Sparrow Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 tak tak oczywiście chodzi o dv-2018 Dziękuję bardzo za odpowiedź LuckyMan. Mam jeszcze kilka spraw kołyszącą mi się po głowie ... Czy na rozmowie w ambasadzie będą się pytać o oszczędności albo o to czy mam już tam ugraną jakąś pracę ? i czy mam już podpisaną umowę najmu np. pokoju ? ile tych oszczędności powinienem mieć ( w dolarach ) żeby móc zacząć ? w jakim mieście/ stanie najłatwiej jest zacząć ze względu na cenę wynajmu pokoju i jednocześnie żeby nie było ciężko o prace ??? moim kierunkiem studiów jest Automatyka i Robotyka i przeglądając oferty pracy ( monster.com ) we wszystkich było wymagane doświadczenie( którego będę miał tylko praktyki 6 tygodniowe ) więc zgaduję, że będę musiał szukać jednocześnie jakiegoś stażu na początek ale jestem gotowy na starcie znaleźć jakąkolwiek normalną pracę byle by móc zacząć tam żyć Przeczytałem na forum, że można szukać roboty nawet przed odbiorem SSN ( o tyle dobrze ), wiec będę już wysyłał CV przed wylotem
Sewerynr Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Witam. A czy pismo od ciotki obywatelki usa która na początku będzie nas utrzymywać będzie w czymś pomocne przy rozmowie gdyby padło pytanie jak planujemy na początku się utrzymywac? W jakiej formie powinno być napisane czy raczej pismo jest zbędne? Rozmowę mamy 30 maja. Kierunek docelowy Chicago, chociaż klimat Chicago średnio mi odpowiada.
sly6 Napisano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 1 godzinę temu, Sparrow napisał: tak tak oczywiście chodzi o dv-2018 Dziękuję bardzo za odpowiedź LuckyMan. Mam jeszcze kilka spraw kołyszącą mi się po głowie ... Czy na rozmowie w ambasadzie będą się pytać o oszczędności albo o to czy mam już tam ugraną jakąś pracę ? i czy mam już podpisaną umowę najmu np. pokoju ? ile tych oszczędności powinienem mieć ( w dolarach ) żeby móc zacząć ? w jakim mieście/ stanie najłatwiej jest zacząć ze względu na cenę wynajmu pokoju i jednocześnie żeby nie było ciężko o prace ??? moim kierunkiem studiów jest Automatyka i Robotyka i przeglądając oferty pracy ( monster.com ) we wszystkich było wymagane doświadczenie( którego będę miał tylko praktyki 6 tygodniowe ) więc zgaduję, że będę musiał szukać jednocześnie jakiegoś stażu na początek ale jestem gotowy na starcie znaleźć jakąkolwiek normalną pracę byle by móc zacząć tam żyć Przeczytałem na forum, że można szukać roboty nawet przed odbiorem SSN ( o tyle dobrze ), wiec będę już wysyłał CV przed wylotem musisz poczytać trochę forum o rozmowach bo ile masz mieć kasy? Policz ze wynajęcie pokoju to 300-400 dol plus jedzenie .. Możesz miec 2 tys dol i będzie ok i 10 tys a na rozmowie wyjdzie ze nie dasz sobie rady. Musisz miec adres aby GC i numer SSN doszedł do Ciebie. Nikt się nie pyta o umowę. Masz taki zawód ze znajdziesz zajęcie. A gdzie zacząć to chcesz blisko Polonii,czy tez aby bylo cieplo.. Napisz więcej czego szukasz.
sly6 Napisano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 5 minut temu, Sewerynr napisał: Witam. A czy pismo od ciotki obywatelki usa która na początku będzie nas utrzymywać będzie w czymś pomocne przy rozmowie gdyby padło pytanie jak planujemy na początku się utrzymywac? W jakiej formie powinno być napisane czy raczej pismo jest zbędne? Rozmowę mamy 30 maja. Kierunek docelowy Chicago, chociaż klimat Chicago średnio mi odpowiada. w formie listu ma byc,moze byc np I134 jako pismo urzedowe. Jesli masz mozliwosc to wez. Pamietaj by mowic o przyszlosci o planach.
Sewerynr Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Mam jeszcze takie jedno pytanie może ktoś jest obeznany bo w Polsce Muszę się jeszcze leczyć przez dwa 3 lata i nie koniecznie pasuje mi teraz wyjazd na stałe do USA żona opiera się by wykorzystać szansę wylosowania zielonej karty jechać przekroczyć granicę a ja nie mogę tam za bardzo być może być na razie w Polsce wystarczy że będę jeździł raz w roku na dwa miesiące i przedstawia jakiś dokument że się leczę czy raczej to nie przejdzie i zabiorą mi zielona karta. A gdybym jeździł co 5 miesięcy na miesiąc czasu to będzie lepiej niż raz w roku czy raczej nie ma różnicy. Dzieci oczywiście też zostaną na razie w Polsce bo szkoła więc by jeździły np na całe wakacje. Czy w takiej sytuacji dzieciom odbiera GC? Będąc raz czy dwa razy w roku w USA po około miesiącu co zrobić żeby udowodnić że chce utrzymać rezydenture?
LuckyMan Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 2 godziny temu, Sparrow napisał: tak tak oczywiście chodzi o dv-2018 Dziękuję bardzo za odpowiedź LuckyMan. Mam jeszcze kilka spraw kołyszącą mi się po głowie ... Czy na rozmowie w ambasadzie będą się pytać o oszczędności albo o to czy mam już tam ugraną jakąś pracę ? i czy mam już podpisaną umowę najmu np. pokoju ? ile tych oszczędności powinienem mieć ( w dolarach ) żeby móc zacząć ? w jakim mieście/ stanie najłatwiej jest zacząć ze względu na cenę wynajmu pokoju i jednocześnie żeby nie było ciężko o prace ??? moim kierunkiem studiów jest Automatyka i Robotyka i przeglądając oferty pracy ( monster.com ) we wszystkich było wymagane doświadczenie( którego będę miał tylko praktyki 6 tygodniowe ) więc zgaduję, że będę musiał szukać jednocześnie jakiegoś stażu na początek ale jestem gotowy na starcie znaleźć jakąkolwiek normalną pracę byle by móc zacząć tam żyć Przeczytałem na forum, że można szukać roboty nawet przed odbiorem SSN ( o tyle dobrze ), wiec będę już wysyłał CV przed wylotem Dokładnie tak jak napisał sly6, powinieneś poczytać forum, jest jeszcze dużo czasu, a forum to kopalnia wiedzy i różnych historii. Ja go czytam od 2 lat i wizyta w ambasadzie wyglądała dokładnie tak jak tu opisują, zobacz kilka stron wcześniej opisałem, jak wyglądała moja rozmowa i o co pytała Pani Konsul. O oszczędności często pytają, ale przy okienku, gdzie zostawiasz dokumenty, ode mnie nie wzięli, bo zacząłem ich szukać i Pani powiedziała, że ew. Konsul weźmie jak będzie taka potrzeba. Umowy najmu pokoju itd. nie musisz mieć w Ambasadzie, wystarczy Ci adres u kogo się zatrzymasz (Tam przyjdzie SNN i Zielona Karta). Ile oszczędności to ciężkie pytanie tak jak napisał sly czasem 2 tys $ Ci wystarczy, a czasem i 10 tys $ będzie za mało. Ale po Automatyce i Robotyce nie powinieneś mieć problemów. Ja skończyłem inny kierunek inżynierski, ale właśnie też zacząłem interesować się automatyką Ja po przyjeździe do USA planuję poszukać Intern, bo jednak doświadczenie Sobie pracodawcy cenią, jednak w USA w większości praktyki są płatne, także na +, w porównaniu do Polski. Z wysyłaniem Resume przed wylotem spoko, tylko pamiętaj, że tam jest właśnie Resume, a nie CV (zobacz różnice)
Sewerynr Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 15 minut temu, sly6 napisał: w formie listu ma byc,moze byc np I134 jako pismo urzedowe. Jesli masz mozliwosc to wez. Pamietaj by mowic o przyszlosci o planach. Akurat ciotka u której będziemy mieszkać jest teraz u nas w Ełku więc odręcznie może napisać nam. Jeśli w formie listu to ta treść musi być rozwiezla czy wystarczy deklaracja ze np będąc w usa da nam dach jedzenie zatrudni w swojej firmie itp. A jak pismo urzędowe to musi być potwierdzone w urzędzie czy tylko własnoręcznym podpisem. Dzięki
LuckyMan Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 1 minutę temu, Sewerynr napisał: Akurat ciotka u której będziemy mieszkać jest teraz u nas w Ełku więc odręcznie może napisać nam. Jeśli w formie listu to ta treść musi być rozwiezla czy wystarczy deklaracja ze np będąc w usa da nam dach jedzenie zatrudni w swojej firmie itp. A jak pismo urzędowe to musi być potwierdzone w urzędzie czy tylko własnoręcznym podpisem. Dzięki U mnie wystarczyła deklaracja w formie listu, że zapewni mi koleżanka dach nad głową, co zapewni mi łatwiejszy start w USA. No i opisała ile się znamy itd. Co do wyjazdów i odbierania GC, warto aby się wypowiedział ktoś bardziej doświadczony z prawem Imigracyjnym np.Sly6, bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd
sly6 Napisano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 11 minut temu, Sewerynr napisał: Mam jeszcze takie jedno pytanie może ktoś jest obeznany bo w Polsce Muszę się jeszcze leczyć przez dwa 3 lata i nie koniecznie pasuje mi teraz wyjazd na stałe do USA żona opiera się by wykorzystać szansę wylosowania zielonej karty jechać przekroczyć granicę a ja nie mogę tam za bardzo być może być na razie w Polsce wystarczy że będę jeździł raz w roku na dwa miesiące i przedstawia jakiś dokument że się leczę czy raczej to nie przejdzie i zabiorą mi zielona karta. A gdybym jeździł co 5 miesięcy na miesiąc czasu to będzie lepiej niż raz w roku czy raczej nie ma różnicy. Dzieci oczywiście też zostaną na razie w Polsce bo szkoła więc by jeździły np na całe wakacje. Czy w takiej sytuacji dzieciom odbiera GC? Będąc raz czy dwa razy w roku w USA po około miesiącu co zrobić żeby udowodnić że chce utrzymać rezydenture? wystąpić o białe paszporty i wtedy 2 lata możesz być po za USA,rozliczać się z podatkami z IRS USA, a po 2 latach zastanowić się co dalej bo takie latanie skończy się odebraniem GC a teraz sa takie czasy na to. To kiedyś bylo inaczej.
Sewerynr Napisano 7 Maja 2017 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 W sumie jak jest tutaj ciotka to chyba ciężko już z pismem i134 bo nie będzie miała wyciągu z banku itp. Więc tylko od ręcznie może napisac. Jak to jest mając tam pracę legalną. Czy rozliczając się z dochodu w urzędzie podatkowy usa to przy rozliczeniu rocznym gdy jest informowany urząd skarbowy w Polsce o zarobkach z Usa do rozliczenia to jednoczesnie powiadamiany jest Polski zus o tym czy raczej skarbowka nie informuje zusu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.