krokus Posted June 12, 2018 Report Share Posted June 12, 2018 Leci ktos?Jakies rady ? To nie koniec świata, to tylko USA! ;)Stres jest,będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakunaMATA Posted June 15, 2018 Report Share Posted June 15, 2018 Co chcesz dokładnie wiedzieć? Z takich podstawowych rzeczy to mogę napisać, by nie bać się przesiadek (podejrzewam, że do Orlando nic bezpośrednio z Krakowa nie lata). Po wyjściu z samolotu kierować się najpierw za tłumem, potem sprawdzenie monitorów z odlotami i zweryfikowanie, skąd masz następny lot. Później już tylko kierujesz się za strzałkami do odpowiedniego gate'u. Jeżeli masz przesiadkę z Europie, nie odbierasz bagażu głównego, natomiast jeżeli przesiadka jest w USA po przejściu immigrations odbierasz bagaż główny z taśmy, a po przejściu kontroli celnej oddajesz go na kolejny odcinek swojej podróży. Przed wylądowaniem w Stanach dostaniesz do wypełnienia druk celny, w którym wpisujesz swoje dane, adres pobytu w Stanach, wartość przedmiotów, które zamierzasz tam zostawić i inne podobne. Druk oddajesz podczas kontroli celnej na pierwszym lotnisku w USA, po odebraniu bagażu głównego (mnie nikt nie sprawdzał tego druku, urzędnik machnął ręką i kazał iść dalej). Link to comment Share on other sites More sharing options...
margherita_s Posted June 15, 2018 Report Share Posted June 15, 2018 Nie zawsze trzeba odbierać bagaż główny podczas przesiadki w USA. Mnie nigdy się to nie zdarzyło, bagaż zawsze odbierałam na końcu po przylocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakunaMATA Posted June 15, 2018 Report Share Posted June 15, 2018 1 godzinę temu, margherita_s napisał: Nie zawsze trzeba odbierać bagaż główny podczas przesiadki w USA. Mnie nigdy się to nie zdarzyło, bagaż zawsze odbierałam na końcu po przylocie. Źle się wyraziłem. Bagaż się odbiera i przekłada na osobną taśmę, jeżeli leci się z Europy do USA, i przesiadka do portu docelowego jest w USA. Jeżeli leci się w drugą stronę i przesiadka również jest w USA, bagaż odbiera się po zakończeniu podróży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margherita_s Posted June 15, 2018 Report Share Posted June 15, 2018 18 minut temu, hakunaMATA napisał: Źle się wyraziłem. Bagaż się odbiera i przekłada na osobną taśmę, jeżeli leci się z Europy do USA, i przesiadka do portu docelowego jest w USA. Jeżeli leci się w drugą stronę i przesiadka również jest w USA, bagaż odbiera się po zakończeniu podróży. Zrozumialam Cie za pierwszym razem i podtrzymuje swoja opinie. Lecialam kilka razy do USA z przesiadka w NY czy Chicago. Nigdy mi się nie zdarzylo przekladac bagażu glownego na inną taśmę. Swój bagaż zobaczylam dopiero w porcie docelowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted June 15, 2018 Report Share Posted June 15, 2018 @margherita_s albo miałaś odprawę imigracyjna np w Irlandii, Kanadzie, ew. jesteś USC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakunaMATA Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 10 godzin temu, margherita_s napisał: Zrozumialam Cie za pierwszym razem i podtrzymuje swoja opinie. Lecialam kilka razy do USA z przesiadka w NY czy Chicago. Nigdy mi się nie zdarzylo przekladac bagażu glownego na inną taśmę. Swój bagaż zobaczylam dopiero w porcie docelowym. Napisz w takim razie skąd i gdzie leciałaś, gdzie miałaś kontrolę imigracyjną, ewentualnie inne szczegóły, które pozwolą autorce posta zrozumieć, w jakich sytuacjach ma odebrać bagaż i go przełożyć, a w jakich nie. Bo muszą być spełnione określone warunki jak mniemam. W chwili obecnej autorka posta może mieć mętlik w głowie nie wiedząc, czy ma odebrać ten bagaż, czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 11 hours ago, margherita_s said: Zrozumialam Cie za pierwszym razem i podtrzymuje swoja opinie. Lecialam kilka razy do USA z przesiadka w NY czy Chicago. Nigdy mi się nie zdarzylo przekladac bagażu glownego na inną taśmę. Swój bagaż zobaczylam dopiero w porcie docelowym. Ja latałem do USA z WAW, MUC, FRA, LHR, MAD, LIS, MXP, ZRH i odprawę graniczno-celną miałem po przylocie do pierwszego punktu w USA. Bagaż musiałem ZAWSZE odebrać na pierwszym lotnisku w USA, przejść przez celnika i nadać z powrotem na lot krajowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakunaMATA Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 1 godzinę temu, mcpear napisał: Ja latałem do USA z WAW, MUC, FRA, LHR, MAD, LIS, MXP, ZRH i odprawę graniczno-celną miałem po przylocie do pierwszego punktu w USA. Bagaż musiałem ZAWSZE odebrać na pierwszym lotnisku w USA, przejść przez celnika i nadać z powrotem na lot krajowy. Ja podobnie Z tego co wiem, taka jest powszechna praktyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted June 18, 2018 Report Share Posted June 18, 2018 Ja tez lecialam ponad tydzien temu i moim pierwszym lotniskiem w USA przy powrocie z Krakowa przez Amesterdam bylo Detroit, a potem sie przesiadalam i lecialam do Baltimore. I rzeczywiscie musialam sciagnac torbe z jednej tasmy i przerzucic ja na druga. Ale bylam zaskoczona. Z tymze byla to moja pierwsza podroz powrotna, gdzie mialam przesiadke w USA. Tak zawsze lecialam do NY albo DC i torba juz tam czekala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.