Skocz do zawartości

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

231 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 godzin temu, karol0219 napisał:

Co Wy tak się usadziliście na tę wizę O? O wiele łatwiej jest wyjechać na H-2B. Wystarczy, że wykonujecie zawód, na który jest zapotrzebowanie w USA (przy czym jest tam niedobór pracowników) i hasta la vista! ;) Takim zawodem w najbliższym czasie stanie się kierowca trucka, o ile już jest ogromny niedobór kierowców za oceanem. Kolega z pracy w ubiegłym roku właśnie w ten sposób wyemigrował do USA, by właśnie w tym zawodzie móc się realizować. Nie znam dokładnych procedur, co z czym i jak, ale najwidoczniej wykonując nawet tak pozornie popularny zawód, można w pełni legalnie spełniać swój "American dream".

Moj kolega jakies 10 lat temu przyjechal do pracy jako CDL Driver, dostal wize na pol roku a prawo jazdy na 8 lat, jezdzi do dzisiaj jako nielegalny ale pare miesiecy udalo mu sie znalezc chetna do zeniaczki obywatelke USA wiec wyglada na to ze sie zalegalizuje w koncu. Gdy mu sie konczyla waznosc prawka ktos mu ukradl, czy tez zgubil wszystkie dokumenty. Urzedniczka w DMV gdy tam poszedl powiedziala: "widze ze konczy Ci sie waznosc CDL to ja od razu dam ci na kolejne 8 lat". I tak psim swedem, przez zaniedbanie babki, bez sprawdzania statusu mu sie udalo a juz wygladalo na to ze bedzie wracal do Polski.

Prosze tego nie traktowac jako zachete, jego zycie "bez papierow" bylo okropne.

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

2018EU000331xx

jest jakaś szansa?

wniosek chciałbym wypełnić w przeciągu tygodnia, potrzebuje tam jakieś specjalne dokumenty czy to tylko aktualizacja danych?

Napisano
8 minut temu, FORST napisał:

2018EU000331xx

jest jakaś szansa?

wniosek chciałbym wypełnić w przeciągu tygodnia, potrzebuje tam jakieś specjalne dokumenty czy to tylko aktualizacja danych?

Sam składasz wniosek, czy z żoną/dziecmi?

Napisano
8 minut temu, FORST napisał:

2018EU000331xx

jest jakaś szansa?

paszport.szkoły,praca takie dane potrzebujesz.

jest szansa.

Napisano

Znajomego wylosowali ☺ i jest problem. Dobre kilka lat temu służył w wojsku za granicą. Przez niedopełnienie formalności dostał wyrok za dezercje z tegoż Wojska. Widnieje to w KRK. Z resztą z KRK się o tym dowiedział bo nikt nie raczył poinformować go o tym wcześniej czy zaprosić na rozprawę. No i pytanie jest takie: czy w ogóle ma szansę na zielona kartę?czy lepiej żeby w ogóle nie składał dalej papierów? 

Napisano
5 minut temu, izaaa napisał:

Znajomego wylosowali ☺ i jest problem. Dobre kilka lat temu służył w wojsku za granicą. Przez niedopełnienie formalności dostał wyrok za dezercje z tegoż Wojska. Widnieje to w KRK. Z resztą z KRK się o tym dowiedział bo nikt nie raczył poinformować go o tym wcześniej czy zaprosić na rozprawę. No i pytanie jest takie: czy w ogóle ma szansę na zielona kartę?czy lepiej żeby w ogóle nie składał dalej papierów? 

Konsul podejmuje decyzje i czy dana osoba ma coś jeszcze. Trzeba będzie przetłumaczyć wyrok na j.angielski u tłumacza przysięgłego. I co ważne jest to jego postawa.

Napisano

Hej!

W DS-260 pytanie: Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law? 

- mam rozumieć że chodzi o to czy podczas wizyty w konsulacie będę miał wszystkie wymagane szczepionki?
Jak klikam w tej chwili że nie to prosi o wytłumaczenie...

Napisano
2 godziny temu, pawelo1988 napisał:

Mysle ze UK to dobry pomysl jako przystanek. Jakby nie patrzec o wiele latwiej bedzie potem emigrowac do USA z UK niz Polski. Jezyk ten sam, obycie w anglosaskim kraju. Do tego masa firm amerykanskich w UK, co jest zawsze jakas szansa do przeniesienia sie do USA. Czesto jestem w USA i tez mysle ze finansowo chyba UK wypada lepiej. 

Ale.. jest pewnie masa ludzi jak ja na tym forum, ktorzy w UK mieszkaja 10+ lat i nie chca raczej spedzic tu reszty swojego zycia, a z drugiej strony nie chca wracac tez do Polski.

W moim wypadku mialem okazje mieszkac zsumowujac 10 lat w UK oraz troche czasu w Kanadzie i Australii. Ale jednak, poludnie USA podoba mi sie najbardziej. Sloneczko cieplo, latynoskie klimaty (mam swira na punkcie ameryki pld) i "first world economy" to dla mnie ideal :D Do NYC, Chicago itd. raczej bym nie przeniosl sie z UK, ale na taka Floryde i Kalifornie to nawet jutro ;) Dlatego tez co roku wysylam aplikacje!

Jest tez opcja wizy pracowniczej, mialem nawet przez linkedin dwie oferty pracy z USA. Ale po pierwsze to nie wiza emigracyjna (jak ktos juz tu raczyl wspomiec) a po drugie, nie podoba mi sie idea tak duzego przywiazania do jednego pracodawcy. W UK jest na tyle komfortowo, ze nie zdecydowalbym sie na taki krok.

No nic, trzeba czekac na kolejna loterie.

Ciekawi mnie jednak czy w ogole sie odbedzie? Trump cos nie za pozytywnie sie o niej wypowiada. H1B tez moze byc zmieniony, skoro 80% wiz dostaja Hindusi...

Mam jakas iskierke nadziei ze jako przyszywany brytyjczyk :D bedzie okazja na jakies post-brexitowskie ulatwienia w wizach miedzy krajami. Pamietam jak bylem w Australii, to dla Australijczykow bylo bardzo latwo podjac prace w USA. Mieli jakas specjalna kategorie wiz do USA. 

Pozdrawiam, gratuluje wylosowanym!

skad to znam, mieszkalem troche w kolumbii, zone mam z peru, poznalem ja w londynie i tak tu zyjemy, ona chce do stanow bo blizej do jej rodziny by bylo dlatego aplikujemy. Parcia duzego nie mam na stany bo juz sie zadomowilem w anglii, pewnie na emeryture do ameryki pld pojedziemy ale to jeszcze odlegla droga

Napisano
3 godziny temu, pawelo1988 napisał:

Mysle ze UK to dobry pomysl jako przystanek. Jakby nie patrzec o wiele latwiej bedzie potem emigrowac do USA z UK niz Polski. Jezyk ten sam, obycie w anglosaskim kraju. Do tego masa firm amerykanskich w UK, co jest zawsze jakas szansa do przeniesienia sie do USA. Czesto jestem w USA i tez mysle ze finansowo chyba UK wypada lepiej. 

Ale.. jest pewnie masa ludzi jak ja na tym forum, ktorzy w UK mieszkaja 10+ lat i nie chca raczej spedzic tu reszty swojego zycia, a z drugiej strony nie chca wracac tez do Polski.

W moim wypadku mialem okazje mieszkac zsumowujac 10 lat w UK oraz troche czasu w Kanadzie i Australii. Ale jednak, poludnie USA podoba mi sie najbardziej. Sloneczko cieplo, latynoskie klimaty (mam swira na punkcie ameryki pld) i "first world economy" to dla mnie ideal :D Do NYC, Chicago itd. raczej bym nie przeniosl sie z UK, ale na taka Floryde i Kalifornie to nawet jutro ;) Dlatego tez co roku wysylam aplikacje!

Jest tez opcja wizy pracowniczej, mialem nawet przez linkedin dwie oferty pracy z USA. Ale po pierwsze to nie wiza emigracyjna (jak ktos juz tu raczyl wspomiec) a po drugie, nie podoba mi sie idea tak duzego przywiazania do jednego pracodawcy. W UK jest na tyle komfortowo, ze nie zdecydowalbym sie na taki krok.

No nic, trzeba czekac na kolejna loterie.

Ciekawi mnie jednak czy w ogole sie odbedzie? Trump cos nie za pozytywnie sie o niej wypowiada. H1B tez moze byc zmieniony, skoro 80% wiz dostaja Hindusi...

Mam jakas iskierke nadziei ze jako przyszywany brytyjczyk :D bedzie okazja na jakies post-brexitowskie ulatwienia w wizach miedzy krajami. Pamietam jak bylem w Australii, to dla Australijczykow bylo bardzo latwo podjac prace w USA. Mieli jakas specjalna kategorie wiz do USA. 

Pozdrawiam, gratuluje wylosowanym!

Z mężem mieszkaliśmy w UK, on pracował dla amerykańskiej firmy, po roku przenieśli go na L1 do Californii, po 2 latach dostaliśmy GC. Jakbyśmy czekali na wylosowanie, to nadal byśmy siedzieli w paskudnym Londynie, bo i w tej loterii nam się nie poszczęściło, a tydzień temu przyszły nam do skrzynki GC.

Napisano
27 minut temu, MMNycz napisał:

Hej!

W DS-260 pytanie: Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law? 

- mam rozumieć że chodzi o to czy podczas wizyty w konsulacie będę miał wszystkie wymagane szczepionki?
Jak klikam w tej chwili że nie to prosi o wytłumaczenie...

na innym forum piszą by podać tak czy nie i jest ok..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...