rafal723 Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 Cześć, poza wizą inwestorską (EB-5), w której przypadku wszystko jest oczywiste ($.5-1M + warunki inwestycji, warunkowa GC na 2 lata etc.), jak wygląda kwestia finansowa przy innych wariantach imigracyjnych. Wiem z doświadczenia na forum (na którym jestem po dłuuuuugiej nieobecności, zatem witam ponownie! :) ), że urzędnk w konsulacie podejmuje decyzje o promesie i robi to wg jakichś zasad, które nie są zbyt "zero-jedynkowe" (mam na myśli, że wg własnego uznania). Czy z Waszego doświadczenia jest jakaś suma pieniędzy, którą należy posiadać, żeby uzyskać wizę ? Bardzo proszę o porównanie wariantów: GC (lottery) ... . Jaki jest najtańszy sposób, żeby dostać się do USA? Co z wizą turystyczną (wiem, wiem... don't overstay... take it easy!)? Czy jest opcja, że np: wiza "szkolna" (studencka?) wyjdzie taniej. Może jakieś inne wizy, których nie wspomniałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 Wiza turystyczna najtansza. $160 oplata+ bilet I smigasz zwiedzac. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Porównanie cen wiz z różnych kategorii wizowych czy wiza, która da Ci możliwość zamieszkania w USA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patipitts Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 Najtaniej to w innym wątku kolega robi sponsorowanie na truck drivera firma mu od razu GC załatwia, papiery ponoć juz wysłał a da znac jak wyszło po nowym roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 Do wizy studenckiej musisz dostać się do szkoły i wywiązać środki finansowe w okolicach 20,000$. Do wizy rodzinnej.. jeśli nie masz rodziny w US to nie warto w ogóle mówić. :p Wiza pracownicza - koszty pokrywa pracodawca. Loteria wizowa- ludzie na forum pisali że potrzebowali 50,000 - 60,000 zł na jako taki start. Generalnie do wizy nie kwalifikuje się na podstawie zawartości portfela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal723 Posted June 1, 2018 Author Report Share Posted June 1, 2018 43 minuty temu, Patipitts napisał: Najtaniej to w innym wątku kolega robi sponsorowanie na truck drivera firma mu od razu GC załatwia, papiery ponoć juz wysłał a da znac jak wyszło po nowym roku Zatrudniają tak w Ameryce!? Szczególnie taki powszechny zawód jak ten!? Ja myślałem, że tego do tego typu prac już nie zatrudniają, bo im się nie opłaca, tylko na np.: programistę wysokiego kalibru, lub jakiegoś inżyniera etc. . Możecie coś więcej na ten temat, proszę ? 43 minuty temu, Roelka napisał: Do wizy studenckiej musisz dostać się do szkoły i wywiązać środki finansowe w okolicach 20,000$. Do wizy rodzinnej.. jeśli nie masz rodziny w US to nie warto w ogóle mówić. :p Wiza pracownicza - koszty pokrywa pracodawca. Loteria wizowa- ludzie na forum pisali że potrzebowali 50,000 - 60,000 zł na jako taki start. Generalnie do wizy nie kwalifikuje się na podstawie zawartości portfela. "Generalnie" nie. Ale, jakby np.: ktoś miał, powiedzmy połowę tych 50 tys. zł, to podejrzewam, że wynik w większości przypadków byłby inny, zgodzisz się? 46 minut temu, pelasia napisał: Wiza turystyczna najtansza. $160 oplata+ bilet I smigasz zwiedzac. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Porównanie cen wiz z różnych kategorii wizowych czy wiza, która da Ci możliwość zamieszkania w USA? Ale też trzeba coś mieć w portfelu na taki wyjazd, prawda? To nie jest tak do końca, że $160 + bilet, chyba że jest. xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 33 minuty temu, rafal723 napisał: Zatrudniają tak w Ameryce!? Szczególnie taki powszechny zawód jak ten!? Ja myślałem, że tego do tego typu prac już nie zatrudniają, bo im się nie opłaca, tylko na np.: programistę wysokiego kalibru, lub jakiegoś inżyniera etc. . Możecie coś więcej na ten temat, proszę ? Brakuje trucker'ow w USA. Bo to nie jest najlepsza praca, i brakuje chetnych.Tu chlopak szykuje sie na przyjazd do USA z obietnica Green Card po 3 latach. Przeczytaj, wrzucaj truck driver Green Card visa do Google i zacznij czytac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patipitts Posted June 1, 2018 Report Share Posted June 1, 2018 Np o jeszcze sa wakacyjne wyjazdy work&travel jesli tak ci zalezy na tym zeby było tanio. Ale status studenta trzeba miec. Albo au pair, internshipy, programy trainee, poczytaj w necie o tym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 2, 2018 Report Share Posted June 2, 2018 8 godzin temu, rafal723 napisał: Zatrudniają tak w Ameryce!? Szczególnie taki powszechny zawód jak ten!? Ja myślałem, że tego do tego typu prac już nie zatrudniają, bo im się nie opłaca, tylko na np.: programistę wysokiego kalibru, lub jakiegoś inżyniera etc. . Możecie coś więcej na ten temat, proszę ? "Generalnie" nie. Ale, jakby np.: ktoś miał, powiedzmy połowę tych 50 tys. zł, to podejrzewam, że wynik w większości przypadków byłby inny, zgodzisz się? Ale też trzeba coś mieć w portfelu na taki wyjazd, prawda? To nie jest tak do końca, że $160 + bilet, chyba że jest. xD Jakbyś miał połowę tych 50,000 zl to też nie pomoże Ci w zdobyciu wizy. Wizy się nie kupuje. Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi. Najpierw martw się o to czy jakąś wiza ci się należy, dopiero o to czy będzie cię stać na start w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal723 Posted June 2, 2018 Author Report Share Posted June 2, 2018 8 godzin temu, Roelka napisał: Jakbyś miał połowę tych 50,000 zl to też nie pomoże Ci w zdobyciu wizy. Wizy się nie kupuje. Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi. Najpierw martw się o to czy jakąś wiza ci się należy, dopiero o to czy będzie cię stać na start w USA. Właśnie o to mi chodzi ... . Że nawet jak Ci "się należy", to jak nie masz jakiejś tam sumy, to dostaje się odmowę, bo jest ryzyko, że pojedziesz pracować (chyba, że chodzi o wizę pracowniczą). I właśnie o to chodzi, jaka to suma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted June 2, 2018 Report Share Posted June 2, 2018 2 minuty temu, rafal723 napisał: Właśnie o to mi chodzi ... . Że nawet jak Ci "się należy", to jak nie masz jakiejś tam sumy, to dostaje się odmowę, bo jest ryzyko, że pojedziesz pracować (chyba, że chodzi o wizę pracowniczą). I właśnie o to chodzi, jaka to suma. Bzdura... Nikt w konsulacie nie pyta o ilosc posiadanych pieniędzy. Najważniejszy jest dobry bajer... Kolega na początku lat 90tych starał się o wizę to pożyczyłem mu kilka tysięcy $$ żeby wpłacił sobie na konto, wtedy pytali o wyciągi z banku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.