Xarthisius Napisano Środa o 23:43 Zgłoś Napisano Środa o 23:43 On 5/20/2025 at 5:41 PM, andyopole said: No i od dzis mozna sie rejestrowac do drugiej tury wyborow. Zapraszamy do Urn!!! Melduje, ze nawet zmienilem komisje bez problemow! Nasi znajomi (Amerykanie) przeprowadzili sie z Austin, TX do Chicago w tym roku. Przy okazji sie ich odwiedzi. Okazuje sie, ze mieszkaja w srodku "polskiej" dzielnicy. Lokal wyborczy jest. Sklep i restauracja sa. Pierwszy raz w zyciu bede w "polskim" sklepie. Trzeba lodowke bedzie wziac na ta sucha krakowska i kabanosy Cytuj
andyopole Napisano Środa o 23:48 Autor Zgłoś Napisano Środa o 23:48 No proszę, przyjemne z pożytecznym. Cooler będzie pełny. Weź drugi na zamrożone pierogi. Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 23:50 Zgłoś Napisano Środa o 23:50 (edytowane) 1 minute ago, andyopole said: No proszę, przyjemne z pożytecznym. Cooler będzie pełny. Weź drugi na zamrożone pierogi. E tam. Pierogi to mi @mola zrobi, a porzadnej kielbasy to lata nie jadlem. Patrze na zdjecia z "Kurowski Sausage Shop" wlasnie i sie intensywnie slinie... Jalowcowa nawet maja! Edytowane Środa o 23:50 przez Xarthisius Cytuj
andyopole Napisano wczoraj o 00:13 Autor Zgłoś Napisano wczoraj o 00:13 22 minuty temu, Xarthisius napisał: E tam. Pierogi to mi @mola zrobi, a porzadnej kielbasy to lata nie jadlem. Patrze na zdjecia z "Kurowski Sausage Shop" wlasnie i sie intensywnie slinie... Jalowcowa nawet maja! Pogratulować kogoś takiego jak @mola!!! 2 Cytuj
andyopole Napisano wczoraj o 00:15 Autor Zgłoś Napisano wczoraj o 00:15 Nasz polski sklep też zrobil biznes roku w sobotę wyborczą! W tym samym lokalu wiec wszyscy tam zaszli. W drodze rewanżu całej Komisji postawili dwudaniowy obiad. 1 Cytuj
MeganMarkle Napisano 9 godzin temu Zgłoś Napisano 9 godzin temu (edytowane) melduję że udało mi się zapisać do komisji wyborczej w Stamford CT Ciekawa debata btw widzę się tu wywiązala w międzyczasie w temacie czy ta Polonia powinna głosować czy nie …. I’ve been back and forth myself ale zdecydowałam się ostatecznie zagłosować bo akurat będę w CT czy jak się zarejestrowałam na paszport to muszę ten paszport mieć przy sobie czy może dowód jednak przejdzie? Edytowane 9 godzin temu przez MeganMarkle Cytuj
andyopole Napisano 8 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 8 godzin temu Tylko Paszport! Beż paszportu nie zostaniesz dopuszczona do głosowania. 1 Cytuj
kenadams Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu On 5/21/2025 at 4:50 PM, Xarthisius said: E tam. Pierogi to mi @mola zrobi, a porzadnej kielbasy to lata nie jadlem. Patrze na zdjecia z "Kurowski Sausage Shop" wlasnie i sie intensywnie slinie... Jalowcowa nawet maja! Byłem w tym sklepie. Śmieszne uczucie, jakby przenieść się z powrotem do lat 90 do osiedlowego sklepu w rodzinnym mieście :-) BTW. Melduję, że przeprowadzka poszła pomyślnie. Na granicy zero pytań - a miałem stos papierów i przećwiczoną obronę. Miałem 2 tygodnie wolnego przed rozpoczęciem pracy w ciągu których zdążyliśmy znaleźć mieszkanie i minimalnie je wyposażyć, zrobić prawo jazy (prawie, żona ma jeszcze driving test), zapoznać się z lokalną służbą zdrowia, kupić samochód, zapisać dzieci do szkoły, poznać lokalną "diasporę" Polaków, a nawet trochę pozwiedzać... akurat teraz długi weekend, jak znalazł na jakiegoś małego road tripa żeby odpocząć po tych koszmarnych 4 tygodniach. Przesyłam pocztówkę z pobliskiej plaży, z pozdrowieniami! PS. Dziękuję za pomoc wszystkim którzy mi przez ostatni lata cierpliwie udzielali odpowiedzi. Teraz sam dołączam do grona expatów, postaram się odwdzięczyć kolejnym pokoleniom... Mieszkamy w SF Bay Area, gdyby ktoś był w okolicy i chciał się spotkać przy kawie/piwie to zapraszam :-) 3 2 Cytuj
kenadams Napisano 53 minuty temu Zgłoś Napisano 53 minuty temu 4 hours ago, kzielu said: Jaki samochod tak z ciekawosci ? Zdecydowaliśmy podnieść budżet na auto, bo potrzebowaliśmy je na gwałt a żeby znaleźć jakąś perełkę na rynku wtórnym to trzeba czasu. Więc szarpnęliśmy się na nową Hondę Odyssey EX-L z salonu. Rozważaliśmy też Siennę wg Twoich rad, ale była dużo droższa, a Honda oferowała fajny feature set nawet w najuboższym trimie, a do tego udało mi się znegocjować ja w dół o $3.5k z MSRP. Jak podjechaliśmy do salonu Toyoty to wszystkie Sienny na parkingu były już sprzedane, a te CPO były wystawione za ~$60k xD więc podejrzewam że nie musieliby i nie chcieli schodzić za bardzo. Faktycznie tych Sienn tutaj w Bay Area jest od za***nia, mam wrażenie że co 5 auto to Sienna (a co czwarte Tesla 3). Myśleliśmy spróbować żyć z jednym autem, ale już widzę że to mrzonki - jazda rowerem tu gdzie mieszkamy to proszenie się o wypłatę z long term disability. Więc teraz mi się oczy świecą na nową Toyotę Camry albo Teslę… ale drogie ubezpieczenie na to plus ten CEO… pewnie się skończy jednak na jakiejś kilkuletniej Toyocie/Hondzie/Hyundaiu jako drugie auto Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi