mcpear Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 11 hours ago, ToFFiK said: Musieli sprawdzić akta sprawy w archiwum, innej opcji raczej nie ma To, że rekord nie jest dostępny po zatarciu w bazie danych rejestru skazanych to nie znaczy, że z punktu widzenia informatycznego go tam fizycznie nie ma. On może istnieć z flagą ZATARTE="TRUE" i we wszystkich oficjalnych zapytaniach uwzględnia się to flagę. Aczkolwiek służby specjalne mogą mieć zawsze dostęp do danych bezpośrednich. Co więcej współdziałanie Polski i US w dziedzinie przeciwdziałania troryzmowi może powodować, że dostęp do naszej bazy danych służby amerykańskie moja na zasadzie "online". Nie sądzę, aby weryfikowali oni każde oświadczenie w przypadku wiz turystycznych aczkolwiek jak nabierają podejrzeń albo rozpatrują proces przyznania wizy imigracyjnej to myślę że mają możliwości sprawdzenia. nie sądzę, że wertują po archiwach - nie w XXI wieky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 5 godzin temu, kzielu napisał: Chcialem dac like'a albo upvote do powyzszego postu ale Adminowi niestety nie mozna... Mozna wyrazic uznanie slownie. Tak tez kiedys zrobilem wobec ktoregos z moderatorow I nawet lajka dostalem za to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Co do rejestrow o karalnosci w Polsce pisalem juz tutaj, sluzby maja dostep do wszystkich, nawet tych zatartych. W USA natomiast moj kolega z bratem, gdy mieli po klikanascie lat (12 I 14) przeskoczyli sobie przez barierki w Subwayu w NY bo chcieli zaoszczedzic na biletach, a moze z fantazji. Jak to tutaj, ochrona zatrzymala, policja przyjechala, kajdanki, "przedstawienie" jak przy morderstwie. Postawili ich przed sadem, sedzia kazal matce zeby im natarla uszu i wygnal wszystkich do domu. Gdy przyszlo do legalizacji pobytu nawet to im wyciagneli z recordow chociaz wcale nie byli za to ukarani wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavka Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 @Karina : fajnie rozpisane, na pewno się przyda. To teraz pytanie - czy ktoś z tu obecnych był karany i dostał wize ?:) Albo czy ktoś w ds160 poszedł ze wpisem karany i dostał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 2 minuty temu, pavka napisał: @Karina : fajnie rozpisane, na pewno się przyda. To teraz pytanie - czy ktoś z tu obecnych był karany i dostał wize ?:) Albo czy ktoś w ds160 poszedł ze wpisem karany i dostał ? Były takie osoby Nawet jedna o tym co jakiś czas pisała że mimo wyroku dostała wizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz1984 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 15 hours ago, sly6 said: Były takie osoby Nawet jedna o tym co jakiś czas pisała że mimo wyroku dostała wizę. Ciekawe tylko jakie to byly przestepstwa. Generalnie osoby ktore popelnily CIMT z tego co czytalem z gory sa skazane na zakaz wjazdu ( niestety moje przestepstwo sie do nich zalicza ). W poniedzialek rezerwuje spotkanie w ambasadzie, i zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Jak nie pójdziesz to się nie dowiesz. Były też takie przypadki i nawet opisywane w gazecie jak Konsul może dać wizę gdy ktoś mówi to dawno było lub ktoś pewnych spraw nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToFFiK Napisano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Dnia 12.04.2018 o 20:32, mcpear napisał: To, że rekord nie jest dostępny po zatarciu w bazie danych rejestru skazanych to nie znaczy, że z punktu widzenia informatycznego go tam fizycznie nie ma. On może istnieć z flagą ZATARTE="TRUE" i we wszystkich oficjalnych zapytaniach uwzględnia się to flagę. Aczkolwiek służby specjalne mogą mieć zawsze dostęp do danych bezpośrednich. Co więcej współdziałanie Polski i US w dziedzinie przeciwdziałania troryzmowi może powodować, że dostęp do naszej bazy danych służby amerykańskie moja na zasadzie "online". Nie sądzę, aby weryfikowali oni każde oświadczenie w przypadku wiz turystycznych aczkolwiek jak nabierają podejrzeń albo rozpatrują proces przyznania wizy imigracyjnej to myślę że mają możliwości sprawdzenia. nie sądzę, że wertują po archiwach - nie w XXI wieky Myślisz że zwykła osoba która przyjechała do nas reprezentować inny kraj ma nieograniczony dostęp do praktycznie wszystkich informacji o wszystkich (a przynajmniej dowolnych) Polakach? Bez żadnych wniosków itd itp. tylko klik klik w bazie jedno zapytanie i wszystko wiadomo (bez żadnego nadzoru..?). A co z ustawami o ochronie danych osobowych? Chyba że zostało założone że Polska to kraj terrorystów i wszyscy się do nich zaliczają więc nie ma problemu z żadnym dostępem Wyroki w większości są publiczne i można je wyszukać po sygnaturze Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez ToFFiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Nie sądze, że Pani w okienku ma dostęp do tej bazy. Aczkolwiek od czasu jak wypełnisz DS-160 do czasu aż odwiedzisz ambasadę mija trochę czasu i można w międzyczasie pozaglądać gdzie trzeba i przygotować dla owej Pani "przegląd sytuacji". Myślę, że jeśli takie coś się dzieje to czynią to służby specjalne a nie pracownicy ambasady. Nie uważam też, że wszystkie wnioski o wizę turystyczną są tak sprawdzane, aczkolwiek możliwość jest. Co innego wizy imigracyjne - tam myślę następuje pełen "check". Nie jestem prawnikiem, ale zapewne ustawa o ochronie danych osobowych przewiduje sytuacje szczególnie istotne dla obronności i bezpieczeństwa Państwa. I na podstawie tej klauzuli zapewnie umowa o zapobieganiu terroryzmu pomiędzy Polska i USA (a zapewne jej niejawne załączniki) umożliwia służbom amerykańskim sięgać w niektóre bazy danych polskich instytucji i ten dostęp jest poza jurysdykcją GIODO. W każdym razie posty @karina to super "profeska" - rozwiewają wszystkie wątpliwości i ucinają wszelkie dyskusje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciopa Napisano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 4 godziny temu, mcpear napisał: Nie sądze, że Pani w okienku ma dostęp do tej bazy. Aczkolwiek od czasu jak wypełnisz DS-160 do czasu aż odwiedzisz ambasadę mija trochę czasu i można w międzyczasie pozaglądać gdzie trzeba i przygotować dla owej Pani "przegląd sytuacji". Myślę, że jeśli takie coś się dzieje to czynią to służby specjalne a nie pracownicy ambasady. Nie uważam też, że wszystkie wnioski o wizę turystyczną są tak sprawdzane, aczkolwiek możliwość jest. Co innego wizy imigracyjne - tam myślę następuje pełen "check". Nie jestem prawnikiem, ale zapewne ustawa o ochronie danych osobowych przewiduje sytuacje szczególnie istotne dla obronności i bezpieczeństwa Państwa. I na podstawie tej klauzuli zapewnie umowa o zapobieganiu terroryzmu pomiędzy Polska i USA (a zapewne jej niejawne załączniki) umożliwia służbom amerykańskim sięgać w niektóre bazy danych polskich instytucji i ten dostęp jest poza jurysdykcją GIODO. W każdym razie posty @karina to super "profeska" - rozwiewają wszystkie wątpliwości i ucinają wszelkie dyskusje. Hint - Polska stara się o objęcie programem Visa Waiver. Jednym z warunków jest aby : "(...) the country cooperated with the Government of the United States on counterterrorism initiatives, information sharing, and preventing terrorist travel before the date of its designation as a program country, and the Secretary of Homeland Security and the Secretary of State determine that such cooperation will continue; (...)" Takie sprawdzenie odbywa się na zasadzie hit/no-hit (vide np sprawdzenia iAPI w bazach danych amerykańskich) na podstawie danych osobowych, które sami podajecie we wnioskach wizowych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi