Skocz do zawartości

Ubezpieczenie dla rezydenta

katia25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

wlasnie sie dowiedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA :(

Mam pytanie, czy moge skorzystac z jakiegos programu ubezpieczeniowego bez narazenia sie na zarzut public charge? bede w nevadzie.

Czy mozecie cos polecic? Jade z synem - 8 latkiem - fajnie jak jego moglabym takze podpiac pod siebie. Maz dolatuje po miesiacu ale prace juz ma i ubezpieczenie takze.

czy pozostaje jedynie ubezpieczenie turystyczne?

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
1 godzinę temu, katia25 napisał:

Hej, 

wlasnie sie dowiedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA :(

Mam pytanie, czy moge skorzystac z jakiegos programu ubezpieczeniowego bez narazenia sie na zarzut public charge? bede w nevadzie.

Czy mozecie cos polecic? Jade z synem - 8 latkiem - fajnie jak jego moglabym takze podpiac pod siebie. Maz dolatuje po miesiacu ale prace juz ma i ubezpieczenie takze.

czy pozostaje jedynie ubezpieczenie turystyczne?

Możesz wykupić przecież dowolne komercyjne ubezpieczenie zdrowotne.

Napisano
2 godziny temu, katia25 napisał:

iedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA :(

Niestety, to jest raczej czesto spotykane. Nie wiem gdzie bedziesz w Nevadzie... ale radze sprawdzic plany Kaiser Permanente. Przewaznie jedne z tanszych, maja wlasne kliniki, apteki i szpitale.

Napisano

kiedys obilo mi sie o uszy, ze po przyjezdzie, bez dochodow mozna sie starac o medicaid lub inne ubezpieczenie (obamacare??) - ale moze dzwony dzwonily, ale nie wiem w ktorym kosciele. ale nie chce sie na zarzut public charge narazic, bo za 3 m-ce ma byc wszystko OK.

pozostaja jedynie prywatne ubezpieczenia, tak?

Napisano

nie moge juz edytowac postu - to jeszcze jedno pytanie. zadam

ubezpieczenie w usa jest obowiazkowe i groza mandaty za jego brak, czy na granicy moga sie mnie o nie pytac i mam juz je posiadac? ja w usa bylam aktywowac status w styczniu - tylko 7 dni tam przebywalam, a teraz lece juz na stale.

Napisano
3 godziny temu, katia25 napisał:

kiedys obilo mi sie o uszy, ze po przyjezdzie, bez dochodow mozna sie starac o medicaid lub inne ubezpieczenie (obamacare??) - ale moze dzwony dzwonily, ale nie wiem w ktorym kosciele. ale nie chce sie na zarzut public charge narazic, bo za 3 m-ce ma byc wszystko OK.

pozostaja jedynie prywatne ubezpieczenia, tak?

Wszystkie ubezpieczalnie zdrowotne są prywatne, poza medicare. Obamacare chyba zostało całkiem ukatrupione przez pomarańczowego. 

Napisano

ale medicare ponoc 5 lat musze byc na miejscu.

wszystko co wyszukalam to ubezpieczenia turystyczne, a ja musze miec ubezpieczenie spelniajace Affordable Care Act.  katlia mi podala info by szukac u Kaiser Permamente - ale oni nevady nie obsluguja.

Kurcze ale mi sie zagwozdka zrobila. Ktos moze pomoc jak kupic prywatne ubezpieczeie spelniajace wymogi ACA, tak by mnie nie karano jakimis mandatami?

Napisano
1 godzinę temu, andyopole napisał:

Ubezpieczenie zdrowotne nie jest obowiązkowe. Nikogo nie nie interesuje czy je masz czy nie. Wielu ludzi w USA nie jest ubezpieczona cale życie. 

andyopole - mowisz powaznie ze nie jest obowiazkowe? przeczytalam, ze przy skladaniu zeznania rocznego jest wymog podania czy sie bylo ubezpieczonym i jesli nie to sa kary naliczane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...