Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
16 minutes ago, andyopole said:

Jedziecie I5 or 101?

Roznie. I bedziemy flexible. Jestes w miare blisko? To bedzie podroz nr. 1; podroz nr. 2 bedzie Portland-Vancouver w maju '27. 

Napisano
Godzinę temu, katlia napisał:

Roznie. I bedziemy flexible. Jestes w miare blisko? To bedzie podroz nr. 1; podroz nr. 2 bedzie Portland-Vancouver w maju '27. 

Mieszkam przy I5 w połowie drogi pomiędzy Portland a Salem. 

Napisano
2 hours ago, andyopole said:

Mieszkam przy I5 w połowie drogi pomiędzy Portland a Salem. 

No to spotkanie jak najbardziej doable :) Bede w kontakcie jak ustalimy jakies szczegoly.

• Like 1
Napisano
On 8/12/2026 at 8:53 AM, agatenka said:

U nas już rozpoczął się rok szkolny! Nigdy nie przyzwyczaję się do szkoły na początku sierpnia, ale człowiek przynajmniej ma chwilę na oddech i nadrobienie zaległości, więc za bardzo narzekać nie będę. :D

Widzialam zdjecia z rozpoczecia szkoly i sobie myslalam, kiedy to minelo! Dopiero co bylam u Ciebie na baby shower!

A ja w przyszlym tygodniu lece do Polski, pozniej na kilka dni do Chorwacji! Nigdy nie bylam w Chorwacji, wiec jestem mega podekscytowana! 

• Upvote 1
Napisano
On 8/12/2026 at 3:57 PM, mcpear said:

SUPER!

Ja jestem zainteresowany Galapagos bardzo bardzo - szukam jak to zrobić za w miarę przyzwoite pieniądze. Koszty ofert na cruise powalają mnie (jedynie Celebrity to robi z popularnych linii). To jeden z moich bucket list items, które chyba chciałbym szybko zrobić. 

Cena rejsów przeraża i u nas była nie do przelkniecia, dlatego zdecydowalismy sie na land based - i szczerze uważam to za lepsza opcje. 

Wydaje mi się, że zrobiliśmy to wszystko w bardzo przyzwoitych pieniądzach. Wydaliśmy na te 2 tygodnie mniej, niż niektórzy wydają na tydzień w Disneyu.

Największym wydatkiem są oczywiście loty (u nas z Miami, więc udało nam się znaleźć naprawdę dobre i tanie połączenie) wycieczki fakultatywne oraz opłata za wejście na teren parku ($200 za osobę dorosłą i $100 za dziecko). Hotele, jedzenie, taksówki czy transfery są natomiast w bardzo przystępnych cenach.

Odwiedziliśmy 3 główne wyspy i jak dla nas zupełnie to wystarczyło. Nikt z nas nie jest maniakiem zaliczania wszystkich możliwych gatunków ptaków, więc nie czuliśmy potrzeby robienia długich (i bardzo drogich!) wycieczek w odległe rejony. 

Żeby jak najlepiej wykorzystać czas i nie tracić go niepotrzebnie na transfery, wszystkie bilety kupowaliśmy one way.

Zaczęliśmy od Quito, gdzie spędziliśmy 3 noce. Jest tam naprawdę sporo do zobaczenia, a największą atrakcją jest oczywiście Mitad del Mundo, czyli Środek Świata. Jest też fajna kolejka gondolowa na szczyt góry, piękne stare miasto i mnóstwo miejsc, które można odwiedzić w ramach jednodniowych wycieczek, jeśli ma się więcej czasu — Mindo, wulkan Cotopaxi, Baños i wiele innych. Spokojnie można tam spędzić cały tydzień.

Mój mały koniecznie chciał stanąć na równiku, więc Quito było dla nas obowiązkowym przystankiem. 

Następnie polecieliśmy do Santa Cruz. To najbardziej rozwinięta i chyba najbardziej „turystyczna” z wysp. Lotnisko znajduje się dość daleko od miasta, dlatego woleliśmy przylecieć tam na początku, a nie zostawiać sobie tego transferu na dzień powrotu.

Po 3 nocach na Santa Cruz wzięliśmy poranny prom na Isabelę. Naczytałam się wcześniej horror stories o tym, jak wszyscy dostają choroby morskiej, ale chyba mieliśmy szczęście, bo u nas przeprawa była naprawdę gładka i przyjemna. Na Isabeli również spędziliśmy 3 noce.

To była moim zdaniem najlepsza wyspa. Jest zupełnie inna od Santa Cruz — zdecydowanie spokojniejsza, mniej rozwinięta i bardziej „dzika”. Puste plaże, brak asfaltowych dróg, flamingi spacerujące pośrodku miasteczka, pingwiny pływające obok ludzi tuż przy molo… Naprawdę cudo!

Z Isabeli polecieliśmy małym samolotem na San Cristóbal, żeby nie tracić całego dnia na transfer. Pomiędzy Isabelą a San Cristóbal nie ma bezpośrednich promów. Trzeba byłoby najpierw rano popłynąć na Santa Cruz, a następnie wziąć popołudniowy prom z Santa Cruz na San Cristóbal. W praktyce zajmuje to prawie cały dzień, dlatego zdecydowaliśmy się na samolot.

San Cristóbal to takie połączenie dwóch poprzednich wysp. Najbardziej znana jest z wszędobylskich lwów morskich i Kicker Rock. My finalnie odpuściliśmy tę wycieczkę, bo trafiliśmy na bardzo wzburzone morze i silne fale. Snorkeling z rekinami młotami, walcząc z falami pośrodku oceanu, z pakującymi się dziećmi, nie brzmiał zbyt zachęcająco. :rolleyes:

Przy starszych dzieciach pewnie bym się zdecydowała, ale tym razem uznaliśmy, że nie ma sensu się męczyć i ryzykować.

Wracaliśmy z San Cristóbal do Miami z szybką przesiadką w Guayaquil.

Ogólnie byłam bardzo zadowolona z naszego planu podróży i naprawdę niewiele bym w nim zmieniła. Wszystkie trzy wyspy są zupełnie inne od siebie i każda na swój sposób warta zobaczenia. A ilość zwierząt dookoła jest po prostu niesamowita. Nawet bez robienia wszystkich możliwych wycieczek można zobaczyć ich naprawdę mnóstwo — praktycznie wszędzie coś się dzieje.

Tutaj kilka filmików z każdej z wysp, na ktorych ( chyba :unsure: ) widac najfajniejsze miejsca czy momenty ktore udalo mi sie uchwycic. 

Isabela :
https://www.instagram.com/reel/DZX6gUZC3ep/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

San Christobal:
https://www.instagram.com/reel/DZ503_JCLvL/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Santa Cruz:
https://www.instagram.com/reel/DaYYmz-CXsz/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

And Quito:
https://www.instagram.com/reel/DZSiXHEitBD/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Jakby cie interesował dokładniejszy plan, noclegi czy cokolwiek innego pisz smialo, chetnie pomoge 

• Like 1
  • Dziękuję! 1
  • Upvote 1