Paulina_89 Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Ponieważ temat "Gotowanie po amerykańsku" został ostatnio zawalony tą tematyką, zapraszam do udzielania się tutaj. Dzielmy się produktami wartymi uwagi, sklepami wartymi odwiedzenia i naszymi poradami na temat zdrowego odżywiania
andyopole Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Sorry ale muszę. Najzdrowiej jest zywic sie samemu w domu. Wprawdzie i w ten sposob trudno uniknac chemii ale przynajmniej z grubsza wiemy co jest na talerzu. Jednoczesnie zycze smacznych i zdrowych np. "Parowek cielecych, dietetycznych", kto wie z czego sie robi parowki wie o czym mówię.
Paulina_89 Napisano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Sorry ale muszę. Najzdrowiej jest zywic sie samemu w domu. Wprawdzie i w ten sposob trudno uniknac chemii ale przynajmniej z grubsza wiemy co jest na talerzu. Jednoczesnie zycze smacznych i zdrowych np. "Parowek cielecych, dietetycznych", kto wie z czego sie robi parowki wie o czym mówię. Parówki robi się z wszystkiego zwłaszcza jeśli na opakowaniu jest napisane Mechanically separated. Wtedy dostaniesz (w najlepszym wypadku) wymiona, uszy czy kopyta A tak to pies z budą zmielony A tak swoją drogą to ja nie kupuję niczego co jest oznaczone "diet" czy "light" Wolę normalny cukier niż aspartame.
dareknow0 Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Nie można jeść zdrowo i tanio . Tanio w przypadku jedzenia wyklucza zdrowo . Tanio w przypadku ubrań,sprzętu ,samochodów itp. wyklucza dobrą jakość . Wszystko ma swoją cenę i każdy musi wybrać co jest dla niego najważniejsze.
River Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Moim zdaniem nie da sie w Usa jesc tanio i zdrowo.Za lepszej jakosci jedzenie trzeba placic sporo wiecej a i tak nie ma 100% gwarancji ze bedzie to zdrowe ze wzgledu na to ze w Usa sa takie np cyrki ze uwazaja ze pomidory przetransportowane z Meksyku sa "organic".Temat rzeka.Najlepiej miec wlasny ogrodek-do czego powoli daze:)Gotowanie w domu wychodzi taniej niz zywienie sie np w restauracjach sieciowych,gdzie moim zdaniem jakosc jedzenia jest coraz gorsza z roku na rok.Nie mam do polecenia sklepow gdyz nawet w tych organicznych stosuja greenwashing-najlepiej czytac sklady ,sprawdzac skad produkt pochodzi i edukowac sie samemu w kwesti zdrowego jedzenia:) Napewno omijalabym Walmart;)
Paulina_89 Napisano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Nie można jeść zdrowo i tanio . Tanio w przypadku jedzenia wyklucza zdrowo . Tanio w przypadku ubrań,sprzętu ,samochodów itp. wyklucza dobrą jakość . Wszystko ma swoją cenę i każdy musi wybrać co jest dla niego najważniejsze. Dlaczego nie? W temacie Gotowanie po amerykańsku pisaliście o dobrych produktach, których cena nie powalała, więc wpisałam "niedrogo" w temacie, a nie "tanio" . Wszyscy wiemy, że żywnośc ograniczna jest co najmniej 30% droższa. Ja kupuję płatki organiczne - Organic Puffed Kamut Cereal, taki Kangus, tylko bez żadnych dodatków w Big Lots za $ 1.50 Pozniej sobie miodem doslodze. Można? Można No i kolejna oczywistość, to to że najlepiej żywić się z własnego ogrodu i hodować własne kury i krowy, ale nie mam rancha, ani mini ogrodka, jedyne na co mogę sobie pozwolić to ogródek ziołowy w doniczkach na parapecie A jak wszystko jest faktycznie takie zle w USA to co jecie?
River Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Ogorki,chrzan,kapuste kiszona kupuje tej firmy: http://bubbies.com/bubbies_products.shtml Smak mi przypomina polskie kiszonki:) Co do cen-nie sa zbyt tanie ale warte ceny:)
Gość Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Ogorki,chrzan,kapuste kiszona kupuje tej firmy: http://bubbies.com/bubbies_products.shtml Smak mi przypomina polskie kiszonki:) Co do cen-nie sa zbyt tanie ale warte ceny:) Zgadzam się, ogóreczki Bubbies smakują mi najlepiej... do najtańszych nie należą, ale mają ten "polski smak"... co innego, że wg mojego męża są "za kwaśne", ale to już jego problem
River Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Zgadzam się, ogóreczki Bubbies smakują mi najlepiej... do najtańszych nie należą, ale mają ten "polski smak"... co innego, że wg mojego męża są "za kwaśne", ale to już jego problem Wlasnie pije sok z tych ogorkow,mniammm:)Ja mojego meza juz przyzwyczailam do kwasnych smakow,zreszta on uwaza ze jedzenie w Europie jest ciagle jakosciowo lepsze niz to w Usa.Niedawno bylismy we Francji i tam jedzenie ze zwyklego marketu smakowalo nam lepiej niz organiczne tutaj.Oczywiscie duzo tez zalezy od stanu w jakim mieszkamy,roznie jest z dostepnoscia /smakiem jedzenia w roznych stanach. Majonez uzywam tylko ten: http://www.spectrumorganics.com/?id=57#j97
Nigella Napisano 2 Marca 2014 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Super temat! Nie wiem, czy da sie tak calkiem "tanio" (aczkolwiek mam ulatwione zadanie, bo mieszkam na Florydzie, gdzie praktycznie przez caly rok jest sezon na to czy na tamto, a w sezonie wiadomo - cena spada). Warzywa, owoce - glownie z przybytkow typu farmers market, czasem z Publixa czy - w ostatecznosci - z Costco. Nabial - Organic Valley albo Stonyfield (polecam dokument Food Inc. dostepny na Netflix, Stonyfield jest jedna z firm w nim prezentowanych). Mieso - GreenWise (marka Publix), ale w bardzo ograniczonych ilosciach (staram sie przerzucic na owoce morza… ale nawet tutaj, nad samym oceanem, sa cholernie drogie!). Andyopole ma calkowita racje - gotowac w domu jak najczesciej… tylko ze sami wiecie jak jest, czasem sie po prostu nie chce, nie mowiac o ciaglym braku czasu! Dodatkowo ja tez nie wierze w cale to sklepowe "organic". W mojej okolicy jest sporo farm, gdzie mozna kupic warzywa, owoce czy produkty odzwierzece prosto od gospodarza… ale ceny rzeczywiscie sa dwa, trzy razy takie jak w supermarketach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.