Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 5/20/2025 at 5:41 PM, andyopole said:

No i od dzis mozna sie rejestrowac do drugiej tury wyborow. Zapraszamy do Urn!!!

Melduje, ze nawet zmienilem komisje bez problemow! Nasi znajomi (Amerykanie) przeprowadzili sie z Austin, TX do Chicago w tym roku. Przy okazji sie ich odwiedzi. Okazuje sie, ze mieszkaja w srodku "polskiej" dzielnicy. Lokal wyborczy jest. Sklep i restauracja sa. Pierwszy raz w zyciu bede w "polskim" sklepie. Trzeba lodowke bedzie wziac na ta sucha krakowska i kabanosy :)

Napisano (edytowane)
1 minute ago, andyopole said:

No proszę, przyjemne z pożytecznym. Cooler będzie pełny. Weź drugi na zamrożone pierogi. 

E tam. Pierogi to mi @mola zrobi, a porzadnej kielbasy to lata nie jadlem. Patrze na zdjecia z "Kurowski Sausage Shop" wlasnie i sie intensywnie slinie... Jalowcowa nawet maja!

Edytowane przez Xarthisius
Napisano
22 minuty temu, Xarthisius napisał:

E tam. Pierogi to mi @mola zrobi, a porzadnej kielbasy to lata nie jadlem. Patrze na zdjecia z "Kurowski Sausage Shop" wlasnie i sie intensywnie slinie... Jalowcowa nawet maja!

Pogratulować kogoś takiego jak @mola!!!

• Like 2
Napisano (edytowane)

melduję że udało mi się zapisać do komisji wyborczej w Stamford CT :) 

Ciekawa debata btw widzę się tu wywiązala w międzyczasie w temacie czy ta Polonia powinna głosować czy nie …. I’ve been back and forth myself ale zdecydowałam się ostatecznie zagłosować bo akurat będę w CT

czy jak się zarejestrowałam na paszport to muszę ten paszport mieć przy sobie czy może dowód jednak przejdzie?

Edytowane przez MeganMarkle
Napisano
On 5/21/2025 at 4:50 PM, Xarthisius said:

Byłem w tym sklepie. Śmieszne uczucie, jakby przenieść się z powrotem do lat 90 do osiedlowego sklepu w rodzinnym mieście :-) 

BTW. Melduję, że przeprowadzka poszła pomyślnie. Na granicy zero pytań - a miałem stos papierów i przećwiczoną obronę. Miałem 2 tygodnie wolnego przed rozpoczęciem pracy w ciągu których zdążyliśmy znaleźć mieszkanie i minimalnie je wyposażyć, zrobić prawo jazy (prawie, żona ma jeszcze driving test), zapoznać się z lokalną służbą zdrowia, kupić samochód, zapisać dzieci do szkoły, poznać lokalną "diasporę" Polaków, a nawet trochę pozwiedzać... akurat teraz długi weekend, jak znalazł na jakiegoś małego road tripa żeby odpocząć po tych koszmarnych 4 tygodniach. Przesyłam pocztówkę z pobliskiej plaży, z pozdrowieniami!
IMG_6638.thumb.jpg.c644cca5fe6fdb6400162c16a1f4d8bf.jpg

PS. Dziękuję za pomoc wszystkim którzy mi przez ostatni lata cierpliwie udzielali odpowiedzi. Teraz sam dołączam do grona expatów, postaram się odwdzięczyć kolejnym pokoleniom... Mieszkamy w SF Bay Area, gdyby ktoś był w okolicy i chciał się spotkać przy kawie/piwie to zapraszam :-)

• Like 3
  • Upvote 2
Napisano
4 hours ago, kzielu said:

Jaki samochod tak z ciekawosci ?

Zdecydowaliśmy podnieść budżet na auto, bo potrzebowaliśmy je na gwałt a żeby znaleźć jakąś perełkę na rynku wtórnym to trzeba czasu. Więc szarpnęliśmy się na nową Hondę Odyssey EX-L z salonu. Rozważaliśmy też Siennę wg Twoich rad, ale była dużo droższa, a Honda oferowała fajny feature set nawet w najuboższym trimie, a do tego udało mi się znegocjować ja w dół o $3.5k z MSRP. Jak podjechaliśmy do salonu Toyoty to wszystkie Sienny na parkingu były już sprzedane, a te CPO były wystawione za ~$60k xD więc podejrzewam że nie musieliby i nie chcieli schodzić za bardzo. Faktycznie tych Sienn tutaj w Bay Area jest od za***nia, mam wrażenie że co 5 auto to Sienna (a co czwarte Tesla 3).

Myśleliśmy spróbować żyć z jednym autem, ale już widzę że to mrzonki - jazda rowerem tu gdzie mieszkamy to proszenie się o wypłatę z long term disability. Więc teraz mi się oczy świecą na nową Toyotę Camry :D albo Teslę… ale drogie ubezpieczenie na to plus ten CEO… pewnie się skończy jednak na jakiejś kilkuletniej Toyocie/Hondzie/Hyundaiu jako drugie auto