Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak tak oczywiście chodzi o dv-2018 :D Dziękuję bardzo za odpowiedź LuckyMan. 
Mam jeszcze kilka spraw kołyszącą mi się po głowie ... Czy na rozmowie w ambasadzie będą się pytać o oszczędności albo o to czy mam już tam ugraną jakąś pracę ? i czy mam już podpisaną umowę najmu np. pokoju ? ile tych oszczędności powinienem mieć ( w dolarach ) żeby móc zacząć ? w jakim mieście/ stanie najłatwiej jest zacząć ze względu na cenę wynajmu pokoju i jednocześnie żeby nie było ciężko o prace ??? moim kierunkiem studiów jest Automatyka i Robotyka i przeglądając oferty pracy ( monster.com ) we wszystkich było wymagane doświadczenie( którego będę miał tylko praktyki 6 tygodniowe ) więc zgaduję, że będę musiał szukać jednocześnie jakiegoś stażu na początek ale jestem gotowy na starcie znaleźć jakąkolwiek normalną pracę byle by móc zacząć tam żyć :D Przeczytałem na forum, że można szukać roboty nawet przed odbiorem SSN ( o tyle dobrze ), wiec będę już wysyłał CV przed wylotem :D

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam. A czy pismo od ciotki obywatelki usa która na początku będzie nas utrzymywać będzie w czymś pomocne przy rozmowie gdyby padło pytanie jak planujemy na początku się utrzymywac?  W jakiej formie powinno być napisane czy raczej pismo jest zbędne? Rozmowę mamy 30 maja. Kierunek docelowy Chicago, chociaż klimat Chicago średnio mi odpowiada.

Napisano
1 godzinę temu, Sparrow napisał:

Mam jeszcze kilka spraw kołyszącą mi się po głowie ... Czy na rozmowie w ambasadzie będą się pytać o oszczędności albo o to czy mam już tam ugraną jakąś pracę ? i czy mam już podpisaną umowę najmu np. pokoju ? ile tych oszczędności powinienem mieć ( w dolarach ) żeby móc zacząć ? w jakim mieście/ stanie najłatwiej jest zacząć ze względu na cenę wynajmu pokoju i jednocześnie żeby nie było ciężko o prace ??? moim kierunkiem studiów jest Automatyka i Robotyka i przeglądając oferty pracy ( monster.com ) we wszystkich było wymagane doświadczenie( którego będę miał tylko praktyki 6 tygodniowe ) więc zgaduję, że będę musiał szukać jednocześnie jakiegoś stażu na początek ale jestem gotowy na starcie znaleźć jakąkolwiek normalną pracę byle by móc zacząć tam żyć :D Przeczytałem na forum, że można szukać roboty nawet przed odbiorem SSN ( o tyle dobrze ), wiec będę już wysyłał CV przed wylotem :D

musisz poczytać trochę forum o rozmowach bo ile masz mieć kasy? Policz ze wynajęcie pokoju to 300-400 dol plus jedzenie .. Możesz miec 2 tys dol i będzie ok i 10 tys a na rozmowie wyjdzie ze nie dasz sobie rady. Musisz miec adres aby GC i numer SSN doszedł do Ciebie. Nikt się nie pyta o umowę. Masz taki zawód ze znajdziesz zajęcie. A gdzie zacząć to chcesz blisko Polonii,czy tez aby bylo cieplo.. Napisz więcej czego szukasz.

Napisano
5 minut temu, Sewerynr napisał:

Witam. A czy pismo od ciotki obywatelki usa która na początku będzie nas utrzymywać będzie w czymś pomocne przy rozmowie gdyby padło pytanie jak planujemy na początku się utrzymywac?  W jakiej formie powinno być napisane czy raczej pismo jest zbędne? Rozmowę mamy 30 maja. Kierunek docelowy Chicago, chociaż klimat Chicago średnio mi odpowiada.

w formie listu ma byc,moze byc np I134 jako pismo urzedowe. Jesli masz mozliwosc to wez. Pamietaj by mowic o przyszlosci o planach.

Napisano

Mam jeszcze takie jedno pytanie może ktoś jest obeznany bo w Polsce Muszę się jeszcze leczyć przez dwa 3 lata i nie koniecznie pasuje mi teraz wyjazd na stałe do USA żona opiera się by wykorzystać szansę wylosowania zielonej karty jechać przekroczyć granicę a ja nie mogę tam za bardzo być może być na razie w Polsce wystarczy że będę jeździł raz w roku na dwa miesiące i przedstawia jakiś dokument że się leczę czy raczej to nie przejdzie i zabiorą mi zielona karta. A gdybym jeździł co 5 miesięcy na miesiąc czasu to będzie lepiej niż raz w roku czy raczej nie ma różnicy. Dzieci oczywiście też zostaną na razie w Polsce bo szkoła więc by jeździły np na całe wakacje. Czy w takiej sytuacji dzieciom odbiera GC? Będąc raz czy dwa razy w roku w USA po około miesiącu co zrobić żeby udowodnić że chce utrzymać rezydenture?

Napisano
2 godziny temu, Sparrow napisał:

Dokładnie tak jak napisał sly6, powinieneś poczytać forum, jest jeszcze dużo czasu, a forum to kopalnia wiedzy i różnych historii. Ja go czytam od 2 lat i wizyta w ambasadzie wyglądała dokładnie tak jak tu opisują, zobacz kilka stron wcześniej opisałem, jak wyglądała moja rozmowa i o co pytała Pani Konsul. O oszczędności często pytają, ale przy okienku, gdzie zostawiasz dokumenty, ode mnie nie wzięli, bo zacząłem ich szukać i Pani powiedziała, że ew. Konsul weźmie jak będzie taka potrzeba. Umowy najmu pokoju itd. nie musisz mieć w Ambasadzie, wystarczy Ci adres u kogo się zatrzymasz (Tam przyjdzie SNN i Zielona Karta). Ile oszczędności to ciężkie pytanie tak jak napisał sly czasem 2 tys $ Ci wystarczy, a czasem i 10 tys $ będzie za mało. Ale po Automatyce i Robotyce nie powinieneś mieć problemów. Ja skończyłem inny kierunek inżynierski, ale właśnie też zacząłem interesować się automatyką ;) Ja po przyjeździe do USA planuję poszukać Intern, bo jednak doświadczenie Sobie pracodawcy cenią, jednak w USA w większości praktyki są płatne, także na +, w porównaniu do Polski. Z wysyłaniem Resume przed wylotem spoko, tylko pamiętaj, że tam jest właśnie Resume, a nie CV (zobacz różnice) ;) 

Napisano
15 minut temu, sly6 napisał:

w formie listu ma byc,moze byc np I134 jako pismo urzedowe. Jesli masz mozliwosc to wez. Pamietaj by mowic o przyszlosci o planach.

Akurat ciotka u której będziemy mieszkać jest teraz u nas w Ełku więc odręcznie może napisać nam. Jeśli w formie listu to ta treść musi być rozwiezla czy wystarczy deklaracja ze np będąc w usa da nam dach jedzenie zatrudni w swojej firmie itp. A jak pismo urzędowe to musi być potwierdzone w urzędzie czy tylko własnoręcznym podpisem. Dzięki

Napisano
1 minutę temu, Sewerynr napisał:

Akurat ciotka u której będziemy mieszkać jest teraz u nas w Ełku więc odręcznie może napisać nam. Jeśli w formie listu to ta treść musi być rozwiezla czy wystarczy deklaracja ze np będąc w usa da nam dach jedzenie zatrudni w swojej firmie itp. A jak pismo urzędowe to musi być potwierdzone w urzędzie czy tylko własnoręcznym podpisem. Dzięki

U mnie wystarczyła deklaracja w formie listu, że zapewni mi koleżanka dach nad głową, co zapewni mi łatwiejszy start w USA. No i opisała ile się znamy itd.

Co do wyjazdów i odbierania GC, warto aby się wypowiedział ktoś bardziej doświadczony z prawem Imigracyjnym np.Sly6, bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd ;) 

Napisano
11 minut temu, Sewerynr napisał:

Mam jeszcze takie jedno pytanie może ktoś jest obeznany bo w Polsce Muszę się jeszcze leczyć przez dwa 3 lata i nie koniecznie pasuje mi teraz wyjazd na stałe do USA żona opiera się by wykorzystać szansę wylosowania zielonej karty jechać przekroczyć granicę a ja nie mogę tam za bardzo być może być na razie w Polsce wystarczy że będę jeździł raz w roku na dwa miesiące i przedstawia jakiś dokument że się leczę czy raczej to nie przejdzie i zabiorą mi zielona karta. A gdybym jeździł co 5 miesięcy na miesiąc czasu to będzie lepiej niż raz w roku czy raczej nie ma różnicy. Dzieci oczywiście też zostaną na razie w Polsce bo szkoła więc by jeździły np na całe wakacje. Czy w takiej sytuacji dzieciom odbiera GC? Będąc raz czy dwa razy w roku w USA po około miesiącu co zrobić żeby udowodnić że chce utrzymać rezydenture?

wystąpić o białe paszporty i wtedy 2 lata możesz być po za USA,rozliczać się z podatkami z IRS USA, a po 2 latach zastanowić się co dalej bo takie latanie skończy się odebraniem GC a teraz sa takie czasy na to. To kiedyś bylo inaczej.

Napisano

W sumie jak jest tutaj ciotka to chyba ciężko już z pismem i134 bo nie będzie miała wyciągu z banku itp. Więc tylko od ręcznie może napisac. Jak to jest mając tam pracę legalną. Czy  rozliczając się z dochodu w urzędzie podatkowy  usa to przy rozliczeniu rocznym gdy jest informowany urząd skarbowy w Polsce o zarobkach z Usa do rozliczenia to jednoczesnie powiadamiany jest Polski zus o tym czy raczej skarbowka nie informuje zusu? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...