Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 próbowałeś kiedyś taki przepis: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/-odc-127-chleb-bez-wyrabiania_4734.html trzeba drożdży dać naprawdę na czubek łyżeczki, całą noc rośnie, potem jeszcze dwie godziny w blaszce, smakuje jak ciabata ale nic nie trzeba zagniatać
Anubis Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 jeszcze nie trafiłem i w związku z tym przestawiłem się calkowicie na instant. Gdy piekę chleb to stosuje następujące proporcje: 2 litry wody, 5-6 saszetek drożdży, maki ile weźmie. Serio? Na lewym wybrzeżu nie ma świeżych drożdży? A pytałeś o fresh yeast? Na wschodzie kostki drożdży dostępne w każdym supermakiecie.
andyopole Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 próbowałeś kiedyś taki przepis: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/-odc-127-chleb-bez-wyrabiania_4734.html trzeba drożdży dać naprawdę na czubek łyżeczki, całą noc rośnie, potem jeszcze dwie godziny w blaszce, smakuje jak ciabata ale nic nie trzeba zagniatać Nie mam czasu tyle sie bawić. ..
Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 To nie zajmuje czasu, mieszasz i zostawiasz, przekładasz do blachy i zostawiasz. Pieczesz i jesz. Znacznie mniej roboty niż z normalnym pieczywem. Też raczej nie siedzę kołkiem w kuchni i lubię samorobiące się potrawy uzupełniam: https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
uslow Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 Słuchajcie, czy możecie mi pomóc w kwestii chleba, jest to jakiś koszmar tutaj. Kupiliśmy chlebek dziś w Panera Bread: https://www.panerabread.com/en-us/home.html Koleżanka polecała, ale to nadal nie to. Wciąż buła, nawet jak z ziarnami, a ceny mają niczego sobie. Nie mówię tu o żadnych ciabatach, ale zwykłym pszennym chlebku, albo razowym. Czy pieczecie chleb sami, bo zrobić zakwas to nie problem. Jaka mąka? Czy sour oznacza, że chleb jest na zakwasie? Na razie jemy tortile bo są smaczne ze względu na masę Meksykanów, którzy tu mieszkają, ale chciałoby się kanapeczkę. Wędliny jakoś przeżyjemy, chociaż też na dobre nie trafiłam. Upiekłam kwałek mięsa wyglądający na szynkę, więc sobie radzę Ale chleb to masakra. Polecam włoskie piekarnie, pieczywko podobne do polskiego.
pelasia Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 A ja mam też pytanie o drożdże, bo ani śladu świeżych w sklepach, a z suchymi miałam słabe doświadczenia. Można gdzieś kupić? Ja nie mam problemu z dostaniem, moj były szef ( włoska knajpka w której pracowałam ) piecze własne pieczywo, robi własna pizzę itp, wiec z drożdżami nie ma problemu. Moze jak macie znajomego który pracuje w restauracji warto zapytać. Moze sie podziela Btw moim zdaniem dobre pieczywo jest w whole foods.
andyopole Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 To nie zajmuje czasu, mieszasz i zostawiasz, przekładasz do blachy i zostawiasz. Pieczesz i jesz. Znacznie mniej roboty niż z normalnym pieczywem. Też raczej nie siedzę kołkiem w kuchni i lubię samorobiące się potrawy uzupełniam: https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU Już trzydzieści lat piekę po swojemu. Nie chce mnie się eksperymentować. ;-)Dzis upieklem biszkopt na niego trochę serowej masy i na to galaretka z blueberry. Kruche ze śliwkami i kruszonką. Żeberka na jutro i baniak zurku na caly tydzień. Teraz odpoczywam. U nas jest French Bakery i tam kupuje chleb. Jest prawie jak nasz.
Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 Nie to nie, ja eksperymentować lubię Mąż mówi na mnie Konczita, bo robię dobre burrito i guacamole
witoldyna Napisano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2014 U nas też chlebowa pustynia. Z Panera Bread kupujemy czasami sour dough bread i jest w miarę, ale wciąż nie to. Zimą piekę swój, ale teraz jak mamy na dworze 40 stopni a ja całe dnie w pracy to mi się najzwyczajniej w świecie nie chce. Dodatkowo mam masę ogórków i pomidorów z ogrodu i wychodzi na to, że do pracy chodzę odpoczywać a w domu tylko przy garach stoję ;-) Co do drożdży - w Oklahomie też nie widziałam jeszcze świeżych, kupuję suszone (ostatnio dwie wielkie paczki z Sam's Club) ale z pieczeniem różnie - jest tyle różnych rodzajów, że nigdy nie wiem ile dodać i co z ciasta wyrośnie ;-)))
Paulina_89 Napisano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Napisano 10 Września 2014 ja mam bread machine i moj chleb nie wychodzi kleisty. To nie to samo co polski chleb z dobrej piekarni z charakterystycznym kwaskowatym posmakiem, ale coz... przynajmniej wiem z czego ten moj chleb jest jak sama pieke
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.