Skocz do zawartości

Mateusz Komajda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten punkt z jakimś mieszkaniem przez 5 lat w USA po studenckiej jest najlepszy. Po studiach nic de facto nie masz i do GC masz dość daleko. Właśnie szykowana jest zmiana do wiz pracowniczych. Zalecam przeczytać. 

• Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Dnia 8.01.2017 o 21:05, Mateusz Komajda napisał:

Cześć wszystkim. Słuchajcie mam pytanie. Otóż koncze za kilka miesięcy gimnazjum i chciałbym być policjantem w USA. I sie zastanawiam jak to zrobić.

Oto mój plan:

Skończenie gimnazjum

Pójście do liceum

Wiza studencka

Studia w USA (4 lata)

Jakiś sposób na mieszkanie po prostu w USA ( tak aby być w USA 5 lat)

Następnie obywatelstwo USA ( w czasie 4 lat studiów branie udziału w konkursach o zieloną kartę)

Akademia policyjna 

Praca jako policjant.

Powiedzcie mi czy ten mój sposób jest ok. Czy cos pominalem. Chciałbym o odpowiedź bo mam jeszcze kilka pytań ale to później bo teraz nie chce zawracać głowy.

Pozdrawiam

Posiedz pare dni na forum i poczytaj jak to jest z tym wszystkim,....sam na wszystko poznajdujesz odpowiedzi...

Tak z ciekawosci: czemu policjant w USA ? 

Napisano
3 minuty temu, ilya_ napisał:

Posiedz pare dni na forum i poczytaj jak to jest z tym wszystkim,....sam na wszystko poznajdujesz odpowiedzi...

No jak to, bo na filmach policjanci to sa tacy zaje***sci goscie..... Gosc nie czai ze zwykly policjant jezdzi stary Crown Viciem i jak cos pojdzie nie tak to ma duze szanse zarobic kulke.... Ale jak mialem 14 lat to tez bylem taki naiwny....

Ale w sumie czesto sie zdarza ze ktos wpada na forum i chce byc policjantem - w kraju w ktorym (wsrod cywilizowanych krajow, ruskich do nich nie zaliczam) policjantem jest chyba byc zdecydowanie najciezej...

Napisano

14 lat to mlody wiek. Gimznazjum. Zapewne plany zyciowe chlopaka zmienia sie jeszcze wiele razy. 

Milo jest posluchac argumentow dlaczego mlodego, dlaczego akurat policjant i dlaczego akurat usa....

Napisano
3 hours ago, ilya_ said:

Bo ogólnie to chce być policjantem, nawet w Polsce, ale w Ameryce się nie patyczkuja i są dość wysokie zarobki. 

Napisano
8 godzin temu, KaeR napisał:

Właśnie szykowana jest zmiana do wiz pracowniczych. 

Możesz podpowiedzieć o co chodzi? Mignęła mi jedynie wzmianka o H-2B.

Napisano
Dobre, nastaw się na to, że tam nie ma raczej przywilejów mundurowych, że w wieku 40 lat idziesz na emeryturę.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem, ponieważ w USA służby mundurowe mają całą masę benefitow oraz rekompensat, której nie ma w innych krajach. Dla przykładu wojsko nie płaci podatku stanowego przy dokonywaniu zakupow w swoich sklepach/stacjach benzynowych, uprawnienia emerytalne mają po 20 latach służby, płatne urlopy, zwolnienia, pełna opieka medyczna, mieszkanie/dom na terenie bazy (a jeśli nie ma to zwrot kosztów najmu - zależy od stopnia) etc etc. Policja ma np możliwość wykorzystania samochodu służbowego do celów prywatnych po służbie, ma benefity zdrowotne, mieszkania/domy służbowe, plany emerytalne, pełnopłatne urlopy etc. Znamienne jest, że egzamin z wf zdaje się tam tylko przy przyjęciu do służby i podczas szkoły/akademii, potem są tylko egzaminy ze strzelania/technik interwencji. Ilość płatnych zwolnień jest zależna od lat służby i rośnie do poziomu X po ok 10 latach (można kumulować rok do roku) po tym okresie nadwyżka przepada (brak kumulacji ponad tą ilość) ale uwaga - można ją przekazać innemu funkcjonariuszowi (który jeszcze nie ma max liczby dni) ;) Trzeba też podkreślić że mundurowi mają w USA dodatkowe niewymierne korzyści takie jak np. wejście na pokład samolotu bez kolejki, osobne kasy w niektórych parkach rozrywki, obsługę poza kolejnością w kinach/restauracjach, powszechny szacunek i wdzięczność społeczeństwa etc. etc.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem, ponieważ w USA służby mundurowe mają całą masę benefitow oraz rekompensat, której nie ma w innych krajach. Dla przykładu wojsko nie płaci podatku stanowego przy dokonywaniu zakupow w swoich sklepach/stacjach benzynowych, uprawnienia emerytalne mają po 20 latach służby, płatne urlopy, zwolnienia, pełna opieka medyczna, mieszkanie/dom na terenie bazy (a jeśli nie ma to zwrot kosztów najmu - zależy od stopnia) etc etc. Policja ma np możliwość wykorzystania samochodu służbowego do celów prywatnych po służbie, ma benefity zdrowotne, mieszkania/domy służbowe, plany emerytalne, pełnopłatne urlopy etc. Znamienne jest, że egzamin z wf zdaje się tam tylko przy przyjęciu do służby i podczas szkoły/akademii, potem są tylko egzaminy ze strzelania/technik interwencji. Ilość płatnych zwolnień jest zależna od lat służby i rośnie do poziomu X po ok 10 latach (można kumulować rok do roku) po tym okresie nadwyżka przepada (brak kumulacji ponad tą ilość) ale uwaga - można ją przekazać innemu funkcjonariuszowi (który jeszcze nie ma max liczby dni) Trzeba też podkreślić że mundurowi mają w USA dodatkowe niewymierne korzyści takie jak np. wejście na pokład samolotu bez kolejki, osobne kasy w niektórych parkach rozrywki, obsługę poza kolejnością w kinach/restauracjach, powszechny szacunek i wdzięczność społeczeństwa etc. etc.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Aż tak dobrze nie wiedziałem, że może tak być. Jedyne co spotkałem to najczęściej weterani, którzy jak piszesz mieli pierwszeństwo przed wszystkimi w kolejkach i ogólny szacunek.

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...