Skocz do zawartości

GC. Pierwsze przekroczenie granicy

dpiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

Mam pytanie dotyczące pierwszego przekroczenia granicy. Zakładając wygranie zielonej karty w loterii ile jest czasu na pierwszy wyjazdu do USA od rozmowy/otrzymania dokumentu (?). Gdzieś na internecie przeczytałem że jest to 6 miesięcy od wydania GC. I czy ewentualny wyjazd w celu "aktywacji" i powrót do Polski by pozamykać wszystkie sprawy jest możliwy do zrealizowania? (ktoś może tak zrobił?)

Ogólnie chodzi mi by zdążyć ukończyć studia i obronić tytuł magistra w Polsce.  Jeśli dobrze rozumiem zgłoszenia do następnej loterii, o ile się odbędzie, będą 10.2018. Następnie wyniki w maju 2019 roku i następny rok (10.2019 - 09.2020) na rozmowy w ambasadach. Obronę zakładam w lipcu 2020 roku więc wszystko może idealnie się zazębić ale też, zakładając 6 miesięcy na wyjazd, deadline może wypaść na początku 2020.

Trochę to zagmatwane ale wyjazd od razu po zakończeniu studiów byłby chyba najbardziej optymalny czasowo no i nie chcę tracić okazji wzięcia udziału w być może ostatniej loterii wizowej :)

Z góry dziękuje za odpowiedź. 

Napisano
15 minut temu, kzielu napisał:

Probowales poczytac o tym na forum (dla ulatwienia dodam ze te pytanie bylo zadawane jakies 5 tysiecy razy) ?

Piec tysiecy, sto dwadziescia osiem razy.

Czuwaj!   :D

Napisano

Zaglądam na forum i czytam od czasu do czasu pewnie od jakiś 2 lat. Chciałem się tylko upewnić. Nawet  dziś użyłem wyszukiwarki i znalazłem na szybko w wątku z DV-2019 że ktoś miał rozmowę w grudniu i deadline był do maja następnego roku. O ile dobrze rozumiem czas ten liczy się od wydania dokumentu, ale ile mija od rozmowy do jego wydania ? Czy zawsze jest to ok. 2-3 tygodnie ? Jest to jakoś określone w przepisach ?

Napisano
7 minut temu, dpiotr napisał:

Zaglądam na forum i czytam od czasu do czasu pewnie od jakiś 2 lat. Chciałem się tylko upewnić. Nawet  dziś użyłem wyszukiwarki i znalazłem na szybko w wątku z DV-2019 że ktoś miał rozmowę w grudniu i deadline był do maja następnego roku. O ile dobrze rozumiem czas ten liczy się od wydania dokumentu, ale ile mija od rozmowy do jego wydania ? Czy zawsze jest to ok. 2-3 tygodnie ? Jest to jakoś określone w przepisach ?

Czas liczy sie od daty badan lekarskich o ile dobrze pamietam.

Napisano
36 minut temu, kzielu napisał:

Czas liczy sie od daty badan lekarskich o ile dobrze pamietam.

Dobrze pamiętasz.  Badania lekarskie i ten czas się liczy ważności wizy wjazdowej. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
On 8/16/2018 at 11:38 AM, dpiotr said:

Tak z opisu ten ktoś kto miał rozmowę to chyba ja, wiec się wypowiem :P 

rozmowa była 8.12, badania chyba zrobiliśmy jakoś 22.11 i od tej ostatniej daty potem liczy się pół roku (180dni), w związku z czym wizę na wjazd do usa mieliśmy ważna do 17.05 jakoś...

jak masz jeszcze jakieś pytania to wal na priv, chętnie odpowiem... :)

• 5 miesięcy później...
Napisano
Dnia 29.08.2018 o 00:17, MeganMarkle napisał:

Tak z opisu ten ktoś kto miał rozmowę to chyba ja, wiec się wypowiem :P 

rozmowa była 8.12, badania chyba zrobiliśmy jakoś 22.11 i od tej ostatniej daty potem liczy się pół roku (180dni), w związku z czym wizę na wjazd do usa mieliśmy ważna do 17.05 jakoś... 

jak masz jeszcze jakieś pytania to wal na priv, chętnie odpowiem... :)

w takim razie pytanie z ciekawości - ile czasu od wylosowania w loterii ma się na rozmowę i badania? Maksymalnie, gdy chce się to opóźnić jak najdłużej? W Twoim wypadku był to mniej więcej równy rok od wyników, które są w maju. Da się to jeszcze opóźnić?

Napisano
31 minut temu, georg700 napisał:

w takim razie pytanie z ciekawości - ile czasu od wylosowania w loterii ma się na rozmowę i badania? Maksymalnie, gdy chce się to opóźnić jak najdłużej? W Twoim wypadku był to mniej więcej równy rok od wyników, które są w maju. Da się to jeszcze opóźnić?

Wydawanie wiz kończy się z dniem 30września. Sprawa jest taka czy gdy opóźniasz rozmowę ta wiza na Ciebie czeka. Co innego gdy musisz donieść brakujący dokument. 

Napisano

W sensie, że nie czeka? Czyli rok to maksymalna opcja od wylosowania zielonej karty? Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o kimś kto wyleciał we wrześniu następnego roku. Czyli rok i 4 miesiące od wylosowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...