Weronikad Napisano 29 Września 2016 Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Dobry wieczór! Od wczoraj przygotowuję się do złożenia wniosku o wizę turystyczną do USA. Zaczęło mnie zastanawiać w jaki sposób weryfikuje ona informacje na nasz temat. Wiem, że w przypadku karalności wszystkie dane sprawdza FBI. Ale jak to jest z aktualną pracą? We wniosku podajemy informacje o naszym miejscu pracy i telefon do pracodawcy. Czy konsul po prostu dzwoni do mojej szefowej weryfikując to co napisałam, czy też ma dostęp do danych ZUS, o czym my jako obywatele nie wiemy? Zastanawia mnie to, bo na jednym forum internetowym przypadkowo przeczytałam, że ambasada dostaje takie dane od ZUSu. Studiowałam prawo i choć nie pracowałam w zawodzie, nie przypominam sobie ze studiów, aby jakakolwiek ambasada należała do organów mogących uzyskiwać takie informacje od zakładu. Amerykańska ambasada jest amerykańską własnością na terenie Polski i podlega amerykańskiemu prawu. Czy ZUS ma prawo udostępniać takie informacje o obywatelach Polski obcej placówce? I czy w ogóle to robi? Z góry dziękuję za odpowiedź!
kzielu Napisano 29 Września 2016 Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Dobry wieczór! Od wczoraj przygotowuję się do złożenia wniosku o wizę turystyczną do USA. Zaczęło mnie zastanawiać w jaki sposób weryfikuje ona informacje na nasz temat. Wiem, że w przypadku karalności wszystkie dane sprawdza FBI. Ale jak to jest z aktualną pracą? We wniosku podajemy informacje o naszym miejscu pracy i telefon do pracodawcy. Czy konsul po prostu dzwoni do mojej szefowej weryfikując to co napisałam, czy też ma dostęp do danych ZUS, o czym my jako obywatele nie wiemy? Zastanawia mnie to, bo na jednym forum internetowym przypadkowo przeczytałam, że ambasada dostaje takie dane od ZUSu. Studiowałam prawo i choć nie pracowałam w zawodzie, nie przypominam sobie ze studiów, aby jakakolwiek ambasada należała do organów mogących uzyskiwać takie informacje od zakładu. Amerykańska ambasada jest amerykańską własnością na terenie Polski i podlega amerykańskiemu prawu. Czy ZUS ma prawo udostępniać takie informacje o obywatelach Polski obcej placówce? I czy w ogóle to robi? Z góry dziękuję za odpowiedź! Jaka konkretnie ciemnote chcesz wcisnac ambasadzie ?
Weronikad Napisano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Jaka konkretnie ciemnote chcesz wcisnac ambasadzie ? Żadnej? Mam dobrą pracę w Warszawie - dostaną wszystkie niezbędne informacje na ten temat. Ciekawi mnie tylko czy ktoś wie jak to jest z tym ZUSem, czy to prawda że ambasada z nimi współpracuje (nie sądziłam że jest to prawnie dozwolone) czy ktoś tak sobie napisał na forum
Weronikad Napisano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2016 A co to za forum od tego zacznijmy Jakiś wizaż czy inna tego typu duperela Zainteresowało mnie to jednak więc postanowiłam zapytać.
sly6 Napisano 29 Września 2016 Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Zadzwonic mogą do pracy,dawniej tak robili. Można poznać w inny sposób czy to co jest napisane jest prawdą
Weronikad Napisano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Zadzwonic mogą do pracy,dawniej tak robili. Można poznać w inny sposób czy to co jest napisane jest prawdą Czyli z tym ZUSem to jakaś bzdura? Nie mają takich uprawnień?
Lx13 Napisano 29 Września 2016 Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Dobra, dobra. Kzielu swietnie to podsumował. Jakbyś nie miała złych zamiarów to byś sie nie przejmowała.
Weronikad Napisano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Dobra, dobra. Kzielu swietnie to podsumował. Jakbyś nie miała złych zamiarów to byś sie nie przejmowała. Zapytałam, bo studiowałam prawo i wciąż niemal dokładnie pamiętam jakie podmioty mogą wyciągać z ZUSu takie informacje. Niestety tutaj chyba z poważnymi ludźmi nie porozmawiam
ilon Napisano 30 Września 2016 Zgłoś Napisano 30 Września 2016 Teraz to w tym swiecie nic nie wiadomo. Moze i maja dojscia, a moze nie. I kto powiedzial, ze to co ucza w szkolach jest 100% prawda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.