Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
44 minutes ago, andyopole said:

Za krecenie masy tortowej bys się zabrał zamiast iskry produkować. 

;)

Na takich rzeczach to ja sie nie znam panie, ale cos pociac albo powiercic to jak najbardziej...

Napisano
2 hours ago, kzielu said:

Zupelnie niezgodnie z polskimi zasadami BHP bo safety glasses wiec juz sie czlowiek zupelnie zamerykanizowal..... (kupiona za $250 pokrywa bagaznika zeby nie wiercic / ciac oryginalne, kolor troche sie nie zgadza ale to juz drobny szczegol).

PXL_20230330_233649829_MP.thumb.jpg.a5c789e74ac069c0ec7fdc27c1dc0960.jpg

A efekt koncowy : 

PXL_20230401_001729572.thumb.jpg.203a7696fe1e689857ce3b0dd75f19be.jpg

Tak rzadko widzi sie tutaj prawdziwe oblicza uzytkownikow forum. :)

• Upvote 3
Napisano

To sasiad! W tym czasie @kzielu zajmuje sie termiczną i mechaniczną obróbką ceramiki,  szkla hartowanego i stali nierdzewnej pod ścisłym nadzorem zlecajacego.

Czyli po prostu zmywa gary bo szanowna małżonka zagnała do kuchni. :D

Napisano

Ja to takiej ladnej ksiazeczki nie dostalem.   :(

Za ukradzione pieniadze, za nie zrobione Bio mogli przyslac poczta, gady jedne.

Do konca mialem problem z zapamietaniem odpowiedzi na chyba cztery pytania, za nic nie moglem sobie ich wbic do lba. Na egzaminie dostalem dwa z nich. :D

Napisano

Udało nam się odnowić paszporty, Mi się skończył polski, chciałam odnowić w tamte wakacje odwiedzając rodziców w Maju, ale pierwszy wolny termin był na sierpień...   Fartem trafiłam na dyżur konsularny u nas w miasteczku. Wszystko szybko i sprawnie  - w 3 tygodnie miałam paszport w ręku. 

Mojemu synowi konczyl sie amerykański i w ten sam dzień odnowiliśmy jego bo mieliśmy w planach rejs pod koniec Marca, expedited miał dojść do nas w  5-7 tygodni... dostaliśmy go wczoraj po 12!  Także jeżeli gdzieś się wybieracie w wakacje radze sprawdzić ważność bo terminy są okropnie długie.  

A tak przy okazji , nie chce zakladac nowego watku bo pytam z czystej ciekawości  a nie chce zasmiecac forum.   

Jeśli dorosłe dziecko zostało obywatelem, czy może sponsorować rodzica który przebywa tu nielegalnie od ponad 20 lat?  Domyslam sie ze nie jest to proste , ale czy jest w ogóle możliwe?  

Napisano

U nas byl dyzur konsuarny 3 marca i paszportu nie mam do dzis. 10 lat temu dostalem przed uplywem miesiaca.

Co do legalizacji pobytu to nie jestem pewny ale "nielegalnego", ktory wciaz jest w USA chyba nie mozna sponsorowac. Taki przypadek moze sie zalegalizowac chyba tylko przez malzenstwo z obywatelem.

Kiedys bylo mozna, nawet mozna bylo brac udzial w loterii przebywajac nielegalnie w USA.

Napisano
7 minutes ago, agatenka said:

Jeśli dorosłe dziecko zostało obywatelem, czy może sponsorować rodzica który przebywa tu nielegalnie od ponad 20 lat?  Domyslam sie ze nie jest to proste , ale czy jest w ogóle możliwe? 

Generalnie tak. Ale rodzic musiałby wyjechać do Polski i odsiedzieć bana (10 lat) zanim dostałby wizę. Obecnie "hardship waiver" jest możliwy tylko w przypadku gdy sponsorującym jest małżonek albo rodzic. Dziecko sponsorujące rodziców nie może udowodnić "hardshipu" rozłąki, więc waiver nie może znieść "inadmissibility" dla rodziców

Napisano
Just now, andyopole said:

Co do legalizacji pobytu to nie jestem pewny ale "nielegalnego", ktory wciaz jest w USA chyba nie mozna sponsorowac. Taki przypadek moze sie zalegalizowac chyba tylko przez malzenstwo z obywatelem.

Po ostatnich zmianach również małżeństwo z LPRem albo sponsorowanie dla dzieci może znieść "inadmissibility" przez odpowiedni "waiver". Czyli "hardship" rozłąki może odczuwać:
- małżonek obywatel
- małżonek LPR
- rodzic