Skocz do zawartości

Jak Zdrowo Jeść W Usa :)


Paulina_89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nic mi ta nazwa nie mowi wiec raczej nie :)

znana tez jako melanzanosolata

zapieczone baklazany zmiksowane z duza iloscia oliwy, sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, doprawione sola i pieprzem - taki chyba podstawowy przepis

jadane wszedzie na poludnie od basenu morza srodziemnego - smaczne niesamowicie, fantastyczna zakaska przed kolacja.

polecam! w mojej rodzinie wlasciwie starcza za cala kolacje, kiedy zrobimy sobie baba ganoush i zjemy ze swiezo upieczonym chlebem.

no. mam pomysl na jutrzejsza kolacje;)

  • Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Uwielbiam bakłażany! Tę pastę próbowałam po raz pierwszy w Turcji, tam jest sporo fajnych potraw z bakłażanów, niestety moi panowie kręcą nosem i nic ich nie namówi na zjedzenie...ale jak tu upiec w domu taki chlebek? Na patelni?

A tak zapytam osób mieszkających w Stanach, czy sami gotujecie, czy fast food, czy jak? Kuchnia polska jest jednak tradycyjna, chociaż od lat nie gotuję zup. Nie cierpi ich cała moja rodzina :/

Napisano

A tak zapytam osób mieszkających w Stanach, czy sami gotujecie, czy fast food, czy jak? Kuchnia polska jest jednak tradycyjna, chociaż od lat nie gotuję zup. Nie cierpi ich cała moja rodzina :/

I tak i tak - jak juz pisano wielokrotnie - mozna tutaj dostac znakomitej jakosci jedzenie zarowno w sklepach jak i w restauracjach - tylko po pierwsze to kosztuje, po drugie trzeba spojrzec dalej niz Wendy's i Burger King (czego wiele osob wpadajacych do US nie robi). W tradycyjnej Polskiej kuchni dla mnie nie ma (z punktu widzenia diety "sportowej" - ktora w sumie tak drastycznie od przecietnej zdrowej diety sie nie rozni) absolutnie nic sensownego - ale jest to (wydaje mi sie) skutek (nie)dostepnosci wielu rzeczy na przestrzeni lat...

Napisano

Uwielbiam bakłażany! Tę pastę próbowałam po raz pierwszy w Turcji, tam jest sporo fajnych potraw z bakłażanów, niestety moi panowie kręcą nosem i nic ich nie namówi na zjedzenie...ale jak tu upiec w domu taki chlebek? Na patelni?

A tak zapytam osób mieszkających w Stanach, czy sami gotujecie, czy fast food, czy jak? Kuchnia polska jest jednak tradycyjna, chociaż od lat nie gotuję zup. Nie cierpi ich cała moja rodzina :/

Fastfoody - nigdy. Chińszczyna, pizza, i hinduszczyzna (jest takie słowo?) owszem, bywają. Kuchnia polska za ciężka na mój gust i zdrowie.

Pitę kiedyś upiekłam - w piekarniku, blachę umiszcza się na samym dole, i po 4 minutach przewraca się placuszki na drugą stronę, ale to jest chlebek dostępny w każdym spożywczaku, kwestia podegrzania jeżeli lubi się ciepłą.

Napisano

A tak zapytam osób mieszkających w Stanach, czy sami gotujecie, czy fast food, czy jak? Kuchnia polska jest jednak tradycyjna,

To już nie ma innych opcji, tylko domowa kuchnia i fast food? Ameryka też ma tradycyjna kuchnię, i całkiem sporo b. fajnych potraw.

Napisano

To znaczy jaką tradycyjną kuchnię? Nie wiem jakie są opcje, bo gdybym wiedziała, to bym nie pytała :huh:

Napisano

To znaczy jaką tradycyjną kuchnię? Nie wiem jakie są opcje, bo gdybym wiedziała, to bym nie pytała :huh:

Tex-mex, kuchnia kreolska i cajun, tzw. soul food oraz inne regionalne. Dobry hamburger to niebo w gębie, trzeba tylko go poszukać. Cornbread. Steki. Smażona szynka. Root beer. Banana pudding. Italian beef. Pulled pork. Lobster rolls. Chocolate chip cookies. Cobb salad. Wymieniłam moje ulubione ;)

Znakomite sery, b. przyzwoita oliwa (kalifornijska) oraz wina (również kalifornijskie). Syrop klonowy.

Na prowincji będzie gorzej, ale w dużych miastach jest dostępność do milionów produktów z całego świata.

Napisano

W USA jest znacznie wiecej naprawde swietnej kuchni, i swietnych produktow, niz polak by przypusicil sluchajac rodakow. Mnie to zawsze smieszy, bo naprawde jest malo panst na swiecie gdzie jest taki ogromny wybor. No chyba ze sie mieszka gdzies w Nebrasce czy co... Mieszkam w Denver - fajne miasto ale daleko mu do jakiejs wielkiej metropolii - ale ja mam latwy dostep do fantastycznej kuchni tajskiej, etiopskiej, wloskiej, meksykanskiej (z yucatanu, meksykanskiej z oaxaca, Santa Fe-stylu meksykanskiej) hiszpanskiej, francuzkiej, rosyjskiej, poludniowo-hinduskiej i polnocno hinduskiej, wietnamskiej... nie mowiac o "zwyczajnych" restauracjach z naciskiem na swieze, lokalne organiczne produkty. Sa najrozniejsze sklepy gdzie mozna dostac unikalne produkty, i moj pobliski sieciowy sklep czesto zamawia specjalne produkty dla klientow. Miqhs, rejony San Francisco sa znane na calym swiecie z wrecz wysmienitego jedzenia na bardzo wysokim poziomie. W Los Angeles tez jest duzo do wyboru, ale trzeba sobie pojezdzic samochodem bo jest tez wiecej fast foodow.To, ze jest w USA duzo syfu kulinarnego (bo jest!) nie znaczy ze nie ma tu takze naprawde wspanialego jedzenia. Wystarczy tyko pogooglowac troche... i potem decydowac!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...