Skocz do zawartości

Wyjazd Do Ny Na Tydzień

acad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taksówki na trasie Lotniska - Manhattan mają flat fare (czyli stałą stawkę) + ew. opłata za przejazd platnymi tunelami, mostami etc. + napiwek (niby nie obowiązkowy, ale w dobrym guście). Stawki masz na stronie lotnisk np. tutaj są dla JFK - wychodzi okolo $60 w sumie (tyle zaplacilam w zeszlym roku):

http://www.panynj.gov/airports/jfk-taxi-car-van-service.html

Na pewno są autobusy, które imo bardzo się opłacają np.taki jeździ Manhattan - Newark:

http://www.coachusa.com/olympia/ss.newarkairport.asp

czy ten: http://www.nycairporter.com/

Autobusy (ok $16) są tylko trochę droższe w przypadku Newark od pociągu (ok $12), a podwożą Cię pod sam terminal, nie trzeba się przesiadać z walizami etc. Po detale odsylam na strony lotnisk.

• 3 tygodnie później...

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam,

Zdecydowalismy sie na grudzien przed swietami. Wlasnie bedziemy wypelniac wniosek wizowy. Wyczytalem na podanej stronie, że o wize powinno sie ubiegac co najmniej 3 miesiace przed planowana podróżą a do naszej planowanej zostaje okolo 1,5 miesiaca. Bedą z tym jakies problemy ?

Gdzie moge znalezc w miare aktualne informacje jak wypelniac wniosek krok po kroku ?

Napisano

Czesc ja mam z tym doswiadczenie. Warto. To zwykle wynajecie pokoju/domu w zaleznosci co jest w ogloszeniu. Czasem masz lokatora [wlasciciela domu] w domu, a czasem nie. Czasem tez masz max umeblowanie: tv, kino domowe, wszystkie dogodnosci - jak pisalem w zaleznosci co jest w ogloszeniu i zalezy tez to wszystko od ceny. W okresie swiatecznym spiesz sie bo z tego co ja widzialem z tanimi noclegami w tym okresie + sylwek moze byc ciezko jesli chodzi o tani nocleg ! Moze, ale nie musi.................To zwykle wynajecie pokoju - nic wiecej. Kase wplacasz przelwem....mozliwe anulowanie rezerwacji :)

Napisano

Chcemy jechac na poczatku grudnia, wiec do swiat jeszcze troche ale dalo sie zauwazyc ze hotele sa duzo drozsze niz np w listopadzie albo marcu.

Co do airbnb, ja chcialbym miec mieszkanie tylko dla siebie, bez wspolokatorow, ewentualnie taka kwatera jak sie jedzie w Polsce nad morze albo gory.

Jeszcze pytanie odnosnie noclegu. Co myslicie o spaniu w innych miejscowosciach np. North Bergen albo w innych dzielnicach jak queens. Tam są dosc przystepne ceny.

Niestety na manhattanie nocleg w hotelu 5 nocy = 4000 zł + 15 % podatku (jak wynika z booking.com).

Z jakich stron najlepiej rezerwowac nocleg ?

Napisano

Czytaj uważnie te oferty "B&B" - w wielu wypadkach masz całe mieszkanie dla siebie. Niestety w śródmieściu (okolice Times Sq.)ceny są wyższe niż w innych lokalizacjach, ale napewno tańsze niż hotel. Osobiście wolę b&b od hoteli, i zatrzymywaliśmy się w nich w różnych miastach USA i Kanady. Bywały i całe mieszkania do naszej dyspozycji, bywały pokoje w czyimś domu, ale zawsze przytulniej i bardziej "domowo" niż hotel. Jeżeli reflektujesz na New Jersey lub Queens czy Brooklyn, sprawdz dojazd to Manhattanu żebyś nie wylądował kilometry od przystanku metra lub kolejki/autobusu.

airbnb jest dobre na rezerwacje, po za tym bookit.com, wimdu.com

Pytasz o Ramada Inn Long Island - hmmm...czy masz na myśli ten w Bayside Queens? Dzielnica niczego sobie, ale raczej odradzałabym ze względu na skomplikowane dojazdy do śródmieścia no i masz nad głową samoloty startujące z LaGuardia

Napisano

Chcemy jechac na poczatku grudnia, wiec do swiat jeszcze troche ale dalo sie zauwazyc ze hotele sa duzo drozsze niz np w listopadzie albo marcu.

Co do airbnb, ja chcialbym miec mieszkanie tylko dla siebie, bez wspolokatorow, ewentualnie taka kwatera jak sie jedzie w Polsce nad morze albo gory.

no to popatrz co tam w okolicach swiat pisczy w tym airbnb :)

Jeszcze pytanie odnosnie noclegu. Co myslicie o spaniu w innych miejscowosciach np. North Bergen albo w innych dzielnicach jak queens. Tam są dosc przystepne ceny.

Niestety na manhattanie nocleg w hotelu 5 nocy = 4000 zł + 15 % podatku (jak wynika z booking.com).

ja polecam strategie typu: daleki queens/ poludniowy brooklyn ale blisko stacji metra mniej wiecej....w Airbnb w wiekszosci ogloszen masz pokazane dokladnie miejsce zamieszkania na google street view....mozesz porownywac zatem czy Ci pasuje.

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Ja znalazlem hotel w North Bergen z dowozem 15 minutowym na times square za okolo 3 dolary w jedna strone. Przy czym cena hotelu to ok 2000 zl. Z kolegi hotel na manhattanie to koszt okolo 4000 zl.

Zastanawiam sie co bedzie lepsze, chodzi mi tez o mobilnosc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...