Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 1/20/2026 at 3:40 PM, katlia said:

Przy PDT NIE... ale jego administracja, Project 2025 - jak najbardziej. Oni tego nie kryja. 

Chodziło mi o strategię polityki międzynarodowej. Project 2025 traktuje bardziej o sprawach wewnętrznych, co do polityki zagranicznej jest nieco vague i mam wrażenie że raczej odtwórczy żeby przypasować się do MAGA.
Ale i tak każda strategia się wyp***oli o Trumpa, szczególnie taką którą on zajmuje się osobiście - jak polityka międzynarodowa (w przeciwieństwie np. do deportacji), więc… podtrzymuję to co napisałem. 

On 1/20/2026 at 3:47 PM, mcpear said:

Słupki nie szorują po dnie. Do tego przerysowano dysktrykty wyborcze. 

A przerysowywanie też im idzie średnio. Udało im się w Texasie, NC, Missouri, w Ohio daje delikatny tilt republikanom, ale demokraci nie pozostają obojętni i też mają swoje zwycięstwa - choćby w naszym home state, a może będzie więcej (Virginia, Maryland).

Daleki jestem od optymizmu, koniec końców GOP pewnie i tak utrzyma kongres, ale ostatnie sygnały pokazują że mogą być granice ślepego posłuszeństwa. Daje to nadzieję na jakiś safety net w przypadku na prawdę grubych posunięć Noblisty.

Napisano

Jeśli utrzymają kongres, a przypominam że ostatnio wygrali 220-215 to zakładasz, że maksymalnie stracą dwa krzesła. Czy to oznacza "szorowanie po dnie"?

Noblista, prezydent pokoju, najzdrowszy prezydent w historii, autor 365 sukcesów na 365 dni do większości swoich poczynań i tak ostatnio nie potrzebuje kongresu. Wszystko się dzieje bez jego zgody i wiedzy. Więc gdzie tu safety net? Zasada Check and Balances już dawno została podważona przez Executive Branch obecnej administracji jako niekonstytucyjna zasada, która ogranicza prezydenta, który nie jest niczym ograniczony w swoim poczynaniach - na co chyba SCOTUS mu przyklasnął

Social media i algorytmy powoduje, że żyjemy w dwóch różnych bańkach jako społeczeństwo. Jedna bańka wierzy, w każde słowo co wypływa z ust PDT w sposób niezachwiany. Druga jest jego absolutnym wrogiem. Algorytmy social mediów jedynie czynią te bańki jeszcze bardziej utwierdzone w swoich poglądach. 

Jestem wielkim fanem serialu Ranczo. Tam w jednym z odcinków Artur Barciś vel Czerepach odkrywa że społeczeństwo mówi dwoma różnymi językami nie rozumiejąc się nawzajem. On to nazywa że dzielimi się na Greków i Bułgarów, którzy nie rozumieją się nawzajem jak ze sobą rozmawiają.  To co mamy obecnie w USA idealnie pasuje do tej analogii.

PS. Najbardziej podobało mi się ostatnio stwierdzenie, że w historii świata znane są tylko dwa przypadki regeneracji ucha po fizycznym uszkodzeniu integralności jego tkanki. Pierwszy to Jezus, który uzdrowił odcięte ucho w ogrodzie Oliwnym przy pojmaniu po odcięciu ucha żołnierzowi. Drugi to PDT po nieudanej próbie zamachu.

• Upvote 1