andyopole Napisano 29 Marca 2019 Zgłoś Napisano 29 Marca 2019 Fajnie macie. Mnie to nawet nikt o ID nie zapyta. Na poczatku mojego pobytu w USA gdy placilem karta to wtedy czesto musialem pokazywac prawo jazdy. Musialem miec chyba wyglad biednego immigranta. Tak a pro pos, 26 marca minelo mi 10 lat w tym kraju cudow.
agatenka Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 Dnia 28.03.2019 o 23:18, margherita_s napisał: Przecież amerykańskie ID też moze być fałszywe. Wtedy też odmawiają sprzedaży, w razie czego? Nie. Tłumaczenie, że nie sprzedają na paszport, bo może być fałszywy, jest zabawne U nas w tych wiekszych sklepach wkladaja je w specjalna maszynke gdzie porownuja dane z ID z systemem - troche sie dziwilam gdy kasierka ktoregos razu pokazala mi plik kilkunastu ostatnio zebranych falszywek, wiec nie tylko nie sprzedaja, rowniez zabieraja ID
margherita_s Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 9 godzin temu, agatenka napisał: U nas w tych wiekszych sklepach wkladaja je w specjalna maszynke gdzie porownuja dane z ID z systemem - troche sie dziwilam gdy kasierka ktoregos razu pokazala mi plik kilkunastu ostatnio zebranych falszywek, wiec nie tylko nie sprzedaja, rowniez zabieraja ID To rozumiem. Ale odmowy sprzedaży alkoholu na paszport już nie, wg mnie jest to dyskryminacja nie-obywatela. No chyba, że reguluje to prawo stanowe, np. wcześniej wspomniane Illinois.
katlia Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 3 godziny temu, margherita_s napisał: To rozumiem. Ale odmowy sprzedaży alkoholu na paszport już nie, wg mnie jest to dyskryminacja nie-obywatela. No chyba, że reguluje to prawo stanowe, np. wcześniej wspomniane Illinois. Juz od razu dyskryminacja? A moze po prostu zupelnie realistyczne podejscie w kraju gdzie jest tyle nacji, ze nie mozna oczekiwac ze jakis mlody czlowiek mieszkajacy na odludziu (ktory jak sama mowisz pewnie nie jest specjalnie swiatowy i sam paszportu nie posiada) rozrozni falszywy paszport (czy cokolwiek) z egzotycznego dla niego kraju, od takiego prawdziwego. Dlatego takie prawa, jak ten w Illinois, istnieja. Troche wyrozumienia by sie tu przydalo...
andyopole Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 Nie wiem ile ale zapewne spory procent Amerykanów nie tylko nie wyjedzie nigdy w życiu za granicę ale nawet nie zobaczy Nowego Jorku. Zawsze lubiłem patrzeć jakie wrażenie robiła na rodowitych Amerykanach moja exwife informacją że mieszkała 20 lat na Battery Park na Dolnym Manhattanie. A gdy dowiadywali się że była naocznym świadkiem i jednocześnie ofiarą 9/11 gotowi byli ja beatyfikowac.
katlia Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 A czy przecietny Polak Rzym zobaczy? A przeciez ma i wiecej urlopu, i jest katolikiem, i znacznie blizej Rzymu niz ktos w Oregonie od Nowego Jorku... Nie udawajmy ze przecietni Polacy tez sa az tak swiatowi...
andyopole Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 Godzinę temu, katlia napisał: A czy przecietny Polak Rzym zobaczy? A przeciez ma i wiecej urlopu, i jest katolikiem, i znacznie blizej Rzymu niz ktos w Oregonie od Nowego Jorku... Nie udawajmy ze przecietni Polacy tez sa az tak swiatowi... Podejrzewam że procentowo jednak jesteśmy lepsi.
margherita_s Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 1 godzinę temu, katlia napisał: Juz od razu dyskryminacja? A moze po prostu zupelnie realistyczne podejscie w kraju gdzie jest tyle nacji, ze nie mozna oczekiwac ze jakis mlody czlowiek mieszkajacy na odludziu (ktory jak sama mowisz pewnie nie jest specjalnie swiatowy i sam paszportu nie posiada) rozrozni falszywy paszport (czy cokolwiek) z egzotycznego dla niego kraju, od takiego prawdziwego. Dlatego takie prawa, jak ten w Illinois, istnieja. Troche wyrozumienia by sie tu przydalo... Tak, dla mnie jest to dyskryminacja, poniewaz paszport jest jak najbardziej dokumentem uprawniającym mnie do zakupu alkoholu.
katlia Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 ^^ Ale nie w stanie Illinois. Osoba ktora Ciebie "dyskryminowala" po prostu znala prawo. A Ty nie. Co nie jest jej problemem, ale Twoim.
katlia Napisano 30 Marca 2019 Zgłoś Napisano 30 Marca 2019 Godzinę temu, andyopole napisał: Podejrzewam że procentowo jednak jesteśmy lepsi. No miejmy nadzieje...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.