Skocz do zawartości

Jak To Wygląda Obecnie W Praktyce Waw-Ams-Jfk / B2 / 1 Raz W Us

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Otrzymałem na tym forum dużo pomocy zatem chciałbym przedstawić aktualną sytuację - może komuś się przyda.

Wylot w południe z Waw-> Amsterdam (KLM) - Schipol - bardzo przyjazne lotnisko od momentu wyjścia z samolotu (737-400) do momentu dotarcia do GateE24 mija 45 minut - pomocny personel, no stress - mając 2 godziny na przesiadkę zdążyłem jeszcze wypić kawę, zjeść ciastko i zrobić zakupy w duty free.

Pierwsze duże zaskoczenie - podczas odprawy ZERO pytań - po prostu skan paszportu, jakiś skaner ciała (takie obrotowe pies-wie-co) mega dokładna security check i już czekam na terminalu odlotowym. Sprawny boarding i już siedzę na pokładzie 747 combi (KLM), przyjemny lot, na 2 godziny przed lądowaniem deklarację - celna i homeland.

Lądowanie na JFK punktualnie i z duszą na ramieniu do odprawy - pewien Hindus wskazuje stanowsko nr 37 i oficera immigration - ogólnie przyleciało z nami jeszcze około 600 osób (2 loty - 747 z brazylii i A380 z Dubaju) ale kolejek dużych nie było - czekałem dosłownie 5 inut - 2 osoby przedemną. W sporym stresie podchodzę do oficera i daję mu paszport i papiery z samolotu - szybki rzut oka na paszport ( uśmiech na widok dyplomatycznej wizy rosyjskiej ), spojrzenie na twarz, skan palców i zdjecie kamerą cyfrową. Pytanie - gdzie Pan jedzie - mówię na Harvard - Student? - Nie, pracownik naukowy. - Holly Shit! Welcome in US.

Po 2 minutach melduję sie na Airtrainie i po bólu. Łącznie od lądowania i wyjścia z samolotu do momentu odebrania bagażów i minięcia celników 25 minut.

Piszę po to abyście się nie bali tak wychuchanego problemu jakim jest odprawa na port-of-entry. Jeżeli nie przesiedzieliście pobytu wcześniej to naprawdę nie ma się czego bać

Good Luck!

Napisano

o co chodzi z tym homeland drukiem ? ;)

bo chyba nie o I-94 ;)

cos sie zmienilo w Schipol ze nie ma pytan o cel podrozy itd czy tez brak bylo osoby-osob na ten lot :) ktora zadaje takie pytania

Napisano

Piszę po to abyście się nie bali tak wychuchanego problemu jakim jest odprawa na port-of-entry. Jeżeli nie przesiedzieliście pobytu wcześniej to naprawdę nie ma się czego bać

Good Luck!

to nie do konca tak z tym jest. Ludzie co siedzieli 5,6 miesiecy [ i nie jest to przesiedziany pobyt ] cykaja sie potem troche wlatywac ponownie. Czasem ktos tutaj na forum napisze, ze sa problemy.

Napisano

Witajcie,

Otrzymałem na tym forum dużo pomocy zatem chciałbym przedstawić aktualną sytuację - może komuś się przyda.

Wylot w południe z Waw-> Amsterdam (KLM) - Schipol - bardzo przyjazne lotnisko od momentu wyjścia z samolotu (737-400) do momentu dotarcia do GateE24 mija 45 minut - pomocny personel, no stress - mając 2 godziny na przesiadkę zdążyłem jeszcze wypić kawę, zjeść ciastko i zrobić zakupy w duty free.

Pierwsze duże zaskoczenie - podczas odprawy ZERO pytań - po prostu skan paszportu, jakiś skaner ciała (takie obrotowe pies-wie-co) mega dokładna security check i już czekam na terminalu odlotowym. Sprawny boarding i już siedzę na pokładzie 747 combi (KLM), przyjemny lot, na 2 godziny przed lądowaniem deklarację - celna i homeland.

Lądowanie na JFK punktualnie i z duszą na ramieniu do odprawy - pewien Hindus wskazuje stanowsko nr 37 i oficera immigration - ogólnie przyleciało z nami jeszcze około 600 osób (2 loty - 747 z brazylii i A380 z Dubaju) ale kolejek dużych nie było - czekałem dosłownie 5 inut - 2 osoby przedemną. W sporym stresie podchodzę do oficera i daję mu paszport i papiery z samolotu - szybki rzut oka na paszport ( uśmiech na widok dyplomatycznej wizy rosyjskiej ), spojrzenie na twarz, skan palców i zdjecie kamerą cyfrową. Pytanie - gdzie Pan jedzie - mówię na Harvard - Student? - Nie, pracownik naukowy. - Holly Shit! Welcome in US.

Po 2 minutach melduję sie na Airtrainie i po bólu. Łącznie od lądowania i wyjścia z samolotu do momentu odebrania bagażów i minięcia celników 25 minut.

Good Luck!

Skaner ciala (body scan) w Amsterdamie? Myslalem ze tylko w USA takich uzywaja. A czy mozna odmowic i przejsc przez zwykly metal detector? W USA jest to opcjonalne.

Sluchajcie, a jak jest z zywnoscia w bagazu do USA? Tzn. generalnie wiadomo ze nie mozna jej wwozic, i trzeba wypelnic deklaracje. Ale co np. z hermetycznie zapakowanym chlebem bezglutenowym? Czy jest jakas lista ze nie mozna nic wwozic z jedzenia, czy tylko jakis konkretnych produktow np. wedliny?

Napisano

Od wielu lat są te skanery w Amsterdamie. Leciałem KLMem do Kairu i na gate był jeden body scan i jeden detektor metalu. Były więc dwie kolejki, ale można było wybrać. To był chyba 2007 rok.

Napisano

Homeland druk - to I94 - chyba - ale na JFK nawet go nie chcieli i oddali do ręki... nie wiem o co chodzi :)

Co Schipola - ja nie miałem wyboru - zresztą każdy przechodził zarówno przez body scanner jak i bramkę - 264 osoby i trwało to ponad 2,5h... bardzooo uciążliwe.

Żywność w podręcznym nie przejdzie, a w głównym co najwyżej każą Ci wyrzucić na JFK czy gdzieś, gdzie będzie lądował, ale tylko jeżeli celnicy cię wezmą na pogawędkę.

Napisano

jesli chodzi o druk I-94 to dziwne z dostales taki druk w samolocie :)

bo teraz sa takie zasady co do tego druku od pewnego czasu ,pisalismy tez o tym na forum

http://www.cbp.gov/travel/international-visitors/i-94-instructions

co do bagazu recznego to moze nie byc przeszukany ;)

a co do szukania to sa pieski :)

Produkty ktore mozna wwozic i zasady wwozu

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/82/~/travelers-bringing-food-into-the-u.s.-for-personal-use

Napisano

Czlowieku, leciałeś na Harvard, większość z tego forum nie potrafi albo wypełnić wniosku, albo zapłacić za niego a na dodatek z turystyka maja wspólnego tyle co nazwa kategorii z wniosku wizowego. Tego sie porównać nie da.

Bardzo proszę sie nie obrażać, ale takie sa realia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...