Skocz do zawartości

Tax na różne stany ?

pavka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kiedyś znajomy kupował iphone w sklepie w US i do ceny w markecie z elektroniką (sieciówka) doliczono parę dolarów tax. Jest to jakoś to ominięcia? Każdy to płaci? Czy w sklepie apple też do cen ze strony dolicza się tax? Internetowe zakupy może są zwolnione? Chodzi mi konkretnie o produkty Apple na florydzie.

Napisano

Tak kazdy placi i w kazdym stanie jest inny podatek, u mnie w GA wysokość podatkow różni sie nawet w innych county.

Napisano
54 minuty temu, pavka napisał:

Witam, kiedyś znajomy kupował iphone w sklepie w US i do ceny w markecie z elektroniką (sieciówka) doliczono parę dolarów tax. Jest to jakoś to ominięcia? Każdy to płaci? Czy w sklepie apple też do cen ze strony dolicza się tax? Internetowe zakupy może są zwolnione? Chodzi mi konkretnie o produkty Apple na florydzie.

Florida Sales Tax to jest 6% wiec nie do konca pare dolarow - troche wiecej. Nie -  nie jest do unikniecia, zadne zakupy nie sa zwolnione - teoretycznie niektorzy sprzedawcy wysylajac do innego stanu go nie pobieraja, ale kupujacy jest (teoretycznie) zobowiazany do odprowadzenia tego podatku w swoim stanie - z tym ze zdarza sie to znacznie rzadziej ostatnio - wieksi sprzedacy (m.in. Amazon) pobieraja sales tax zawsze.

Co do iphone'a - pomijajac juz ze to dziadostwo - to ten amerykanski w PL (bylem w zeszlym tygodniu) regularnie logowal sie do polskich siedzi z predkosciami 3G - czasami lapal LTE - w Warszawie wiec argument ze nie ma zasiegu bedzie dosc slaby ;-)  (jakby ktos sie pytal dlaczego go mam - firmowy oczywiscie - ma unlimited international data roaming wiec nie narzekam przy podrozach :)

Napisano

Pavka, jedziesz na dwa tygodnie, nie przejmuj sie tak wszystkim, weź sie chłopie napij lokalnych trunków (jak masz powyżej 21 lat), posiedź na plazy, zrób fotkę z  aligatorem. Jak tak bedziez chcial wszystko w szczegolach wiedziec to nic nie zostanie co by cię zaskoczyło na miejscu, a to dla mnie stanowi podstawę dobrego urlopu w egzotycznym miejscu.

Napisano
18 godzin temu, kzielu napisał:

Florida Sales Tax to jest 6% wiec nie do konca pare dolarow - troche wiecej. Nie -  nie jest do unikniecia, zadne zakupy nie sa zwolnione - teoretycznie niektorzy sprzedawcy wysylajac do innego stanu go nie pobieraja, ale kupujacy jest (teoretycznie) zobowiazany do odprowadzenia tego podatku w swoim stanie - z tym ze zdarza sie to znacznie rzadziej ostatnio - wieksi sprzedacy (m.in. Amazon) pobieraja sales tax zawsze.

Co do iphone'a - pomijajac juz ze to dziadostwo - to ten amerykanski w PL (bylem w zeszlym tygodniu) regularnie logowal sie do polskich siedzi z predkosciami 3G - czasami lapal LTE - w Warszawie wiec argument ze nie ma zasiegu bedzie dosc slaby ;-)  (jakby ktos sie pytal dlaczego go mam - firmowy oczywiscie - ma unlimited international data roaming wiec nie narzekam przy podrozach :)

A moj kupiony w NY iphone dziala bez zarzutu, z polska karta SIM zazwyczaj w LTE.

Napisano
Dnia 2/19/2018 o 10:31, pavka napisał:

Jest kilka stanów bez Sales Tax. A mianowicie:

• Alaska.
  • Delaware.
  • Montana.
  • New Hampshire.
  • Oregon
Napisano
24 minuty temu, RobertNYc napisał:

Jest kilka stanów bez Sales Tax. A mianowicie:

• Alaska.
  • Delaware.
  • Montana.
  • New Hampshire.
  • Oregon

Za to mamy State Incom Tax I to wcale niemaly...

Czort wie co lepsze? Sales tax placa wszyscy, wlacznie z nielegalnymi. Incom tax tylko pracujacy.  Jest u nas kupa ludzi, mieszkajacych "za rzeka" czyli juz w WA, tam sa tansze domy. Tu pracuja I kupuja a jako rezydenci WA nie maja potracanego Oregon State Incom Tax.

Napisano
On 2/20/2018 at 3:27 PM, karusek said:

A moj kupiony w NY iphone dziala bez zarzutu, z polska karta SIM zazwyczaj w LTE.

Dokładnie, ja swój obecny iPhone kupiłam tez w US ( w SF dokładnie)  2 lata temu i działa do tej pory bez zarzutu zarówno w US jak i w PL, z amerykańska karta sim i z polską tez.... także sobie chwale. Zwlasza ze kosztował mnie 700$ wtedy, a kurs $ był dużo lepszy niż dziś ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...