MiL999 Napisano 17 Października 2017 Zgłoś Napisano 17 Października 2017 Witam, mam taką sytuację. W 2010 roku zostałem skazany na wyrok w zawieszeniu za spowodowanie wypadku samochodowego. W 2012 roku otrzymałem wizę turystyczną i we wniosku wpisałem że byłem karany itd. Wg polskiego prawa karany już nie jestem bo nastąpiło zatarcie wyroku. Teraz będę składał dokumenty o wizę J1 i co powinienem wpisać w rubryce dotyczącej karalności? Teoretycznie że byłem karany, muszę wtedy wziąć zaświadczenie o karalności a tam będzie że nie jestem karany.
kzielu Napisano 17 Października 2017 Zgłoś Napisano 17 Października 2017 2 minuty temu, MiL999 napisał: Witam, mam taką sytuację. W 2010 roku zostałem skazany na wyrok w zawieszeniu za spowodowanie wypadku samochodowego. W 2012 roku otrzymałem wizę turystyczną i we wniosku wpisałem że byłem karany itd. Wg polskiego prawa karany już nie jestem bo nastąpiło zatarcie wyroku. Teraz będę składał dokumenty o wizę J1 i co powinienem wpisać w rubryce dotyczącej karalności? Teoretycznie że byłem karany, muszę wtedy wziąć zaświadczenie o karalności a tam będzie że nie jestem karany. Wpisz ze byles karany bo nie masz innego wyjscia jako ze wpisales to wczesniej, przynies zaswiadczenie i wyjasnij dlaczego na nim nic nie ma.
sly6 Napisano 17 Października 2017 Zgłoś Napisano 17 Października 2017 starasz się i wizę do USA i wedle przepisów tego Państwa jesteś osobą karana a tym bardziej jak wpisałeś kiedyś to do wniosku.
pavka Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Proszę przeczytać zanim popełni Pan/Pani błąd. Zatarcie skazania uregulowane jest w art. 106 KK. https://bezprawnik.pl/zatarcie-skazania-2017/ Zatarcie skazania = nie był Pan karany.
mola Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 55 minut temu, pavka napisał: Proszę przeczytać zanim popełni Pan/Pani błąd. Zatarcie skazania uregulowane jest w art. 106 KK. https://bezprawnik.pl/zatarcie-skazania-2017/ Zatarcie skazania = nie był Pan karany. Pytanie w formularzu wizowym brzmi tak: Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action? Więc ostrożnie z takimi poradami.
pavka Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Było przerabiane w przypadku aplikacji radcowskich/adwokackich. Wg. aktualnie obowiązującego prawa, po zatarciu skazania uważa się je za niebyłe. A jak kto to interpretuje...
andyopole Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 59 minut temu, pavka napisał: Proszę przeczytać zanim popełni Pan/Pani błąd. Zatarcie skazania uregulowane jest w art. 106 KK. https://bezprawnik.pl/zatarcie-skazania-2017/ Zatarcie skazania = nie był Pan karany. Nawet w Polsce jest taki rejestr w ktorym widnieja wszystkie wyroki, zatarte i niezatarte. Maja do niego dostep rozne sluzby....
karusek Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 14 minut temu, pavka napisał: Było przerabiane w przypadku aplikacji radcowskich/adwokackich. Wg. aktualnie obowiązującego prawa, po zatarciu skazania uważa się je za niebyłe. A jak kto to interpretuje... Ale tam jest wyraznie napisane: Czy kiedykolwiek.................., pomimo................., amnestii lub innym podobnym działaniom
mola Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 No właśnie problem polega na tym, że ambasada nie musi tego interpretować wedle wykładni polskiego prawa. Zwłaszcza jeśli aplikant wypełnia wniosek po raz drugi i razc twierdzi, że był skazany, a raz nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.