krzychu. Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 Przy pierwszych dwóch podejściach nie byłem tak bardzo nastawiony na to, że dostanę wizę jak tym razem:) Naładowany pozytywną energią stwierdzam, że tym razem się uda i tyle:) Również życzę Powodzenia! Pozdrawiam!
km-56 Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 Gdzie pojawia się numer potwierdzjący wzięcie udziału ? Po wypełnieniu zgłoszenia wyrzuciło mnie do pierwszej strony i pisze "Submission In Progress" klikam check submission i bez zmian. Tak od 30 minut. Powodzenia wyszystkim i dzięki za odpowiedź
Frieten Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 A czy na maila się coś dostaje po wysłaniu zgłoszenia? No ja oczywiście też wszystkim spragnionym Ameryki życzę ugaszenia pragnienia
ilya_ Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 Wysylać kazdy moze....nawet mozemy wyslac na naszego psa w domu....[z tym, ze nie ma to sensu] Gdy ktos jest nielegalnie to w przypadku wygranej NICI z tego. z nowego dziennika: Jestem nielegalnie i uśmiechnął się do mnie losAby uciąć niepotrzebne nadzieje zaznaczam, że jeśli ktoś jest w USA nielegalnie i został wylosowany w tegorocznej loterii wizowej, zielonej karty nie otrzyma. Oczywiście są pewne wyjątki, ale są to naprawdę wyjątki i takich przypadków jest relatywnie mało. Podkreślam tutaj, że nie ma znaczenia, czy płaciliśmy podatki oraz jak długo przebywamy w USA. Fakt, że mamy dzieci urodzone w USA również jest bez znaczenia.Pamiętajmy, że wylosowana zielona karta nie "daruje" nam naszych wykroczeń imigracyjnych. Wygrana na loterii nie ma tej samej "mocy" co ślub z obywatelem USA. Wygrana na loterii to jedynie podstawa do ubiegania się o zieloną kartę, pod warunkiem, że jesteśmy w USA legalnie. Ponadto, wygrana w loterii wizowej nie daruje nam naszych poprzednich "przesiedzeń" w USA. Tak więc osoby, które były w USA nielegalnie dłużej niż rok i wyjechały, są objęte zakazem powrotu przez 10 lat, nawet jeśli wygrały na loterii wizowej, składając wniosek z Polski. To samo dotyczy osób objętych 3-letnim zakazem powrotu.Paragraf 245(i)Osoby, które są w USA nielegalnie, ale podlegają pod paragraf 245(i), mogą otrzymać zieloną kartę na podstawie loterii wizowej po opłaceniu dodatkowej kary w wysokości 1000 dol. Dla przypomnienia, paragraf 245(i) obejmuje te osoby, które miały rozpoczęte jakiekolwiek sponsorowanie 30 kwietnia 2001 lub wcześniej. Paragraf obejmuje zarówno osoby sponsorowane, jak i ich małżonków oraz dzieci. Pamiętajmy jednak, że paragraf 245(i) jest w niektórych przypadkach dość skomplikowany, dlatego przed złożeniem wniosku lub zanim zrezygnujemy ze złożenia wniosku o zieloną kartę, należy skonsultować się z kompetentnym adwokatem imigracyjnym.Nielegalny pobyt krócej niż pół rokuPrawo imigracyjne nie nakłada zakazu powrotu do USA dla osób, które przebywały nielegalnie w USA krócej niż pół roku. Mimo że nie możemy ubiegać się o zieloną kartę w USA, ponieważ jesteśmy nielegalnie, prawo nie zabrania nam ubiegać się o zieloną kartę w Polsce. Tak więc, jeśli jesteśmy w takiej sytuacji, należy jak najszybciej wyjechać z USA i ubiegać się o zieloną kartę w ambasadzie w Polsce. zrodlo: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/nielegalni-a-wygrana-na-loterii-wizowej
ilya_ Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 A czy na maila się coś dostaje po wysłaniu zgłoszenia? No ja oczywiście też wszystkim spragnionym Ameryki życzę zaspokojenia potrzeb nie....dostajesz nr ktory musisz zachować, ale dostajesz go jeszcze na tej stronie wypelniania....na samym koncu...
krzychu. Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 No dobrze to może zadam pytanko Ilya_ Jeżeli ktoś był na work & travel i przesiedział nielegalnie 12m-cy to jakiego ma bana? 3 czy 10 lat? Pytam ponieważ nie wiem jak liczy się nielegalny pobyt na wizie J-1. Dziękuje za odp. Pozdrawiam
ilya_ Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/czy-na-pewno-jestes-tu-nielegalnie ....moze to smiesznie troche wygladac ale podpieram sie w tym momencie gazetka ->WIADOMO... PORADA Z PRAWNIKIEM TO PORADA Z PRAWNIKIEM I NIE MA CO TU GADAĆ
krzychu. Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 Ok znalazłem w temacie, który założył/ła ilya_ Osoby na statuach F-1/J-1Jak pisałem w poprzednich artykułach, osoby przebywające na statusach studenckich F-1 lub J-1 nie są w USA nielegalnie. Takie osoby są "tylko" bez statusu. Mimo że na co dzień jest to mała i techniczna różnica, jest to kolosalna różnica jeśli chodzi o loterię wizową. Osoba na statusie F-1/ J-1 nie ma zakazu powrotu do USA. Tak więc osoba, która przyjechała do USA 10 lat temu na program work & travel na wizie J-1 i wylosuje zieloną kartę w loterii wizowej, może o zieloną kartę ubiegać się w ambasadzie, ponieważ nie obejmuje ją zakaz powrotu do USA. To samo dotyczy innych osób, które zmieniły swój status na F-1 i przestały chodzić do szkoły. Sam sobie odpowiedziałem Pozdro
sly6 Napisano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 1 Października 2013 krzychu ale po co masz szukac po gazetach widze ze ilyia zamiast odeslac Cie do wypowiedzi Kariny cytuje gazete a przeciez kazdy kto czyta dobrze forum to wie co pisala kiedys Karina i radze to tak samo przeczytac i z tym sie zapoznac Kamil mozesz miec rozmowe w j.polskim ale pamietaj ze masz pokazac ze dasz sobie rade w USA a wiec moze zacznij cos sie uczyc j.angielski nie jest wymagany ale dobrze widziany
krzychu. Napisano 1 Października 2013 Zgłoś Napisano 1 Października 2013 No to wertuje w takim razie Dzięki sly6 Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.