Skocz do zawartości

Ambasada Usa A Zus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry wieczór! Od wczoraj przygotowuję się do złożenia wniosku o wizę turystyczną do USA. Zaczęło mnie zastanawiać w jaki sposób weryfikuje ona informacje na nasz temat. Wiem, że w przypadku karalności wszystkie dane sprawdza FBI. Ale jak to jest z aktualną pracą? We wniosku podajemy informacje o naszym miejscu pracy i telefon do pracodawcy. Czy konsul po prostu dzwoni do mojej szefowej weryfikując to co napisałam, czy też ma dostęp do danych ZUS, o czym my jako obywatele nie wiemy? Zastanawia mnie to, bo na jednym forum internetowym przypadkowo przeczytałam, że ambasada dostaje takie dane od ZUSu. Studiowałam prawo i choć nie pracowałam w zawodzie, nie przypominam sobie ze studiów, aby jakakolwiek ambasada należała do organów mogących uzyskiwać takie informacje od zakładu. Amerykańska ambasada jest amerykańską własnością na terenie Polski i podlega amerykańskiemu prawu. Czy ZUS ma prawo udostępniać takie informacje o obywatelach Polski obcej placówce? I czy w ogóle to robi? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Napisano

Dobry wieczór! Od wczoraj przygotowuję się do złożenia wniosku o wizę turystyczną do USA. Zaczęło mnie zastanawiać w jaki sposób weryfikuje ona informacje na nasz temat. Wiem, że w przypadku karalności wszystkie dane sprawdza FBI. Ale jak to jest z aktualną pracą? We wniosku podajemy informacje o naszym miejscu pracy i telefon do pracodawcy. Czy konsul po prostu dzwoni do mojej szefowej weryfikując to co napisałam, czy też ma dostęp do danych ZUS, o czym my jako obywatele nie wiemy? Zastanawia mnie to, bo na jednym forum internetowym przypadkowo przeczytałam, że ambasada dostaje takie dane od ZUSu. Studiowałam prawo i choć nie pracowałam w zawodzie, nie przypominam sobie ze studiów, aby jakakolwiek ambasada należała do organów mogących uzyskiwać takie informacje od zakładu. Amerykańska ambasada jest amerykańską własnością na terenie Polski i podlega amerykańskiemu prawu. Czy ZUS ma prawo udostępniać takie informacje o obywatelach Polski obcej placówce? I czy w ogóle to robi? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Jaka konkretnie ciemnote chcesz wcisnac ambasadzie ?

Napisano

Jaka konkretnie ciemnote chcesz wcisnac ambasadzie ?

Żadnej? Mam dobrą pracę w Warszawie - dostaną wszystkie niezbędne informacje na ten temat. Ciekawi mnie tylko czy ktoś wie jak to jest z tym ZUSem, czy to prawda że ambasada z nimi współpracuje (nie sądziłam że jest to prawnie dozwolone) czy ktoś tak sobie napisał na forum

Napisano

Zadzwonic mogą do pracy,dawniej tak robili.

Można poznać w inny sposób czy to co jest napisane jest prawdą ;)

Czyli z tym ZUSem to jakaś bzdura? Nie mają takich uprawnień?

Napisano

Dobra, dobra. Kzielu swietnie to podsumował. Jakbyś nie miała złych zamiarów to byś sie nie przejmowała.

Zapytałam, bo studiowałam prawo i wciąż niemal dokładnie pamiętam jakie podmioty mogą wyciągać z ZUSu takie informacje. Niestety tutaj chyba z poważnymi ludźmi nie porozmawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...