Skocz do zawartości

Amerykańskie obywatelstwo a podwójne opodatkowanie w innych krajach

georg700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, ostatnio czytałem, że wielu amerykanów zrzeka się obywatelstwa aby uniknąć podwójnego opodatkowania, gdyż żyją i pracują za granicą. Czy jest ktoś zorientowany w temacie? o jakie kraje chodzi? Na stronie IRS ( https://www.irs.gov/businesses/international-businesses/united-states-income-tax-treaties-a-to-z ) znalazłem taką listę krajów mające porozumienie z USA i wygląda na to, że kraje takie jak Polska, UK, czy Tajlandia mają jakieś porozumienie podatkowe z USA - ale nic nie jest napisane krótko i rzeczowo, natomiast są linki do kilkudziesięciu stronicowych porozumień. Kiedyś moja koleżanka, amerykanka pracowała w Wietnamie jako nauczycielka angielskiego - czy, skoro Wietnamu nie ma na tej liście, oznacza to, że musiała płacić podatek także w USA? Czy są tu jacyś obywatele USA pracujący w innych krajach, którzy mogliby opisać jak to wygląda? Od razu uprzedzę, że wyszukiwarka nie znalazła podobnego tematu. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
23 minutes ago, georg700 said:

Witajcie, ostatnio czytałem, że wielu amerykanów zrzeka się obywatelstwa aby uniknąć podwójnego opodatkowania, gdyż żyją i pracują za granicą. Czy jest ktoś zorientowany w temacie? o jakie kraje chodzi? Na stronie IRS ( https://www.irs.gov/businesses/international-businesses/united-states-income-tax-treaties-a-to-z ) znalazłem taką listę krajów mające porozumienie z USA i wygląda na to, że kraje takie jak Polska, UK, czy Tajlandia mają jakieś porozumienie podatkowe z USA - ale nic nie jest napisane krótko i rzeczowo, natomiast są linki do kilkudziesięciu stronicowych porozumień. Kiedyś moja koleżanka, amerykanka pracowała w Wietnamie jako nauczycielka angielskiego - czy, skoro Wietnamu nie ma na tej liście, oznacza to, że musiała płacić podatek także w USA? Czy są tu jacyś obywatele USA pracujący w innych krajach, którzy mogliby opisać jak to wygląda? Od razu uprzedzę, że wyszukiwarka nie znalazła podobnego tematu. Pozdrawiam serdecznie.

Zrzekają się tego obywatelstwa bardzo bogaci ludzie, którzy rezydują w rajach podatkowych i chcą się wyrwać spod jurysdykcji IRS. Tak to już jest że mając obywatelstwo już zawsze będziesz musiał rozliczać się z IRS, bez względu na to w jakim kraju przebywasz czy zarabiasz... Znam ludzi (stałych rezydentów usa od wielu lat) którzy z tego powodu nie aplikowali nigdy o obywatelstwo - bo zamierzają prędzej czy później Amerykę opuścić. Nie wiem jednak czy mamy tu na forum osoby które z praktyki znają sytuacje obywatela usa zarabiającego w kraju niemającym umowy o podatkach z usa. Wg mnie - w tym przypadku płaci podwójnie. Podatek w IRS zgadzać się musi :/

Napisano
9 godzin temu, georg700 napisał:

Świetnie że czytałeś ale nie doczytałes ze podatku w US się nie płaci do wysokości $105k dochodu (w chwili obecnej) opodatkowanego dochodu w innym kraju. Powyżej tego już tak. $105k rocznie to generalnie to nie jest jakoś specjalnie dużo.

Napisano

Co innego płacić podatek a co innego składać rozliczenie..rozliczenie musisz składać i pisać ile z czego masz dochodu. Jeśli nie przekroczy się limitu to wtedy 0 płacisz podatku

Napisano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Rozumiem, że nie ma w takim razie różnicy jaki kraj to będzie, czy przykładowa Tajlandia, która jest na liście,  bądź Wietnam, którego nie ma - nigdy nie trzeba płacić podatku o ile się nie przekroczy tych $100k?

Napisano
7 godzin temu, georg700 napisał:

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Rozumiem, że nie ma w takim razie różnicy jaki kraj to będzie, czy przykładowa Tajlandia, która jest na liście,  bądź Wietnam, którego nie ma - nigdy nie trzeba płacić podatku o ile się nie przekroczy tych $100k?

Jest roznica - jezeli jest umowa, do limitu ~$100k zarobione w danym kraju podatku nie placisz jezeli juz w tymze kraju zaplaciles podatek (ogolnie rzecz biorac). W kraju z ktorym umowy nie ma, z IRS masz sie rozliczyc z calego dochodu uzyskanego gdziekolwiek na swiecie i to ze zaplaciles od niego podatek srednio ich obchodzi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...