pelasia Napisano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 1 hour ago, andyopole said: 3 i 4 marca będzie w Portland OR dyżur konsularny. Beda załatwiane wyłącznie sprawy paszportowe. Akurat pięknie się złożyło ponieważ dziesięć lat temu był poprzedni dyżur i wtedy wyrobiłem sobie nowy paszport, któremu właśnie kończy ważność. Podobno są jeszcze wolne miejsca więc jeśli komuś pilno to można skorzystać. Jeśli ktoś z daleka to kawałek podłogi u mnie się znajdzie. Ha a moj na mnie czeka w Polsce na odbiór! Jeszcze sobie poleży. A tak przy okazji jesli juz mowa o podróżach, czy ktos lecial z dzieckiem bez drugiego rodzica do PL? Ja planuję latem ale mąż nie jest w stanie z nami poleciec, wiec bede tylko ja z dzieckiem. Jakies listy na pozwolenie wyjazdu przez nieobecnego rodzica trzeba miec, czy w Europie nikt nie pyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 19 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 31 minut temu, pelasia napisał: Ha a moj na mnie czeka w Polsce na odbiór! Jeszcze sobie poleży. A tak przy okazji jesli juz mowa o podróżach, czy ktos lecial z dzieckiem bez drugiego rodzica do PL? Ja planuję latem ale mąż nie jest w stanie z nami poleciec, wiec bede tylko ja z dzieckiem. Jakies listy na pozwolenie wyjazdu przez nieobecnego rodzica trzeba miec, czy w Europie nikt nie pyta? Teoretycznie i praktycznie jest tak że zgodę na wyrobienie paszportu maloletniemu muszą wyrazić obydwoje rodzice. Wyrażając te zgodę zgadzają się tym samym na podróże zagraniczne swojego dziecka. Co jednak może przyjść do głowy "bardzo ważnemu urzednikowi" nie wie nikt. Moja praktyka podróżowania z dziećmi jest dosyć odległa więc nie znam obecnych realiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 No wlasnie! Moze ktos ostatnio lecial I cos dorzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 21 hours ago, pelasia said: No wlasnie! Moze ktos ostatnio lecial I cos dorzuci. Juz chyba kilka razy tu pisalam ale jeszcze raz napisze Lecialam niecale 2 lata temu i chcieli papierka w Amsterdamie ale duzo osob nie mialo i tez puszczali wiec w sumie jak uwazasz jedna pani powiedziala ze lata z dziecmi od 15 lat i pierwszy raz jej sprawdzali. Ja mialam zgode napisana i podpisana przez meza (jakis wzor znalazlam w necie) i u notaty public podpisane i podpieczetowane. A tak w ogole to wlasnie kupilam bilety do PL i lecimy lipiec/sierpien na 3 tyg W planach rodzinne wakajki nad polskim morzem jak za dawnych lat Domek juz zabukowany, bilety kupione, tylko pogoda zeby dopisala ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Ja leciałam sama z córka do Amsterdamu rok temu, miałam papier podpisany przez męża ale nikt nie prosił o niego, ani w jedna ani w druga stronę. tez lecimy do PL w wakacje w tym roku!! Zdecydowanie trzymam kciuki by pogoda dopisała no i oby Putin nic nie odwalil… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 30 minutes ago, MeganMarkle said: Ja leciałam sama z córka do Amsterdamu rok temu, miałam papier podpisany przez męża ale nikt nie prosił o niego, ani w jedna ani w druga stronę. tez lecimy do PL w wakacje w tym roku!! Zdecydowanie trzymam kciuki by pogoda dopisała no i oby Putin nic nie odwalil… o to sie moze gdzies spotkamy na drodze do ojczyzny kiedy bedziecie jechac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Dzięki dziewczyny, chyba na wszelki wypadek coś tam podpiszemy(choc ja zawsze lece przez Frankfurt lub Monachium). Ha ha ha my tez myslimy aby nad polskie morze wyskoczyc. Chyba Baltyk w tym roku bedzie wyjatkowo zapełniony! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 20 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Patipitts napisał: o to sie moze gdzies spotkamy na drodze do ojczyzny Oho, "baby" sie zmawiaja, deszcz bedzie. Edytowane 20 Lutego 2023 przez andyopole 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 1 hour ago, andyopole said: Oho, "baby" sie zmawiaja, deszcz bedzie. W oregonie to chyba zawsze deszcz ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 1 hour ago, Patipitts said: o to sie moze gdzies spotkamy na drodze do ojczyzny kiedy bedziecie jechac? Zapraszam na priv, może się spotkamy gdzieś faktycznie w ojczyźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi