Skocz do zawartości

F2A current od lipca 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przecież w tabelce "final Action Dates" obecnie F2A wg bieżącego biuletynu jest Current (C), czyli wg https://www.uscis.gov/greencard/visa-availability-priority-dates
można złożyć "concurrentnie" petycję I-130 jak i wniosek o AOS (I-485), przy składaniu wniosku o AOS można złożyć wniosek o EAD i AP. Oczekując na AOS jesteśmy legalnie w USA. Jedyne co trzeba będzie udowodnić, to że przekraczając granicę na wizie turystycznej nie planowało się tej operacji i że było to spontaniczne. Bo przekroczenie granicy na wizie turystycznej z zamiarem imigracyjnym jest przestępstwem. Jeśli się do tego "przyczepią" to wniosek o GC zostanie odrzucony.

No chyba, że ja coś źle rozumiem.

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
3 hours ago, mcpear said:

Jedyne co trzeba będzie udowodnić, to że przekraczając granicę na wizie turystycznej nie planowało się tej operacji i że było to spontaniczne

W szczegolnosci trzeba uwzglednic 90day rule. Wedle biezacej interpretacji slub na wizie nieimgracyjnej, ktora nie ma explicite intent to marry (K1), przed uplywem 3 miesiecy jest traktowany jako fraud.

Napisano

Przerobilem to z zona w wakacje 2013, gdy F2A bylo current. Ba, w momencie wlotu zona nawet nie miela takiej swiadomosci (ja rowniez), ale jak sie nadazyla sytuacja (mielismy juz dziecko prawie 5-cio letnie), to udalo nam sie z pomoca @karina wszystko ogarnac w okolo 3-4 tygodnie i wziac tu slub. Intencje byly czyste jak lza, zona naprawde wleciala wowczas turystycznie do mnie i zostala juz do teraz:) Corka miala wowczas zielona karte, wiec problem z mala odpadal (jezeli wogole bylby jakis problem, ale tego nie wiem).

@Tazbiereks nie wiem czy Ci @karina pomoze, ale my jestesmy dowodem na to, ze legalnie mozna przeprowadzic taka operacje.

90-days rule bylo mocno przez karine naswietlane, ze nalezy tego przestrzegac. Zona wleciala tutaj pod koniec maja, zorientowalismy sie na poczatku sierpnia i wzielismy slub 09/02. Nie polegaj za bardzo na mojej opinii, wszak mam doswiadczenie tylko jednoirazowe, ale lepiej byc te 90 dni odczekal.

Napisano

Adwokatka wyliczyla mi iz koszt takiego procesu to 4tys $ . Jestem gotowy to zaplacic liczac na to ze wsYstko bedzie ok. Wszystko dzieje sie w stanie IL . Z tego co juz sie dowiedzialem musze zrobic appointment na slub . Narazie tyle wiem . Pozdrawiam 

Napisano

Tutaj masz do wgladu liste dokumentow (i letter), ktory karina kazala nam wyslac i wlozyc do koperty dokladnie w takiej kolejnosci. Nie pamietam dokladnie z tymi badaniami, ale wydaje mi sie, ze mowila, ze nieiwele osob wysyla od razu, a to ponoc przyspiesza sprawe. Wiec zona zrobila od razu badania i nie czekala na info by je zrobic.Letter.thumb.jpg.2419b2527f318bfa81ebaf85f448987e.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...