jannapa Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 to ja powiem teraz, ze ide sie poplakac. dostalam wstepna wycene aparatu na zeby dla dziecka. 5,000. wstepnie, wiec z tendencja do zmiany. niestety raczej w gore. kurde, nie spodziewalam sie az takiej ceny, bo jakos tragicznie pokrzywionych zebow nie ma:/ taki zimny prysznic american dream;) Cytuj
KaeR Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 to ja powiem teraz, ze ide sie poplakac. dostalam wstepna wycene aparatu na zeby dla dziecka. 5,000. wstepnie, wiec z tendencja do zmiany. niestety raczej w gore. kurde, nie spodziewalam sie az takiej ceny, bo jakos tragicznie pokrzywionych zebow nie ma:/ taki zimny prysznic american dream;) Ivan pewnie zrobi za 2000 i jeszcze olej w samochodzie wymieni. Cytuj
andyopole Napisano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 to ja powiem teraz, ze ide sie poplakac. dostalam wstepna wycene aparatu na zeby dla dziecka. 5,000. wstepnie, wiec z tendencja do zmiany. niestety raczej w gore. kurde, nie spodziewalam sie az takiej ceny, bo jakos tragicznie pokrzywionych zebow nie ma:/ taki zimny prysznic american dream;) Polecisz do Polski, zrobisz dziecku co tam potrzeba i jeszcze na zakupy zostanie. Cytuj
jannapa Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 Ivan pewnie zrobi za 2000 i jeszcze olej w samochodzie wymieni. daj namiar;) samochodu uzywam super-rzadko, wiec nie problem, a w motocyklu wymieniam sama, ale jakby mi zechcial gratisowo wymienic plyn hamulcowy, to kto wie, moze bym sie zastanowila;) --- loaklnie nie moge znalezc nikogo, kto zechcialby laskawie moj motorek obsluzyc, wiec jesli ten ivan gdzies blisko i na mortkach sie zna.... ;) Polecisz do Polski, zrobisz dziecku co tam potrzeba i jeszcze na zakupy zostanie. na wizyty co szesc tygodni nie dam rady latac;) urlopu zabraknie a i dzieciaka ze szkoly wyrzuca:/ swoja droga niezla amba taka kase za druty na zebach sciagac. kurde. zeby bardziej sie nie wyrazic... Cytuj
serafina Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 I w USA i w Pl calosciowy koszt aparatu na zeby to duzy koszt. Te 5k to tylko same aparaty, bez wizyt? Cytuj
Paulina_89 Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 W moim przypadku skończyło się na tym, że chodzę w workach i już się przyzwyczaiłem do tego, że ubrania mam luźne i nie raz o 1-2 rozmiary za duże. Moja lepsza połowa za to tego nie znosi u mnie i stara się czasami wcisnąć coś obcisłego gdzie od razu mówię, że to nie dla mnie. Szczególnie jak jeszcze dostane koszulki z za krótkimi rękawami jak dla mnie takie do połowy bicepsu są fe, wole te co zasłonią mi całe ramię i tatuaże ja skorzystałam z okazji, że mojego meza nie ma przez rok i wyrzucilam albo oddałam wszystkie jego rzeczy w ktorych mi sie nie podobał workowate spodnie poleciały jako pierwsze to ja powiem teraz, ze ide sie poplakac. dostalam wstepna wycene aparatu na zeby dla dziecka. 5,000. wstepnie, wiec z tendencja do zmiany. niestety raczej w gore. kurde, nie spodziewalam sie az takiej ceny, bo jakos tragicznie pokrzywionych zebow nie ma:/ taki zimny prysznic american dream;) i jak tu na studia oszczedzac Cytuj
jannapa Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 wedle mojego dentysty w pl (wiedza z sierpnia 2013, wiec moze juz outdated) aparat dla dziecka do 16-tego roku zycia to koszt w wysokosci 0 PLN. obadalam sprawl we wszytskie strony, lokalni tutaj niespecjalnie chca sie podjac prowadzenia aparatow od innych ortodontow, nawet przy pelnej dokumentacji no i w 2013 dziecie mialo o jeden zab za malo, zeby juz mu szczeke prostowac:/ damy rade, ale jest lekki szok, przyznam.... te5,000 to szacunkowa cena --- w zalozeniu, ze 18 m-cy starczy na naprostowanie zebow. kazdy kolejny miesiac z aparatem, to dodatkowe koszta. wino otworzylam na te smutna okazje, bo i co innego zrobic???? I w USA i w Pl calosciowy koszt aparatu na zeby to duzy koszt. Te 5k to tylko same aparaty, bez wizyt? <script type="text/javascript"></script> Cytuj
kzielu Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 to ja powiem teraz, ze ide sie poplakac. dostalam wstepna wycene aparatu na zeby dla dziecka. 5,000. wstepnie, wiec z tendencja do zmiany. niestety raczej w gore. kurde, nie spodziewalam sie az takiej ceny, bo jakos tragicznie pokrzywionych zebow nie ma:/ taki zimny prysznic american dream;) Już kiedyś pisalem - implant tu - $4100, implant w PL 6-7kpln. Nawet z moim ubezpieczeniem implant wciąż wychodzi $2.8k więc więcej niż w PL. Cytuj
Dragony Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 wedle mojego dentysty w pl (wiedza z sierpnia 2013, wiec moze juz outdated) aparat dla dziecka do 16-tego roku zycia to koszt w wysokosci 0 PLN. <script type="text/javascript"></script> Ale o jakim aparacie mówisz? Aparat do 16 (choć wydaje mi sie ze do 12, ale tu sie nie upieram, bo może sie zmieniło) roku życia za 0 to jest, ale RETENCYJNY, a nie stały. W dodatku bardzo długo trzeba czekać na wizytę, czasem dziecko w czasie czekania skończy te swoje lata i kicha. Poza tym przysługuje TYLKO jeden, wiec jak dziecki zgubi, pęknie lub cokolwiek to tez juz kicha. Koszt aparatu STAŁEGO (chodzi o te druty na zębach) w PL to koszt ok 3500 za złożenie i potem co miesięczne wizyty na zmianę gumek i ustawienie. Koszt całego leczenia mojej córki w PL (aparat i wizyty przez nieco ponad rok) to w sumie ok 10 000 pln. Nadal mniej niż w USA, ale biorąc pod uwagę wartość zarobków polskich i amerykańskich to stosunkowo może wyjsć na to samo. Cytuj
uga Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 O, jaki wątek ortodontyczny! W Polsce na NFZ jest tylko aparat ruchomy dla dzieci do 12. roku życia. Retencyjny to ten, który nosi się dla utrwalenia efektów leczenia ortodontycznego i on też jest na NFZ pod warunkiem, że dziecko nie skończyło 13 lat. Aparaty stałe to - jak wspomniała Dragony - duży koszt także w Polsce. Zwykle jak aparat trochę tańszy, to droższe wizyty. Wydać i tak trzeba sporo, zależy jeszcze przez jaki czas trzeba ten aparat nosić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi