mr_ch Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Dzień dobry, wkrótce będę przekraczał granicę USA po raz pierwszy z GC - a dosłownie z tą żółtą kopertą którą otrzymałem z ambasady. Stąd pytanie - jak wygląda procedura przekraczania granicy, ile trwa (czy zdążę przesiąść się w następny samolot ?? ) Czy jest jakaś dłuższa rozmowa z urzędnikiem? Z góry dzięki za odpowiedź.
Justi_87 Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 wszystko zalezy od tego, na ktorym lotnisku ladujesz i ile czasu masz na przesiadke. ja ladowalam w Chicago i cala procedura nie trwala dluzej niz pol godziny ( i licze to od momentu wyjscia z samolotu do samego opuszczenia lotniska. koperte warto tyrzymac na wierzchy. czesto obsluga lotniska, gdy zauwazy takie delikwenta z koperta od razu kieruje go we wlasciwe miejsce. nie ma zadnej dluzszej rozmowy. po sprawdzeniu paszportu i dokumentow pokieruja cie to innego "pokoju", gdzie zloysz odciski palcow i finito.
mi0706 Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Na JFK w NYC wygląda tak samo, może o 5 minut dłużej
daff532 Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Byłem już raz w USA z kopertą od konsula tak jak to kolega wcześniej opisuje, ale po tygodniu czasu musiałem wracać do PL. Wszystkie procedury poszły pomyślnie, w USA załatwiłem SSN, GC też przyszła na wskazany adres w USA. Teraz znowu chciałbym wyjechać do USA i mam pytanie, czy muszę mieć przy sobie GC czy mogę wjechać do USA na pieczątce, którą mam w paszporcie, bo podobno jest równoznaczna z GC ?? Jak to wygląda, czy lepiej, żeby mi przysłali GC do PL i poleciał do USA z GC przy sobie
kzielu Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Mozesz wjechac na pieczatce jezeli jest jeszcze wazna (a jest wazna przez rok od wstemplowania jej do paszportu).
sly6 Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 jak masz taka mozliwosc to niech ktos Ci ta karte przesle
mi0706 Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 możesz wjechać na pieczątce. Tu masz link do strony USCIC, która mówi o akceptowalnych dokumentach wjazdowych. http://www.uscis.gov/uscis-tags/unassigned/new-documents-required-air-travel-united-states "Machine-readable immigrant visa with a CBP Admission Stamp" oraz info ze strony ambasady USA: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/entering_us.html Natomiast problem może się pojawić na lotniskach w innych krajach. Jak to pisała terrorystka mogą się pojawić problemy związane z brakiem znajomości procedur amerykańskich przy odprawie na polskim i londyńskim lotnisku: http://forum.usa.info.pl/topic/20393-dv-2013-co-po-1-maja-2012pytaniaodpowiedzi/?p=193717
Aberek Napisano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2014 Można ponownie wlecieć do USA na podstawie wizy w paszporcie. Sprawdzone organoleptycznie w Dublinie.
KasiaJT Napisano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2014 Mam pytanie, czy bedac w samolocie wypelniamy jakis formularz tak jak to ma miejsce przy podrozy na wizie turystycznej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.