Xarthisius Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 2 minutes ago, andyopole said: Jaka ta Ameryka słodka, oddaje podatnikowi $1200 pod warunkiem że tenże najpierw wybuli z kieszeni $17k+. ... Ha! To jeszcze dodajmy, ze musisz byc odpowiednio bogaty/biedny. Bogaty, zeby bylo co obcinac, bo to niestety nie credit, nie oddaja z proznego, ale z drugiej strony odpowiednio biedny, zeby wogole jeszcze sie na ulge lapac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 24 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Podobnie było z moim pobytem w szpitalu pod koniec 2020 roku. Jako stary bojownik ze szpitalnymi działami księgowości skutecznie walczyłem o obnizenie rachunkow. Gdy przyszlo do rozliczenia podatkowego okazalo sie że owszem, można odliczyć te koszty od przychodu pod warunkiem ze rachunki wyniosą ponad 7.5% dochodu. Do końca nie byłem pewien ile dokładnie zapłaciłem i gdy był już najwyższy czas zacząłem sumować te stertę rachunków. Na szczęście (sic!) okazało się że nie zbiłem za dużo i z dużym zapasem przekroczylem te 7.5%. Wiem jest tez podobno jakaś górna granica dochodu powyżej której nie ma już tych odliczen. Niestety nie ma górnej granicy faktur szpitalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agatenka Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 14 hours ago, mola said: Tak trochę z okazji podatków, bo potrzebujemy do rozliczenia - dzisiaj przysłali rozliczenie z przedszkola za 2022. Syn chodził pod „preschool” chodził do połowy sierpnia, córka jako infant zaczęła od początku czerwca. Trochę się nazbierało To i tak nie zle, moja mala jest pięć godzin dziennie ( 9-2) . I to absolutnie nie najlepsze ani nie najdroższe w okolicy ... Nie wiem jak radzą sobie Ci z większą ilością dzieciaków. Nie wierze ze to pisze, ale ciesze sie ze moj starszy ma speech delay i przez to jest na IEP - dzieki temu ze byl pod opieka early intervention poszedł do publicznej szkoły na full time nie mając nawet 3 lat. Także odpadły nam 3 lata płacenia za niego ( oboje sa z wrzesnia wiec ida do szkoly teoretycznie rok później) Dobrze że nie słuchałam wszystkich dookoła mówiących, daj spokój jeszcze ma czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 41 minut temu, agatenka napisał: To i tak nie zle, moja mala jest pięć godzin dziennie ( 9-2) . I to absolutnie nie najlepsze ani nie najdroższe w okolicy ... Nie wiem jak radzą sobie Ci z większą ilością dzieciaków. Nie wierze ze to pisze, ale ciesze sie ze moj starszy ma speech delay i przez to jest na IEP - dzieki temu ze byl pod opieka early intervention poszedł do publicznej szkoły na full time nie mając nawet 3 lat. Także odpadły nam 3 lata płacenia za niego ( oboje sa z wrzesnia wiec ida do szkoly teoretycznie rok później) Dobrze że nie słuchałam wszystkich dookoła mówiących, daj spokój jeszcze ma czas Nasz syn też wrześniowy. Rozważaliśmy krótko opcję posłania go wcześniej, ale potem zdecydowaliśmy się na transitional kindergarten i wysłanie go do publicznej szkoły z jego właściwym rocznikiem. Córka z końca lipca, o ile coś nie wypłynie rozwojowego (na razie się nie zanosi) to nie będzie zmiłuj - idzie również ze swoim rocznikiem, czyli będziemy za przedszkole płacić rok krócej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 15 hours ago, mola said: Trochę się nazbierało Szokujace sumy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 (edytowane) 56 minutes ago, agatenka said: Nie wierze ze to pisze, ale ciesze sie ze moj starszy ma speech delay i przez to jest na IEP - dzieki temu ze byl pod opieka early intervention poszedł do publicznej szkoły na full time nie mając nawet 3 lat. Także odpadły nam 3 lata płacenia za niego ( oboje sa z wrzesnia wiec ida do szkoly teoretycznie rok później) Dobrze że nie słuchałam wszystkich dookoła mówiących, daj spokój jeszcze ma czas. Super ze sie zalapalas na pomoc w publicznej szkole. Te programy moga byc naprawde bardzo dobre. Synek znajomej mial wczesna diagnoze lekkiego autyzmu; otrzymal swietna pomoc i early intrvention - dzisiaj jest na studiach. (A swoja droga, ja czekalam az moj wyrosnie z jego "issues" i skonczylo sie nervous breakdown kiedy mial 18 lat. Po kilku latach psychologow i najrozniejszych lekow jest OK - ale do dzisiaj mam wyrzuty sumienia ze nie walczylam o niego lepiej kiedy byl mlodszy.) Well done, you. Edytowane 24 Stycznia 2023 przez katlia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 22 minutes ago, katlia said: Szokujace sumy... U mnie jak corka byla mlodsza to ten sam statement byl ~$13k (za jedno). Teraz pewnie jest drozej, cale szczescie ze jest w szkole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Wczoraj bylem na zakupach, pierwszy raz w tym roku. Czy u Was tez tak podrozaly jaja kurzece? Te same, przed swietami kosztowaly ok. $3.20 a teraz $5.98. Opakowanie 18 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 5 minutes ago, andyopole said: Wczoraj bylem na zakupach, pierwszy raz w tym roku. Czy u Was tez tak podrozaly jaja kurzece? Te same, przed swietami kosztowaly ok. $3.20 a teraz $5.98. Opakowanie 18 sztuk. Newsy trzeba sledzic... Ptasia grypa szaleje w USA. Tluka cale hodowle, wyrzucaja jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 18 minut temu, Xarthisius napisał: Newsy trzeba sledzic... Ptasia grypa szaleje w USA. Tluka cale hodowle, wyrzucaja jajka. Nie pytam o przyczyne bo do gazety czasem zajrze. Pytam czy tez tak podrozaly. Moze bardziej, moze mniej? Zreszta nie tylko jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi