Skocz do zawartości
thaliaa

odwolanie od cofnięcia wizy matki z dzieckiem obywatela

Recommended Posts

Witam

Polecialam do USA na wizie turystycznej. Przesiedziałam swój pobyt Ok 2 lata. Zaszłam w ciaze, ale postanowiłam wrocic do Polski i urodzic dziecko. Ojciec dziecka nie jest wpisany w birth certificate. Moje pytanie brzmi: 

1. Jeżeli ojciec obywatel urodzony w stanach uzna dziecko (z tego co wiem mała prawie od ręki dostanie papiery) to jaka jest szansa żebym mogła poleciec z mała do stanow? 

2. Odwołanie od decyzji- jaki jest czas oczekiwania? Koszty? 

3. Jeśli dostanę pozwolenie na staranie się o wizę - mam jakieś większe szanse na wlot do kraju z dzieckiem obywatelem? Chce żeby dziecko miało kontakt z rodzina, ale ze względu na to ze jest mała - nie puszczę jej samej. 

4.  Jeśli polecę z mała do stanow i wpuszcza nas na granicy- jeżeli wezmę ślub z obywatelem to czy możemy już zostać w kraju?

bardzo dziękuje za odpowiedzi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ą nie lepiej zrobić wszystko legalnie i rozpocząć procedurę sponsorowania? Jak twój ban się skończy to facet może sponsorowac cię na wizę narzeczenska lub małżeńską. 

To że masz dziecko nic nie znaczy w sensie Twojego przesiedzenia wizy. Dziecko jako obywatel może lecieć, ty nie. To znaczy jeśli rozwiazesz kwestie birth certyfikat i uznanie ojcostwa. Ambasada może prosić o testy dna zanim uzna obywatelstwo dziecka. 

Żadne odwołania nie pomogą. To tak jakbys chciala konsula wziac na litosc bo masz dziecko.  :) To jest tylko twoja wina że zawalilas sprawę z nielegalnym pobytem. 

Na kolejną wizę turystyczną nie masz szans. Policz sobie kiedy kończy ci się 3 letni Ban i wtedy niech cię facet sponsoruje. On może przelecieć do Polski odwiedzić dziecko. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z tym, że jeśli wiza została przesiedziana o dłużej niż rok (a tak chyba jest w przypadku OP), to ban jest na 10 lat, a nie na 3.

Co do pozostałych informacji, to zgadzam się z Roelką.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki Joanna. Rzeczywiście, 10 letni Ban. Po tym czasie możesz starać się o wizę imigracyjna wraz z partnerem. Nie znam się bardzo ale wątpię żeby dziecko "od ręki dostalo papiery". Szczególnie że ojciec nie jest wpisany do jej aktu urodzenia. Chociaż to ma znaczenie tylko jeśli chcesz żeby dziecko samo podrozowalo do Stanów. Jeszcze raz powtórzę. Wizy turystycznej raczej nigdy nie dostaniesz. Odwołań nie ma.  :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To nic nie zmienia. Musi ją sponsorować a później wystąpić o inadmissibility waiver. Turystycznej nie dostanie.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

20 minut temu, stars & stripes napisał:

Dziewczyny a gdyby ojciec, obywatel USA przyleciał do PL i tutaj wzięli by ślub i w międzyczasie przeprowadzili procedurę uznania dziecka..?

Nie zmieni fakt że ma 10 letniego bana.  Na waiverach się nie znam ale to chyba też trochę trwa. 

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jedyna szansa to wziąć ślub, uznać dziecko aby ono dostało obywatelstwo i wystąpić o waiver. Pewnie troche potrwa i nigdy nie wiadomo jaki bedzie rezultat, ale szybsze niz czekanie 10 lat. Tak czy inaczej powodzenia.

  • Upvote 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wzorowałam się na tym artykule. A jeżeli chodzi o waiver to nie byłam karana ani nic z tych rzeczy a słyszałam ze decyzja konsula nie jest nieodwracalna.

IMG_3135.PNG

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pierwsza część odpada, bo - z tego co napisałaś - Twoje dziecko nie urodziło się w USA.

Drugą część będziesz musiała udowodnić. Czyli pewnie poprzez badania DNA. Bo na akcie urodzenia nie podałaś nazwiska amerykańskiego ojca.

Tak że nie będzie to takie błyskawiczne ;)

A waiver, o którym mówią forumowicze, dotyczy zniesienia bana za Twój nielegalny pobyt. A nie innych wykroczeń, czy przestępstw.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×