Skocz do zawartości

Opłata za zielona kartę,zmiana adresu itd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dnia 25.08.2018 o 01:02, kyyyx napisał:

@scarab kiedy wylądowałes? Jak wyglądała odprawa i rozmowa z urzędnikiem? My ruszamy 29tego sierpnia.

We wtorek :) Rozmowa po przylocie wyglądała tak, że zacząłem mówić do urzędnika po angielsku, po czym on nagle odpowiedział mi "dzień dobry" :D  Okazało się, że jego rodzice wyjechali do USA gdy był jeszcze dzieckiem, rozmowa była bardzo przyjemna, więcej o tutejszej Polonii niż samych papierach :) 

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Dnia 24.08.2018 o 07:55, sly6 napisał:

Tutaj możesz poprawić adres też jeśli urzędnik tego nie zrobił. 

https://www.uscis.gov/file-online/uscis-immigrant-fee

Wysłałem maila kilka dni temu do USCIS z informacją o sprawie, odpisali że adres został poprawiony. Dzisiaj przyszła koperta do mojej żony, do mnie nie. Zatem czeka mnie szukanie :/ Ambasada spieprzyła numer domu (zrobili literówkę), adres który wpisali i na który poszedł list (o ile poszedł, cholera wie bo nie wiem jak to sprawdzić) w ogóle nie istnieje. Także czeka mnie teraz szukanie listu :/ Świetnie. K%^%@. Czy naprawdę nie da się sprawdzić czy papiery zostały wysłane przez USCIS, nie ma żadnego numeru śledzenia przesyłki, czegokolwiek?

Napisano
3 godziny temu, scarab napisał:

Wysłałem maila kilka dni temu do USCIS z informacją o sprawie, odpisali że adres został poprawiony. Dzisiaj przyszła koperta do mojej żony, do mnie nie. Zatem czeka mnie szukanie :/ Ambasada spieprzyła numer domu (zrobili literówkę), adres który wpisali i na który poszedł list (o ile poszedł, cholera wie bo nie wiem jak to sprawdzić) w ogóle nie istnieje. Także czeka mnie teraz szukanie listu :/ Świetnie. K%^%@. Czy naprawdę nie da się sprawdzić czy papiery zostały wysłane przez USCIS, nie ma żadnego numeru śledzenia przesyłki, czegokolwiek?

Umów się na infopass.

Napisano
56 minut temu, thebaku napisał:

Jeśli się wylosuje zieloną kartę to można zapłacić za dokumenty kiedy chcę czy jest określony termin od wylosowania?

Za wizę płacisz w Konsulacie pod czas rozmowy. Za wydanie karty to masz czas przed wylotem lub zaraz po przylocie na teren Stanów. 

Napisano

Ale co? Za wizę płacisz w ambasadzie.

A za zielona kartę tuż przed lub po wylocie do Stanów.

Aby produkcja zielonej karty się rozpoczęła muszą być spełnione dwa warunki: 1) dokonana opłata i 2) przekroczona granica - wlot do USA.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dostałem już SSN, ale nadal czekam na Zieloną Kartę. Jest sens zmieniać adres w USCIS zanim przyjdzie Green Card? Pytam bo od kilku dni mieszkamy gdzie indziej niż pierwotnie podaliśmy. Wiem że w teorii na zmianę adresu jest 10 dni, ale nie wiem czy robić aktualizację czy lepiej nie wprowadzać zamieszania zanim dojdą karty?

Napisano
3 godziny temu, scarab napisał:

Dostałem już SSN, ale nadal czekam na Zieloną Kartę. Jest sens zmieniać adres w USCIS zanim przyjdzie Green Card? Pytam bo od kilku dni mieszkamy gdzie indziej niż pierwotnie podaliśmy. Wiem że w teorii na zmianę adresu jest 10 dni, ale nie wiem czy robić aktualizację czy lepiej nie wprowadzać zamieszania zanim dojdą karty?

A ile czasu czekasz na zieloną kartę? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...