katlia Napisano 15 godzin temu Zgłoś Napisano 15 godzin temu 5 hours ago, andyopole said: Gratulacje! Każdy człowiek cieszy się dwa razy. Gdy auto kupi a potem gdy go wreszcie sprzeda. 5 hours ago, andyopole said: Te pluginy mają bardzo "krotkie" bateryjki. Z czasem, ponoć właścicielom nie chce się ich podłączać do gniazdka. Nasz chemik ma dokładnie takie samo autko, zapytam go ile mil robi na bateryjce. Dobra, zapyataj. To jest dla nas zupelnie nowa technologia -- jestem troche... oniesmielona tym wszystkim. Cytuj
andyopole Napisano 15 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 15 godzin temu (edytowane) 29 minut temu, katlia napisał: Dobra, zapyataj. To jest dla nas zupelnie nowa technologia -- jestem troche... oniesmielona tym wszystkim. Zanim zapytam (jutro) to powiem co wiem. Producenci wymyślili "plug-in" po to żeby utrzymać produkcyjną średnią aut o ekologicznych napędach. Takie tam bzdety o emisji tlenków, itp, itd. Największym powodzeniem cieszą się u firm, które ambitnie mogą zaraportować że ich flota zawiera duży procent o ekologicznych napędach. O ile bateria zaspokaja potrzeby takiego etatowca jak ja,. z dziennym przebiegiem 40 mil to typowy przedstawiciel handlowy tłucze tych mil dziesiątki, jeśli nie setki dziennie i nigdy ich więcej do ściany nie podpina. To nie jest taki "klasyczny" hybryd jak Prius czy Highlander. Kolega kupił takiego Rav'ika jakies dwa lata temu.wybral sie na południe Oregon do corki, do Medford. Prąd zatankowal tylko w domu a po jego wyczerpaniu już tylko na benzynie jechał. Na koniec, na miejscu mu sie popsowala, tam ja zostawil w serwisie Toyoty I wiecej nie oglądał. Nie umieli naprawić, zaproponowali nowe na wymianę ale odpuścił. Edytowane 15 godzin temu przez andyopole Cytuj
katlia Napisano 14 godzin temu Zgłoś Napisano 14 godzin temu 19 minutes ago, andyopole said: Zanim zapytam (jutro) to powiem co wiem. Producenci wymyślili "plug-in" po to żeby utrzymać produkcyjną średnią aut o ekologicznych napędach. Takie tam bzdety o emisji tlenków, itp, itd. Największym powodzeniem cieszą się u firm, które ambitnie mogą zaraportować że ich flota zawiera duży procent o ekologicznych napędach. O ile bateria zaspokaja potrzeby takiego etatowca jak ja,. z dziennym przebiegiem 40 mil to typowy przedstawiciel handlowy tłucze tych mil dziesiątki, jeśli nie setki dziennie i nigdy ich więcej do ściany nie podpina. To nie jest taki "klasyczny" hybryd jak Prius czy Highlander. Kolega kupił takiego Rav'ika jakies dwa lata temu.wybral sie na południe Oregon do corki, do Medford. Prąd zatankowal tylko w domu a po jego wyczerpaniu już tylko na benzynie jechał. Na koniec, na miejscu mu sie popsowala, tam ja zostawil w serwisie Toyoty I wiecej nie oglądał. Nie umieli naprawić, zaproponowali nowe na wymianę ale odpuścił. Ten Rav4 ktory kupilismy dopiero jest na rynku pare miesiecy, wiec miejmy nadzieje ze polepszyli model od tego ktory kupil Twoj kolega 1 Cytuj
kzielu Napisano 9 godzin temu Zgłoś Napisano 9 godzin temu 5 hours ago, andyopole said: Zanim zapytam (jutro) to powiem co wiem. Producenci wymyślili "plug-in" po to żeby utrzymać produkcyjną średnią aut o ekologicznych napędach. Takie tam bzdety o emisji tlenków, itp, itd. Największym powodzeniem cieszą się u firm, które ambitnie mogą zaraportować że ich flota zawiera duży procent o ekologicznych napędach. O ile bateria zaspokaja potrzeby takiego etatowca jak ja,. z dziennym przebiegiem 40 mil to typowy przedstawiciel handlowy tłucze tych mil dziesiątki, jeśli nie setki dziennie i nigdy ich więcej do ściany nie podpina. To nie jest taki "klasyczny" hybryd jak Prius czy Highlander. Kolega kupił takiego Rav'ika jakies dwa lata temu.wybral sie na południe Oregon do corki, do Medford. Prąd zatankowal tylko w domu a po jego wyczerpaniu już tylko na benzynie jechał. Na koniec, na miejscu mu sie popsowala, tam ja zostawil w serwisie Toyoty I wiecej nie oglądał. Nie umieli naprawić, zaproponowali nowe na wymianę ale odpuścił. No tak - ale nikt plug in hybridow nie probuje sprzedawac jako samochodow elektrycznych - maja swoja nisze na rynku (od prawie 8 czy cos lat wiec nie jest to jakas nowosc) dla tych co zwykle jezdza do pracy i spozywczaka ale nie chca zyc z range anxiety elektryka w weekendy jak pojada na ryby do stanu obok. Producenci zasiegu 40-50 mil na baterii jakos nie ukrywaja wiec nie rozumiem hejtu. Chevy Volt (ktory mial naped elektryczny + benzyna (nie hybrydowa) istnial juz z 15 lat temu. Plug in Hybrid to najwyzej kwestia wyzszej ceny a poza tym to w zasadzie nie ma jakis wiekszych wad. Osobiscie jakbym mial 5-te miejsce w garazu to w pelni elektryczny samochod na codzien bylby absolutnym no-brainerem - szczegolnie teraz jak napelniamy kieszenie koncernow paliwowych (mimo samowystarczalnosci US jezeli chodzi o potzeby) w imie jakiej bezsensownej wojny. Cytuj
andyopole Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, kzielu napisał: więc nie rozumiem hejtu. Niech mnie ręka Boska brroni przed hejtem! Powtórzyłem to to co czytalem. Nie mam takiego auta I nie zamierzam mieć. Przymierzam się do klasycznej hybrydy. Z innej beczki. Czy rozpoczynający się jutro Mundial będzie na którymś darmowym kanale? Nie mam kablówki. 1 Cytuj
kzielu Napisano 2 godziny temu Zgłoś Napisano 2 godziny temu 1 hour ago, andyopole said: Niech mnie ręka Boska brroni przed hejtem! Powtórzyłem to to co czytalem. Nie mam takiego auta I nie zamierzam mieć. Przymierzam się do klasycznej hybrydy. Z innej beczki. Czy rozpoczynający się jutro Mundial będzie na którymś darmowym kanale? Nie mam kablówki. Chyba wiekszosc meczy bedzie na Foxie (wiec dostepny OTA), reszta na FS1 (kablowka). Nie ma powodu zeby nie kupowac hybrydy jako daily driver, zreszta Toyota w wiekszosc modeli nie ma innej opcji (tzn wyeliminowala calkowicie czysto benzynowe silniki) 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 58 minutes ago, kzielu said: Nie ma powodu zeby nie kupowac hybrydy jako daily driver, zreszta Toyota w wiekszosc modeli nie ma innej opcji (tzn wyeliminowala calkowicie czysto benzynowe silniki) Jako daily driver (przedszkole, szkola, sklep, repeat), w ciagu ostatnich 4 lat zrobilem 40k mil. To i tak wlicza jakies wypady do PA, Chicago itp. Srednie spalanie mam powiedzmy 20 mpg. To daje raptem 2k galonow. Zakladajac srednio $4 za galon od 2022 (co chyba jest nawet lekka przesada), to mamy raptem $8k. Roznica w cenie pomiedzy zwykla RAV4 a taka plug-in jest ~$10k. Do tego pewnie trzeba jeszcze liczyc z $1k na lepciejsze gniazdko w garazu, no i cene samego pradu. Poza uczuciem, ze bylbym dobry dla srodowiska to slabo mi sie to oplaca... Edytowane 1 godzinę temu przez Xarthisius Cytuj
kzielu Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Napisano 1 godzinę temu 42 minutes ago, Xarthisius said: Jako daily driver (przedszkole, szkola, sklep, repeat), w ciagu ostatnich 4 lat zrobilem 40k mil. To i tak wlicza jakies wypady do PA, Chicago itp. Srednie spalanie mam powiedzmy 20 mpg. To daje raptem 2k galonow. Zakladajac srednio $4 za galon od 2022 (co chyba jest nawet lekka przesada), to mamy raptem $8k. Roznica w cenie pomiedzy zwykla RAV4 a taka plug-in jest ~$10k. Do tego pewnie trzeba jeszcze liczyc z $1k na lepciejsze gniazdko w garazu, no i cene samego pradu. Poza uczuciem, ze bylbym dobry dla srodowiska to slabo mi sie to oplaca... Plug in hybrid to tak - value proposition zawsze bylo nie najlepsze ale to juz kto lubi. Natomiast pisalem o regularnej hybrydzie (ktora w tej chwili jest zwyklym RAV4 bo juz czystko benzynowych nie ma - wiec troche nie ma wyjscia) - ale 43 mpg na jezdzace pudelko w miescie to jest swietny wynik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi