georg700 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Witajcie, mam w stanach koleżankę z ameryki południowej, która jest w USA na wizie j1 jako au pair. Jej wiza właśnie wygasa, ale wspólnie ze sponsorem legalnie przedłużyła ją o kolejny rok (nie wiem dokładnie jak to wygląda, natomiast nie ma nowej wizy w paszporcie). W związku z tym, gdyby opuściła USA np. na tydzień, prawdopodobnie nie zostanie wpuszczona z powrotem, gdyż jej wiza jest przeterminowana. Do jakiej instytucji musi się udać, aby jej wklejono nową wizę w paszporcie, jak to działa? Ja miałem podobnie w moim programie j1, gdzie legalnie mogłem zostać 1 miesiąc po zakończeniu wizy, natomiast po przekroczeniu granicy z Kanadą, prawdopodobnie bym nie został wpuszczony do USA na tej wizie, bo byłaby przeterminowana, jednak chodziło o tylko miesiąc, a w tym przypadku jest to aż rok czasu. Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 10 minutes ago, georg700 said: Do jakiej instytucji musi się udać, aby jej wklejono nową wizę w paszporcie, jak to działa? Do tej samej, w ktorej uzyskala pierwsza promese... Ambasada US (jakakolwiek, nie musi byc w tym samym kraju, w ktorym dostala poprzednio). Link to comment Share on other sites More sharing options...
georg700 Posted October 26, 2018 Author Report Share Posted October 26, 2018 No tak, ale czy nie może tego zrobić w Stanach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 13 minutes ago, georg700 said: No tak, ale czy nie może tego zrobić w Stanach? Nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Teoretycznie mogłaby chyba koleżanka wyjechać przejściem drogowym z Meksykiem lub Kanadą na okres krótszy niż 30 dni i wrócić tym samym przejściem na tym samym I-94 - rozumiem, że otrzymała nowe i-94 z nową datą bo to świadczy o legalności pobytu. W przypadku wylotu z USA bieżąca wiza (przedłużona) traci ważność. Pojawiając się ponownie na granicy będzie musiała przejść ponownie procedurę "wpuszczenia" do USA. Czyli musi na nowo mieć ważną promesę w paszporcie, którą musi wyrobić w dowolnej ambasadzie. Nie ma możliwości uzyskać "gwarancji wpuszczenia" na starej wizie. Takowa jest możliwa tylko w przypadku, gdy wystąpiła o zieloną kartę i złożyła wniosek o "Adjustment of Status", wówczas oczekując na rozpatrzenie można wystąpić o dokument o nazwie "Advanced parole" (oczekuje się na niego tak czy tak około 6 miesięcy dzisiaj). Wówczas z takim dokumentem w ręku można opuścić USA i mieć gwarancję wpuszczenia aż do momentu rozpatrzenia wniosku o Zieloną Kartę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cee Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 A przedłuża się wizę czy pobyt w sensie status? Serio pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Wydaję mi się że wizę (czyli to co uzyskujesz na lotnisku i potwierdzone jest stemplem i dokumentem i-94, a nie w sensie wlepkę w paszport) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Nic sie nie przedluza przy automatic revalidation... Czy mozna legalnie opuscic USA i udac sie do Kanady, Meksyku albo na wyspy karaibskie (poza Kuba), posiadajac niewazna wize J1, ale wazny status i wrocic? Tak. Czy ma to jakikolwiek zwiazek z nowa promesa, albo wplywa na status? Nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 7 godzin temu, georg700 napisał: No tak, ale czy nie może tego zrobić w Stanach? z tego co ja wiem - WIZA jest do dokument przyznawany na granicy danego panstwa...w ambasach dostajemy tylko promose / pozwolenie wizowe... ludzie potocznie to nazywaja - ide po wize do ambasady...a chodzi sie po promese wizowa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 To, co dostajesz na granicy to pobyt/pozwolenie pobytu. Żeby uzyskać wizę (nawet jeśli nazywamy ją promesą, choć na naklejce jest wyraźnie napisane VISA), należy się udać do konsulatu/ambasady. W Stanach można sobie tylko przedłużyć pobyt. A na nieważnej wizie już się nie wjedzie. Także znajoma georg700 przez rok nie może opuścić Stanów. Znaczy - może, ale już nie wjedzie i będzie musiała się starać o nową wizę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.