdy zakup biletow stal sie faktem Lece do Polski pierwszy raz od 2,5 roku i zaczyna sie "afera" - u kogo bedziemy spac, a dlaczego u tych, a nie u tamtych, dla kogo prezenty, a jesli dla tych, to co dla tamtych, ile dni w tym miescie, ile w tamtym… normalnie czuje sie jakbym planowala wyprawe w kosmos
pelasia Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Ja calkowicie rozumiem. Najlepsze jest wymyslanie prezentow dla rodziny i znajomych wazne aby sie nie stresowac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.