margherita_s Napisano 10 Marca 2019 Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 Czy po zawarciu związku małżeńskiego z Amerykaninem poza granicami kraju i braku zarejestrowania owego małżeństwa w Polsce (wiem, że nie ma takiego obowiązku), mogę wyrobić sobie nowy paszport w Polsce na nazwisko panieńskie? Czy może koniecznie muszę rejestrowac małżeństwo i wyrabiać paszport na nowe nazwisko? (Do podróży międzynarodowych można używac paszportu z panieńskim nazwiskiem, nawet już po uzyskaniu GC)
margherita_s Napisano 10 Marca 2019 Autor Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 6 minut temu, pelasia napisał: Możesz sobie wyrobić na panieńskie. Dziękuję. A czy nie będzie problemu z powrotem do USA? Gdy wlece na starym paszporcie z innym numerem, niż mój nowy paszport wyrobiony w Polsce podczas mojego pobytu tam? Czy będę musiała gdzieś to zgłosić? I wyrobić nowa eTA do Kanady na nowy paszport?
mcpear Napisano 10 Marca 2019 Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 eTA do Kanady jest przywiązana do paszportu - konieczne będzie nowe. Nie będzie problemów w USA z wlotem na inny numer - na granicy identyfikują Ciebie po numerze Zielonej Karty (np. jak masz Global Entry do Zielonej Karty to nawet paszportu nie okazujesz)
margherita_s Napisano 10 Marca 2019 Autor Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 1 godzinę temu, mcpear napisał: eTA do Kanady jest przywiązana do paszportu - konieczne będzie nowe. Nie będzie problemów w USA z wlotem na inny numer - na granicy identyfikują Ciebie po numerze Zielonej Karty (np. jak masz Global Entry do Zielonej Karty to nawet paszportu nie okazujesz) Dziękuje!
Patipitts Napisano 10 Marca 2019 Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 A z ciekawości spytam bo czeka mnie podróż w te wakacje do Polski na paszporcie w którym mam jeszxze stare nazwisko: na jakie nazwisko bukować bilet? Na to co na zielonej karcie czy tak jak w paszporcie?
mcpear Napisano 10 Marca 2019 Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 Mniej kłopotów będziesz miała jak zarezerwujesz samolot na to samo nazwisko co masz w paszporcie. Liniom lotniczym będziesz okazywała paszport. Jedynie linii lotniczej, która będzie Ciebie wiozła za ocean będziesz musiała okazać zieloną kartę dodatkowo do paszportu
pelasia Napisano 10 Marca 2019 Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 Dokladnie jak kolega wyzej ^^^ napisal. Mnie kiedys zapomnieli o zielona karte poprosic w Niemczech, to pozniej mnie szukali w samolocie przed odlotem aby dane z karty spisac
Patipitts Napisano 11 Marca 2019 Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 O dzieki nie mam jak wycieczek robic do ambasady po paszport narazie. A w USA to juz tylko zielona karte pokazuje i do kolejki sie ustawiam tak jak obywatele?
andyopole Napisano 11 Marca 2019 Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 51 minut temu, Patipitts napisał: O dzieki nie mam jak wycieczek robic do ambasady po paszport narazie. A w USA to juz tylko zielona karte pokazuje i do kolejki sie ustawiam tak jak obywatele? Tak. Nie stoisz razem z turystami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.