Skocz do zawartości

Pan Cejrowski i jego podejście do tematu wiz i emigracji do USA

Umarko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Jackie napisał:

Kiedyś mnie śmieszył, podobnie jak bawił mnie Korwin-Mikke. Teraz mam jedynie ochotę wytrzaskać ich po zębach. Jakaś nietolerancyjna na starość się robię ;) 

Ze starego Korwina (kiedy jego wypowiedzi ograniczały się do ustroju państwa) się wyrastało, tak gdzieś w wieku 18 lat,  i w sumie nie miałem nic przeciwko młodzieży która była nim zafascynowana. Filozof i matematyk. Ale coś na starość mu odbiło i od kiedy zaczął gadać brednie o kobietach, różnicach rasowych i imigracji to już nawet dzieciakowi przed mutacja nie odpuszczę zachwytu jego osoba.

Cejrowski za to był nikim i w  normalnym kraju by egzystował teraz gdzieś w planktonie dziennikarskim, gazetce parafialnej co najwyżej, na wsi gdzie większość domów ma klepisko i jego poglądy, pełne nienawiści i pogardy dla wszystkiego co odmienne,  znalazłyby wiernych odbiorców.  A mi tu przyjeżdża młody chłopak, tak przed 30-stka, przyzwoicie wykształcony i oznajmia ze Cejrowski to taki wspaniały i mądry człowiek. Także niestety, mamy taki klimat w Polsce obecnie, ze indywidua takie są popularne i traktowane jako autorytety. I co najgorsze, nie zanosi się na to, żeby to uległo zmianie.

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
8 godzin temu, tipitoe napisał:

Moze zle napisalem, chodzilo mi oto ze jest jednym z tych ktorzy definiuja ta polska prawicowosc. Z tego co wiem to mlodziez obecnie jest glownie prawicowa.

Jeśli uważasz że obecna władza i młodzież ja popierające to prawica to wg mnie opowiadasz głupstwa.

Czy prawicwość to rozdawanie pieniędzy? Zamiast wprowadzić ulgę od podatku w tej wysokości to kasę się daje do łapy. Prawicowy pogląd oznacza że aby mieć to trzeba zap******ać a tu wielodzietni rodzice pozwalniali sie z pracy bo po co jezdzic do roboty. Jedne jełopy,  jak ja, zasuwaja żeby dzieciorobom dać, moje dzieci wyrosły tylko z mojej pracy.

Czy prawicowość to upanstwowianie czego się da i dopłacanie do kopalń, które generują ogromne straty a gdy zdarzy się koniunktura na węgiel to walą takie ceny że biedota pali w centralnym starymi oponami. A skąd rząd bierze pieniądze na do płacenia do górnictwa? Z kieszeni tych, którzy zap*******ją. Kopalnie nie płacą nawet ZUSu, a górnik9m emerytury płacić trzeba. Otwórz jakiś  interes i Co zrobisz gdy zacznie przynosić straty? Oczywiście go zamkniesz, a rzad zamiast otworzyc przedszkole dla dzieci tych, którzy zap*******ją sypie kasę do dziury z węglem. 

Nie chce mi się pisać już, ...

Napisano

Andy chyba pomyliłeś wątki Piszesz o socjalistycznym rządzie w temacie o wypowiedzi Cejrowskiego odnośnie wiz emigracji do Stanów. On kie wie nawet ile wniosek o wizę kosztuje. Przekolorowal ostro, ale w jednym zgodzić się można że ludzie kombinują, czego przykładem mogą być wątki na tym forum jakich jest nie mało
Ostatnio Cejrowski przeciwstawil się obecnej władzy i powiedział coś co spowodowało zawieszenie emisji programu z jego osobą. Dzisiaj czwartek i zobaczymy czy to jednorazowy zawias czy naraził się już TVP tak samo jak Kolonko.
Śmieszy mnie porównanie Korwina i jego poglądów do pisu. To że chlapie jak popadnie to kto go zna to wie, ale wystarczy posłuchać choćby jego wystąpienia w PE podczas głosowania ws rezolucji dot Polski czy ostatniego wywiadu z W. Siryk. Często jest tak że jego wypowiedź jest cięta i w ten sposób zmieniany jest cały sens i przesłanie jakie za sobą niesie. Vlade to o czym napisałeś właśnie głosi Korwin I to od 30 lat w dodatku. Chyba wiesz o tym skoro kiedyś go sluchales. Fakt że władzy bym mu nie oddał w pełni bo mogłaby nastąpić anarchizacja, ale nie mów że całkowicie bez sensu gada. Na każdego trzeba przyjąć poprawkę

Napisano

No nie wiem, jakoś nie przypominam sobie żeby w latach 90-tych Korwin gadał o kobietach, murzynach i Pakistańczykach. No i kto go gdzie porównał do PiSu, jak on ma dokładnie przeciwstawne poglądy.  Korwinowi nie zarzucam braku inteligencji, w logiczny sposób potrafi przedstawić utopijne wizje ustrojowe, ale te ostatnie dodatki niestety dyskwalifikują go jako nawet ciekawostkę polityczną. 

A na Cejrowskiego to szkoda mi zużywać palców do pisania na klawiaturze.

Napisano

Ale czy słuchasz tego Korwina od a do z? Czy wyłączsz po pierwszych słowach nie wpisujacych się w twoje kanony, których nie oceniam w tym momencie.
Co do imigrantów

Pomijam fakt sytuacji mediów i różnic jakie mamy dzisiaj i dwie trzy dekady temu.
Napisano

Widzisz, różnica polega na tym że teraz nazywa ich "śmieciem ludzkim", zamiast tak jak kiedyś tylko mówić o obcięciu zasiłków socjalnych.  I nie, nie interesuje się jego osobą od ponad 20 lat, tylko raz na jakiś czas, niestety w zagranicznych serwisach informacyjnych lub publicystycznych, pojawiają się  jego wypowiedzi, po których mi ręce opadają.

Napisano

No właśnie ostatnie zdanie utwierdzilo mnie w przekonaniu jaki przekaz otrzymujesz. Zgodzę się z tym że za ostro nazywa pewne zjawiska/sprawy/grupy społeczne.

Napisano
On ‎12‎/‎13‎/‎2017 at 10:00 PM, andyopole said:

Jeśli uważasz że obecna władza i młodzież ja popierające to prawica to wg mnie opowiadasz głupstwa.

Czy prawicwość to rozdawanie pieniędzy? Zamiast wprowadzić ulgę od podatku w tej wysokości to kasę się daje do łapy. Prawicowy pogląd oznacza że aby mieć to trzeba zap******ać a tu wielodzietni rodzice pozwalniali sie z pracy bo po co jezdzic do roboty. Jedne jełopy,  jak ja, zasuwaja żeby dzieciorobom dać, moje dzieci wyrosły tylko z mojej pracy.

Czy prawicowość to upanstwowianie czego się da i dopłacanie do kopalń, które generują ogromne straty a gdy zdarzy się koniunktura na węgiel to walą takie ceny że biedota pali w centralnym starymi oponami. A skąd rząd bierze pieniądze na do płacenia do górnictwa? Z kieszeni tych, którzy zap*******ją. Kopalnie nie płacą nawet ZUSu, a górnik9m emerytury płacić trzeba. Otwórz jakiś  interes i Co zrobisz gdy zacznie przynosić straty? Oczywiście go zamkniesz, a rzad zamiast otworzyc przedszkole dla dzieci tych, którzy zap*******ją sypie kasę do dziury z węglem. 

Nie chce mi się pisać już, ...

W Polsce wystepuje obecnie nacjonalistyczny-bolszewizm opierajacy sie na falszywym zalozeniu ze jednostka I jej potrzeby sa znacznie wazniejsze niz spolecznosc. Konserwatyzm z zalozenia jest oparty na egocentryzmie. Tak jak napisales wkurwia cie ze inni ludzie maja dzieci I ze twoje pieniadze ida na to zeby im pomoc. Mam dla ciebie zla wiadomosc. przyszlosc wyglada bardzo zle dla twoich dzieci I wnukow. Jest wiecej niz prawdopodobne ze zostana kiedys kientami pomocy spolecznej I to nie dlatego ze nie chca pacowac, ale dlatego ze ich zarobki nie beda wystarczaly na ich wlasne utrzymanie. Juz teraz prawie 50% spoleczenstwa na rynku pracy ma prace dorywcze, ktore placa najnizsze stawki. W efekcie te osoby sa zmuszone dp korystania z pomocy spolecznej. Do tego wlasnie prowadzi konserwatyzm.

Co do firm I ich dzialnosci to mam dobre pojecie, bo sobie taka zalozylem I ku mojemu zaskoczeniu kazdy wydatek mojej firmy mozna odpisac od podatku. Nie w calosci, ale pewien duzy procent jest zwracany. Straty tez mozna odpisac od podatku, co zrobil miedzy innymi D Trump. Wiekszosc duzyc firm I korporacji nie placi zadnych podatkow, lub robi to w niewielkim stopniu.

To co napisales nazywa sie prawicowym wkurweniem   

Napisano
2 godziny temu, tipitoe napisał:

W Polsce wystepuje obecnie nacjonalistyczny-bolszewizm opierajacy sie na falszywym zalozeniu ze jednostka I jej potrzeby sa znacznie wazniejsze niz spolecznosc. Konserwatyzm z zalozenia jest oparty na egocentryzmie. Tak jak napisales wkurwia cie ze inni ludzie maja dzieci I ze twoje pieniadze ida na to zeby im pomoc. Mam dla ciebie zla wiadomosc. przyszlosc wyglada bardzo zle dla twoich dzieci I wnukow. Jest wiecej niz prawdopodobne ze zostana kiedys kientami pomocy spolecznej I to nie dlatego ze nie chca pacowac, ale dlatego ze ich zarobki nie beda wystarczaly na ich wlasne utrzymanie. Juz teraz prawie 50% spoleczenstwa na rynku pracy ma prace dorywcze, ktore placa najnizsze stawki. W efekcie te osoby sa zmuszone dp korystania z pomocy spolecznej. Do tego wlasnie prowadzi konserwatyzm.

Co do firm I ich dzialnosci to mam dobre pojecie, bo sobie taka zalozylem I ku mojemu zaskoczeniu kazdy wydatek mojej firmy mozna odpisac od podatku. Nie w calosci, ale pewien duzy procent jest zwracany. Straty tez mozna odpisac od podatku, co zrobil miedzy innymi D Trump. Wiekszosc duzyc firm I korporacji nie placi zadnych podatkow, lub robi to w niewielkim stopniu.

To co napisales nazywa sie prawicowym wkurweniem   

Rzeczywiscie, mozna odniesc wrazenie ze jestem prawicowcem. Ja tylko pytalem "Czy...." to co dzieje sie w Polsce obecnie mozna nazywac ruchem prawicowym. Napewno nie, toz to czysta bolszewia. Gdy mieszkalem w UK znalem tam rodziny od trzech pokolen zyjace z zasilkow, taki sposob na zycie. Panstwo placi dosc dobre benefity z blahych powodow, troche sie dorobilo na czarno i taki wychodzi wygodny styl zycia, nie trzeba wstawac rano. Zamiast 500+ wystarczylo pozwolic te same kwoty odpisac od podatku dochodowego, ludzie mieliby bodziec do szukania pracy.

Kiedys moj tutejszy kolega obruszyl sie ze musi placic na tutejsze szkolnictwo (najwieksza kwota w podatku lokalnym), chociaz nie ma dzieci. Ale musialem mu przypomniec ze w Polsce ma dziecko (dzis juz dorosle), na ktorego wyksztalcenie tez ktos sie sklada ze swoich podatkow. Musial przyznac mi racje.

Napisano

Dla wielu ludzi prawicowosc/lewicowosc to linia prosta - na prawo jest prawica, na lewo lewica. Jest to blad i powoduje nieporozumienia jak wlasnie w postach powyzej.

Poglady polityczne to nie linia, to uklad wspolrzednych. Powiedzmy na osi X po lewej jest socjalizm gospodarczy, a im bardziej na prawo tym wieksza swoboda i mniejsze zainteresowanie panstwa czymkolwiek. Na osi Y na dole jest liberalizm spoleczny, "hulaj dusza piekla nie ma", a na gorze konserwatyzm, "cudzoziemskich ksiag nie czytaj, czego nie wiesz ksiedza pytaj". 

PiS spolecznie to jest niewatpliwie prawica, ale gospodarczo lewica, tak bym powiedzial lokalizacje na osi (x, y) maja (-4, +6). W USA Demokraci mainstreamowi to (-2, -8), Bernie (-7, -8), GOP (+7, +8), ale Trump juz blizej zera jesli chodzi o gospodarke, przynajmniej w teorii (cla, NAFTA i te sprawy).

W rzeczywistosci trzy grupy sa dominujace, i zmieniaja sie u wladzy w zaleznosci od nastrojow, najmniej liczna jest ta popierajaca totalna liberalizacje gospodarki i jednoczesnie totalna liberalizacje zycia spolecznego. Takie osoby maja przerabane u wszystkich, i u religinych wolnorynkowcow, i u socjalistycznie nastawionych gospodarczo "progresistow".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...