Sebol83 Napisano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Czy to nie jest "stara" benzyna, olowiowa, taka ktora leje sie do starych aut/ klasykow? Inaczej , starsze auta trzeba tankowac normalna benzyna i dolewac specjalne dodatki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Nie, to jest czysta "kukurydzianka". @kzielu po prostu jak rasowy Midwesterner musi miec wszystko na kukurydzy oparte https://vittana.org/13-predominant-e85-pros-and-cons Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 10 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 10 minut temu, Xarthisius napisał: Nie, to jest czysta "kukurydzianka". @kzielu po prostu jak rasowy Midwesterner musi miec wszystko na kukurydzy oparte https://vittana.org/13-predominant-e85-pros-and-cons Nie mam czasu czytac do konca tego artykulu. Niestety, w Oregon kukurydzy sie nie uprawia wiec chyba nie znajde tej wachy na naszych tankstellach. Oregon jest drugi na swiecie (po Turcji) pod wzgledem produkcji orzechow laskowych. Moze trzeba naszym producentom podsunac pomysla....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Ja przez jakiś czas lałem E85, ale jest ona na trasie absolutnie nie-ekonomiczna. Kosztuje 10% mniej niż regular, ale MPG jest koszmarne. Mój dodge ma około 23 MPG na trasie. Na E-85 jechałem do Las Vegas to ledwo dojechałem. Spalanie wyszło mi (cruise control i stała prędkość 70mil/h) 15.8 mpg. Czyli nie leję już E85 bo jest stanowczo za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Jak Xarthisius pisze - to alkohol etylowy na bazie kukurydzy - w dodatku ten ze zdjecia mial ~88% etanolu (pretestowalem). Spalanie rzeczywiscie troche gorsze ale to jest ze tak powiem least of my concerns ;-) 45 minutes ago, Sebol83 said: Czy to nie jest "stara" benzyna, olowiowa, taka ktora leje sie do starych aut/ klasykow? Inaczej , starsze auta trzeba tankowac normalna benzyna i dolewac specjalne dodatki..... Nope - olowiowej to od dawien dawna nie ma (zreszta pojawily sie ostatnio wiadomosci jak wszyscy urodzeni w US przez 1996 (?) maja nizsze IQ przez ten olow - jak skomentowalem ze to ma sens co spotkalo sie z lekkim oburzeniem mojej lepszej polowy, to sie spytalem czy mysli ze w PL bezolowiowa to byla od zawsze, czy jak.... Jedyne co mozna dostac - ale trzeba dobrze poszukac - to benzyna bez dodatku etanolu - bo ma go wszystko (poza napedem). Do '65 leje 93 i dziala spoko, moze w nastepna zime rozbiore silnik bo nie byl otwierany od nowosci to zobaczymy jak to wyglada... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Maz mial wypadek, polamal sie, mial operacje, teraz zaczyna physical therapy. Przychodzi terapeuta do nas - Polak! Zbaranial kiedy przywitalam go po polsku Po pierwszej "lekcji" maz byl zachwycony - najlepszy terapeuta jakiego kiedykolwiek mialem. (A to sportowiec, wiec mial duzo, lol.) Ponownie przekonuje sie ze Polacy sa wszedzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Godzinę temu, katlia napisał: Maz mial wypadek, polamal sie, mial operacje, teraz zaczyna physical therapy. Przychodzi terapeuta do nas - Polak! Zbaranial kiedy przywitalam go po polsku Po pierwszej "lekcji" maz byl zachwycony - najlepszy terapeuta jakiego kiedykolwiek mialem. (A to sportowiec, wiec mial duzo, lol.) Ponownie przekonuje sie ze Polacy sa wszedzie. O Matko! Przyznaj się, zepchnęłaś go ze schodow! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 W dniu 10.03.2022 o 08:21, mcpear napisał: Ja przez jakiś czas lałem E85, ale jest ona na trasie absolutnie nie-ekonomiczna. Kosztuje 10% mniej niż regular, ale MPG jest koszmarne. Mój dodge ma około 23 MPG na trasie. Na E-85 jechałem do Las Vegas to ledwo dojechałem. Spalanie wyszło mi (cruise control i stała prędkość 70mil/h) 15.8 mpg. Czyli nie leję już E85 bo jest stanowczo za droga. Kiedyś też tak "zajanuszowalem" na taniej benzynie. Bylem koło Strasbourga w celu nawiązania kontaktu handlowego z producentem paneli podłogowych. Gdzieś ok. 1995 roku. Miałem wtedy Omegę A. Wracałem przez Baden Baden, słynny niemiecki kurort. Musiałem tam już zatankować a jak to w kurortach benzyna była droga więc nalałem jakiejś najtanszej. Chociaż auto nie było jakoś szczególnie wybredne zupełnie na tej benzynę nie chciało jechać. Silnik dzwonił jak tramwaj za komuny. Jakoś wypalilem 1/3 zbiornika, dolałem lepszej i wtedy auto zaczęło jechać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 1 hour ago, andyopole said: O Matko! Przyznaj się, zepchnęłaś go ze schodow! Kiedys, na nartach, zepchnelam go ze stoku. To byl wypadek of course; mu sie nic nie stalo, ja mialam powazna kontuzje kolana. Tym razem wypadek byl na spacerze w naszej dzielnicy. (Wywalil sie na lodzie) Przezyje, ale nie wiem ile bedzie latal po gorach w lecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 5 minut temu, katlia napisał: Kiedys, na nartach, zepchnelam go ze stoku. To byl wypadek of course; mu sie nic nie stalo, ja mialam powazna kontuzje kolana. Tym razem wypadek byl na spacerze w naszej dzielnicy. (Wywalil sie na lodzie) Przezyje, ale nie wiem ile bedzie latal po gorach w lecie... A to u Was lód śliski jest? Ja juz zapomnialem jak lód wyglada. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi