Skocz do zawartości

Wyjazd do liceum do USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio zainteresowałam się wyjazdem do liceum do USA. Aktualnie chodzę do 2kl gim i mam 15lat. Ogólnie chodzi o to że do USA wyjechałam bym sama i mieszkalnym w szkole w internacie, a co z innymi ważnymi sprawami, czy można wyjechać tak samemu, czy mogłabym się podjąć tam jakiejś pracy? Prosze o podanie wszystkich istotnych informacji :D

Napisano

Kwalifikujesz się na jakąkolwiek wizę?

Bez wizy nie wyjedziesz do USA. Bez wizy nie pójdziesz do szkoły ani nie będziesz mogła pracować. 

Szkoła w USA kosztuje grube tysiące $$$. 

Wybacz szczerość ale jesteś jeszcze dzieckiem. Zainteresuj się wyjazdem jak będziesz po studiach i będziesz mieć jakieś podstawy do wyjazdu i wizy. 

Napisano
1 minutę temu, sly6 napisał:

Możesz jechać na wymianę wtedy ktoś z dorosłych ma nad Tobą opiekę. 

Dokładnie. Lepiej poszukać dobrego, anglojęzycznego liceum w PL, które oferuje taką opcję, niż jechać samemu. Koszt czesnego w liceum prywatnym to od 20 000 do 60 000$ rocznie i nie jestem pewna, czy to uwzględnia internat. 

Napisano

Mialem kolege, ktory III klasie LO pojechal na rok do high school w USA, do Nowego Yorku. Z tego co pamietam byla to wymiana, bo w tym czasie jakas mloda amerykanka mieszkala u jego rodzicow. Poszukaj takich programow. Nie wiem jak to wyglada pod wzgledem finansowym. Kolega, a raczej jego rodzice, biedy nie klepali. No i rzecz dziala sie troche lat temu: 2001 - 2002 rok. Pamietam jak w klasie przezywalismy 9/11 z tego powodu...

[1] https://j1visa.state.gov/programs/secondary-school-student

Napisano

http://discoverflex.org/

Pamietam ten program. Jakis czas temu moje kuzynka miala taki pomysl i ja szukalam roznych programow. Pamietam ze byl ten FLEX i jakis jeszcze dostepny dla uczniow z Polski ktore ja sprawdzalam. Ale kurcze teraz nie pamietam nazwy tego drugiego. Jak sobie przypomnie to napisze. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...