Skocz do zawartości

Druga wiza - karalność

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taką sytuację. W 2010 roku zostałem skazany na wyrok w zawieszeniu za spowodowanie wypadku samochodowego. W 2012 roku otrzymałem wizę turystyczną i we wniosku wpisałem że byłem karany itd. Wg polskiego prawa karany już nie jestem bo nastąpiło zatarcie wyroku. Teraz będę składał dokumenty o wizę J1 i co powinienem wpisać w rubryce dotyczącej karalności? Teoretycznie że byłem karany, muszę wtedy wziąć zaświadczenie o karalności a tam będzie że nie jestem karany. 

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
2 minuty temu, MiL999 napisał:

Witam, mam taką sytuację. W 2010 roku zostałem skazany na wyrok w zawieszeniu za spowodowanie wypadku samochodowego. W 2012 roku otrzymałem wizę turystyczną i we wniosku wpisałem że byłem karany itd. Wg polskiego prawa karany już nie jestem bo nastąpiło zatarcie wyroku. Teraz będę składał dokumenty o wizę J1 i co powinienem wpisać w rubryce dotyczącej karalności? Teoretycznie że byłem karany, muszę wtedy wziąć zaświadczenie o karalności a tam będzie że nie jestem karany. 

Wpisz ze byles karany bo nie masz innego wyjscia jako ze wpisales to wczesniej, przynies zaswiadczenie i wyjasnij dlaczego na nim nic nie ma.

• 3 miesiące później...
Napisano
55 minut temu, pavka napisał:

Proszę przeczytać zanim popełni Pan/Pani błąd. Zatarcie skazania uregulowane jest w art. 106 KK. 

https://bezprawnik.pl/zatarcie-skazania-2017/

Zatarcie skazania = nie był Pan karany.

Pytanie w formularzu wizowym brzmi tak:

Have you ever been arrested or convicted for any  offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action?

Więc ostrożnie z takimi poradami. 

Napisano

Było przerabiane w przypadku aplikacji radcowskich/adwokackich. Wg. aktualnie obowiązującego prawa, po zatarciu skazania uważa się je za niebyłe. A jak kto to interpretuje... 

Napisano
14 minut temu, pavka napisał:

Było przerabiane w przypadku aplikacji radcowskich/adwokackich. Wg. aktualnie obowiązującego prawa, po zatarciu skazania uważa się je za niebyłe. A jak kto to interpretuje... 

Ale tam jest wyraznie napisane:

Czy kiedykolwiek.................., pomimo................., amnestii lub innym podobnym działaniom

Napisano

No właśnie problem polega na tym, że ambasada nie musi tego interpretować wedle wykładni polskiego prawa. Zwłaszcza jeśli aplikant wypełnia wniosek po raz drugi i razc twierdzi, że był skazany, a raz nie. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...