Skocz do zawartości

Pomocy. Powrot Do Usa Z Pl Ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znam rodzine ktora byla w podobnej sytuacji, z tym ze to zona byla w USA nielegalnie, wyszla za maz za rodowitego amerykanina i mieli dziecko.

Zaczela czytac visa journey, sama (bez prawnika) przygotowala starannie materialy na waiver, wrocila do Polski z malym, tam zaczela starac sie o waiver. Pisala, ze jej maz nie znalazlby pracy w Polsce, i ze oboje opiekowali sie schorowana jego matka w USA. Mieli tez listy od jego pracodawcy, od jej znajomych i kierownictwa organizacji gdzie ona pracowala jako wolontariuszka.

W ambasadzie mowila prawde, wziela cala odpowiedzialnosc sytuacji na siebie, byla szczera i do rzeczy. Dostala ten waiver po 3 miesiacach w Polsce i wrocila do USA.

Mowila, ze z tego co zauwazyla, jezeli twoj maz/zona sa rodowici amerykanie (nie naturalizowani) i nie ma zadnej kryminalnej historii w USA, itp., to waiver sie dostawalo. Ci ktorzy sie zlaczyli z innymi imigrantami w USA raczej nie. Z jej punktu widzenia, wazne bylo pokazac ze jest sie szanowana osoba w USA, ze jest sie tam naprawde potrzebnym dla reszty amerykanskiej rodziny, i ze jedna osoba z tej pary jest "prawdziwym" amerykaninem.

To takie jej obserwacje, ale sadze ze pewnie jest w nich sporo prawdy. W kazdym razie jej sie udalo wszystko zalatwic bez prawnika i stosunkowo szybko. Mowila, ze rady ktore znalazla na visa journey byly trafne i bezcenne.

Prawdziwy amerykanin ha ha.Kraj zbudowany na emigrantach z calego globu.

Najprawdziwszy jest ten ktorego mamunia przkroczyla nielegalnie granice,powila dzieciatko na koszt podatnikow a potem dzeciatko po 21 latach przylatuje do usa i nawet nie habla po angielsku.

To jest prawdziwy obywatel,a ten naturalizowany ktory skladal przysiege na wiernosc jest podrabiany :D

Prawdziwi amerykanie to rdzenni indianie. :P

• Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Niestety, obecne wybory prezydenckie to wybor miedzy dzuma a cholera, wiec wybor Trumpa na prezydenta wcale nie jest wykluczony.

Napisano

przypomniało mi się iż bedac jeszcze w stanach uscis stwierdzilo ze przebywam tam legalnie mimo uplywu terminu wizy. kilka razy sie o to dowiadywalismy i odpowiedz byla zawsze taka sama. pojawia w tej sytuacji pytanie czy jednak mam bana czy moze jednak nie. dowiem sie wiecej w najblizszy piatek w ambasadzie. zobaczymy co madrego oni powiedza.

Napisano

A wiesz ile osób ma odnawiane karty i czasami sa wpuszczani a przy obywatelstwie wychodzi brak podstaw do tego i GC

pisze to aby Ci pokazać ze czasami później to wychodzi

Dlatego tez wedle prawa masz zakaz a ze system się myli lub człowiek to Ty za to odpowiesz później

Masz rozmawiać w Ambasadzie to szczerze :)

Napisano

No wiec byłem dzisiaj w ambasadzie i po przedstawieniu problemu w odpowiedzi usłyszeliśmy iż organem, a raczej osobą decyzyjną w tej sprawie jest typek wbijajacy wizę po lądowaniu. W skrócie wygląda to tak że się leci, oni cie zatrzymują na kilka godzin do wyjaśnienia i albo wpuszczą albo powrót do domu. Zwykła loteria ale zwykle bywa tak że wpuszczają osoby które przesiedzialem wize w uzasadnionych przypadkach i nie złamały prawa. Każdy kto przesiedzial wizę bez wyraźnego powodu lub złamał prawo może odrazu kupić bilet powrotny.

Pozostaje mi się przekonać na własnej skórze jak to będzie w moim przypadku. Trzymajcie kciuki.

Dam znać jak to się skończyło. Lot powrotny do usa mam juz 23.06

Napisano

Ja się dziwię, że OP nie widzi nic niestosownego w wykorzystaniu wizy turystycznej jako emigracyjnej, bo to do tego zmierza.

Czy w ambasadzi nikt mu nie zadał takiego pytania?

Napisano

Ja się dziwię, że OP nie widzi nic niestosownego w wykorzystaniu wizy turystycznej jako emigracyjnej, bo to do tego zmierza.

Czy w ambasadzi nikt mu nie zadał takiego pytania?

To juz swoja droga, probuje za wszelka cene wjechac i tyle. Ambasada zwykle daje wymijajace odpowiedzi bo to nie lezy do ich obowiazkow i nie oni decyduja o wjezdzie, zreszta wszystko zalezy od pytania ktore im sie zada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...