Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy po zawarciu związku małżeńskiego z Amerykaninem poza granicami kraju i braku zarejestrowania owego małżeństwa w Polsce (wiem, że nie ma takiego obowiązku), mogę wyrobić sobie nowy paszport w Polsce na nazwisko panieńskie? Czy może koniecznie muszę rejestrowac małżeństwo i wyrabiać paszport na nowe nazwisko?

(Do podróży międzynarodowych można używac paszportu z panieńskim nazwiskiem, nawet już po uzyskaniu GC)

Napisano
6 minut temu, pelasia napisał:

Możesz sobie wyrobić na panieńskie. 

Dziękuję. A czy nie będzie problemu z powrotem do USA? Gdy wlece na starym paszporcie z innym numerem, niż mój nowy paszport wyrobiony w Polsce podczas mojego pobytu tam? Czy będę musiała gdzieś to zgłosić? I wyrobić nowa eTA do Kanady na nowy paszport? 

Napisano

eTA do Kanady jest przywiązana do paszportu - konieczne będzie nowe. Nie będzie problemów w USA z wlotem na inny numer - na granicy identyfikują Ciebie po numerze Zielonej Karty (np. jak masz Global Entry do Zielonej Karty to nawet paszportu nie okazujesz)

Napisano
1 godzinę temu, mcpear napisał:

eTA do Kanady jest przywiązana do paszportu - konieczne będzie nowe. Nie będzie problemów w USA z wlotem na inny numer - na granicy identyfikują Ciebie po numerze Zielonej Karty (np. jak masz Global Entry do Zielonej Karty to nawet paszportu nie okazujesz)

Dziękuje!

Napisano

A z ciekawości spytam bo czeka mnie podróż w te wakacje do Polski na paszporcie w którym mam jeszxze stare nazwisko: na jakie nazwisko bukować bilet? Na to co na zielonej karcie czy tak jak w paszporcie?

Napisano

Mniej kłopotów będziesz miała jak zarezerwujesz samolot na to samo nazwisko co masz w paszporcie. Liniom lotniczym będziesz okazywała paszport. Jedynie linii lotniczej, która będzie Ciebie wiozła za ocean będziesz musiała okazać zieloną kartę dodatkowo do paszportu

Napisano

Dokladnie jak kolega wyzej ^^^ napisal. Mnie kiedys zapomnieli o zielona karte poprosic w Niemczech, to pozniej mnie szukali w samolocie przed odlotem aby dane z karty spisac :rolleyes: 

Napisano
51 minut temu, Patipitts napisał:

O dzieki ;) nie mam jak wycieczek robic do ambasady po paszport narazie. A w USA to juz tylko zielona karte pokazuje i do kolejki sie ustawiam tak jak obywatele?

Tak. Nie stoisz razem z turystami. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...