Mateusz20 Napisano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Witam, Jakie mam szansę na wizę B2? Chciałem odwiedzić kuzyna w Chicago, który był w Polsce pod koniec Listopada. Mam 20 lat, aktualnie nie pracuję, ale staram się o staż. Liceum skończyłem w Maju 2012, w 2013 pracowałem kilka miesięcy na umowę o dzieło (Marzec, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień). Zarobione pieniądze zostawiłem właśnie na cel wyjazdu, jest tego ponad 10 tyś złotych, na potwierdzenie tych zarobków będę miał wyciąg z konta oraz PIT za 2013 rok, do tego może dojść jeszcze PIT z giełdy, bo trochę inwestowałem. Kuzyn przysłał mi zaproszenie, pisze w nim o przygotowaniu mi pokoju na 6 tygodni, ponieważ chce mi pokazać ten piękny kraj. Do Stanów przyleciał na wizie turystycznej, ale od kilku lat ma już obywatelstwo, Jego Żona dostała obywatelstwo w 2013 roku. Oboje pracują i mają własne mieszkanie. Często pada pytanie o rodziców więc: Moja Mama jest księgową, a tata kierownikiem (elektrykiem) na kopalni. Czy powinienem przygotować plan takiego wyjazdu? (Ceny i terminy pobytów w hotelach, ceny i terminy wycieczek itd.) Jeśli o czymś zapomniałem to pytajcie.
kzielu Napisano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Witam, Jakie mam szansę na wizę B2? Pomiedzy 0 a 100%. Sprobuj to sie dowiesz, wszelkie inne dywagacje nie maja sensu, tak samo jak pytanie...
KaeR Napisano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Jest tylko kwestia czy chwalić się kuzynem co przepoczwarzyl się z turysty w obywatela.
Mateusz20 Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Tak więc podsumowując warto spróbować, czy raczej w waszych oczach idę po odmowę? Co mogę zrobić, by zwiększyć swoje szanse?
dareknow0 Napisano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Tak więc podsumowując warto spróbować, czy raczej w waszych oczach idę po odmowę? Co mogę zrobić, by zwiększyć swoje szanse? Moim zdaniem szanse masz mniejsze jak większe a obywatelstwo Twojego kuzyna może prędzej zaszkodzić niż pomóc. Konsul wystuka w komputerze nazwisko kuzyna ( to prawie pewne) i wyjdzie ,że kuzyn przyjechał turystycznie do USA a obywatelstwo zdobył w wyniku kombinatorstwa.Nie ma się co obrażać bo to prawda.Jak ktoś idzie do konsulatu po wizę turystyczną a po latach zostaje obywatelem kraju do którego wyjechał jako turysta to wiadomo,że zrobił konsula w ciula a to im się nie podoba. Co innego gdyby kuzyn wjechał do USA na wizie imigracyjnej otrzymanej w Polsce a tak to konsul może mieć uzasadnione podejrzenie ,że Ty też będziesz kombinował tym bardziej ,że Twój " silny związek" z krajem jest praktycznie żaden. Silny związek z krajem to stała praca od dłuższego czasu,studiowanie,posiadanie własnej rodziny ( dzieci) ,posiadanie nieruchomości w Polsce ,posiadanie własnego biznesu. Te ostatnie czynniki zwiększyłyby Twoje szanse a nie obywatelstwo czy majątek kuzyna.
Mateusz20 Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o nieruchomości to mieszkam w domu, ale jest to własność rodziców i babci. Posiadanie rodziny oraz stałej pracy w wieku 20 lat też jest raczej mniej możliwe od samego dostania tej wizy:), bo teraz jak wiadomo same umowy o dzieło/ zlecenie, a takich miałem kilka w 2013 roku jak pisałem. Maturę pisałem 1,5 Roku temu, więc w przeciągu takiego czasu trudno ustawić się jeśli chodzi o pracę, a tym bardziej jeśli chodzi o zakładanie rodziny. Do tego jeszcze w październiku 2012 zaczynałem studia, ale zrezygnowałem po pewnym czasie. Co do kuzyna to zapraszał On 3 osoby z tego co jest napisane na zaproszeniu (1 na 100% dostała wizę (w 2005r.), bo to Jego siostra, która leciała na Jego ślub, a 2 pozostałych osób nie znam i nie orientuje się jak u Nich z wizami, ale dopytam o to).
sly6 Napisano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Matuesz takie sprawy z Kuzynem czasami maja znaczenie a czasami nie dlatego siostra jego dostala wize..a jak bedzie u Ciebie to zobaczysz masz te dokumenty,pit,zaproszenie a teraz jak kto pokazac na rozmowie bez pytania lub tez jak pokesz to jak pokazesz ze wrocisz,? te dokumenty za duzo nie pokaza i lepiej abys mial tego swiadomosc . jakby kazdy dokument byl brany pod uwage to dawno Polacy miely by ruch bezwizowy ,bo nie ma problemu z zapisaniem sie do szkoly nawet dla osob ktore maja 60 lat
Mateusz20 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Dopytałem o zaproszenia i kuzyn zapraszał 3 osoby tak jak jest wpisane na zaproszeniu. Każda z tych osób dostała wizę i wróciła w terminie. Jutro mam rozmowę w sprawie stażu, ale jeśli się dostanę to czy taki papierek, że pracuję gdzieś jako stażysta ma duże znaczenie? Bo wizytę w konsulacie planuję na 1 połowę Lutego, więc staż bym dopiero zaczął jeśli się uda.
Mateusz20 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 No tak, tylko, że w takim przypadku mogę wpisać we wniosku, że pracuję na stażu itd., a tak to bym musiał wpisać, że aktualnie nie pracuję i nie studiuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.