sly6 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Artykuł tez o loterii.. http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/zielona-karta-nie-dla-mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zip Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Artykuł aż śmierdzi propagandą antyemigracyjną... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Pani Aneta z Jaroslawia to jakas kretynka. Byla nielegalnie i jej sie nie podobalo, bo praca byla do dupy i ja krolik gryzl. Czy myslala, ze bedzie CEO Microsoftu na turystycznej? Artykuł aż śmierdzi propagandą antyemigracyjną... Niby dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Pani Aneta z Jaroslawia to jakas kretynka. Byla nielegalnie i jej sie nie podobalo, bo praca byla do dupy i ja krolik gryzl. Czy myslala, ze bedzie CEO Microsoftu na turystycznej? Raczej odwrotnie: jej się w głowie nie mieści że można przyjechać do USA i pracować nie jako sprzątaczka czy niania. Skąd niby ma wiedzieć że może być inaczej? Pracowała nielegalnie i pewnie obracała się wyłącznie w środowisku nielegalnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Raczej odwrotnie: jej się w głowie nie mieści że można przyjechać do USA i pracować nie jako sprzątaczka czy niania. Skąd niby ma wiedzieć że może być inaczej? Pracowała nielegalnie i pewnie obracała się wyłącznie w środowisku nielegalnych. Zeby nie bylo, zadna praca nie hanbi. Poprostu nie wiem jakie miala oczekiwania nie mieszkajac w USA na pelnych prawach. Dla mnie tez warunki na poczatku byly duzo gorsze niz do czego bylem przyzwyczajony w Polsce, ale trzeba miec realistyczne oczekiwania. Sam nie jestem fanem USA, ale takiej mentalnosci jak "pani Agaty z Jaroslawia" nie cierpie. Kolejny cebulak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaman Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 krolik jest the best Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonywkarty Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 nie kazdemu sie udaje w usa tak jak nie kazdemu udaje sie w Polsce dostac ciepla posadke w banku. jak jej nie wypalil american dream to co sie spinac i szydzic. moj sie spelnia w robocie dostalem awans na supervisora a pracuje tu zaledwie 4 miechy i sam wszystkiego nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 nie kazdemu sie udaje w usa tak jak nie kazdemu udaje sie w Polsce dostac ciepla posadke w banku. jak jej nie wypalil american dream to co sie spinac i szydzic Jak miał się jej "wypalić" American Dream? Siedziała tu nielegalnie, Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 nie kazdemu sie udaje w usa tak jak nie kazdemu udaje sie w Polsce dostac ciepla posadke w banku. jak jej nie wypalil american dream to co sie spinac i szydzic. moj sie spelnia w robocie dostalem awans na supervisora a pracuje tu zaledwie 4 miechy i sam wszystkiego nie wiem. Nie zrozumiałem najpierw, bo nie podejrzewałem Cię o taki brak pomyslunku. Niech sobie nawet realizuja american dream, tak na marginesie nie cierpię tego określenia, z nielegalnego pobytu, ale niech nie narzekają, ze im USA nie dało szansy. Zresztą ten Wasz american dream oznacza początek na dole i ciężka praca na szczyt, a nie czerwony dywan dla każdego imigranta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonywkarty Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 a tam gadacie od rzeczy nikt tu nie przyjezdza z mysla ze bedzie harowal ponad stan i wiazal koniec z koncem. kazdy przyjezdza z mysla ze bedzie lepiej i koniec kropka. sa osoby co sobie chwala prace niani i tez sa nielegalnie. poprostu jej nie wyszlo i tyle nie nadawala sie do tej roboty, nie taka rodzina jak marzyla , nie ten klimat i tyle tez sa takie osoby co wola w Polsce ziemniak i z mizeria wcinac bo te amerykanskie hamburgery im nie podchodza. ja naprzyklad tego nie rozumiem ze mozna tesknic za jedzeniem i tego powodu wracac do Polski a tez sa takie przypadki. znam historie ze ktos zrezygnowal z dobrej posadki w amerykanskim korpo bo tesknil za Bialorusia dlaczego nie lubisz okreslenia american dream ? jest ono zasadne . zycie na pewno jest tu na wyzszym poziomie i standardzie ale jest to niestety sen bo wiele wad i niedociagniec "the greatest country in the world" pomija sie dziwnym milczeniem. ostatnio jedna osoba z roboty sie na mnie obrazila bo wlasnie wypalila o najwpanialszym kraju na ziemi a ja pokazalem na tablice na ktorej nasza firma chwali sie ze bierze udzial w DOZYWIANIU DZIECI W SZKOLACH i orgaznizuje zbiorke rzeczy na zime dla bezdomnych na co maja sie zrzucac pracownicy . w najwspanialszym kraju na ziemi raczej takich zbiorek nie powinno byc bo powinny to rozwiazac rozwiazania systemowe a nie prywatni darczyncy . no ale to taka moja tesknota za komuna a w hokeja zawsze bede kibicowal Kanadzie Jackie tez sobie nie wyobrazam tutaj zycia na nielegalu ale rozgladnij sie dookola. Jakos ludzie daja rade i udaje im sie dostac paszport. Pamietam jak mnie uswiadamiala pewna Polka na poczatku pobytow w USA ( czasy przed Obama) ze nietaktowym jest zadawanie pytanie A kiedy ostatnio byliscie w kraju ? Szczegolnie wsrod Polonii amerykanskiej Wtajemniczeni pewnie tez nieraz odbili sie od spojrzen w stylu a Ty co z celnego jestes ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.