katia25 Napisano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2019 Hej, wlasnie sie dowiedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA Mam pytanie, czy moge skorzystac z jakiegos programu ubezpieczeniowego bez narazenia sie na zarzut public charge? bede w nevadzie. Czy mozecie cos polecic? Jade z synem - 8 latkiem - fajnie jak jego moglabym takze podpiac pod siebie. Maz dolatuje po miesiacu ale prace juz ma i ubezpieczenie takze. czy pozostaje jedynie ubezpieczenie turystyczne?
kzielu Napisano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2019 1 godzinę temu, katia25 napisał: Hej, wlasnie sie dowiedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA Mam pytanie, czy moge skorzystac z jakiegos programu ubezpieczeniowego bez narazenia sie na zarzut public charge? bede w nevadzie. Czy mozecie cos polecic? Jade z synem - 8 latkiem - fajnie jak jego moglabym takze podpiac pod siebie. Maz dolatuje po miesiacu ale prace juz ma i ubezpieczenie takze. czy pozostaje jedynie ubezpieczenie turystyczne? Możesz wykupić przecież dowolne komercyjne ubezpieczenie zdrowotne.
katlia Napisano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2019 2 godziny temu, katia25 napisał: iedzialam, ze przez pierwsze 3 miesiace moj pracodawca nie oplaca za mnie zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego e maila mi wyslal - 4 dni przed wyjazdem do USA Niestety, to jest raczej czesto spotykane. Nie wiem gdzie bedziesz w Nevadzie... ale radze sprawdzic plany Kaiser Permanente. Przewaznie jedne z tanszych, maja wlasne kliniki, apteki i szpitale.
katia25 Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 kiedys obilo mi sie o uszy, ze po przyjezdzie, bez dochodow mozna sie starac o medicaid lub inne ubezpieczenie (obamacare??) - ale moze dzwony dzwonily, ale nie wiem w ktorym kosciele. ale nie chce sie na zarzut public charge narazic, bo za 3 m-ce ma byc wszystko OK. pozostaja jedynie prywatne ubezpieczenia, tak?
katia25 Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 nie moge juz edytowac postu - to jeszcze jedno pytanie. zadam ubezpieczenie w usa jest obowiazkowe i groza mandaty za jego brak, czy na granicy moga sie mnie o nie pytac i mam juz je posiadac? ja w usa bylam aktywowac status w styczniu - tylko 7 dni tam przebywalam, a teraz lece juz na stale.
andyopole Napisano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 Ubezpieczenie zdrowotne nie jest obowiązkowe. Nikogo nie nie interesuje czy je masz czy nie. Wielu ludzi w USA nie jest ubezpieczona cale życie.
andyopole Napisano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 3 godziny temu, katia25 napisał: kiedys obilo mi sie o uszy, ze po przyjezdzie, bez dochodow mozna sie starac o medicaid lub inne ubezpieczenie (obamacare??) - ale moze dzwony dzwonily, ale nie wiem w ktorym kosciele. ale nie chce sie na zarzut public charge narazic, bo za 3 m-ce ma byc wszystko OK. pozostaja jedynie prywatne ubezpieczenia, tak? Wszystkie ubezpieczalnie zdrowotne są prywatne, poza medicare. Obamacare chyba zostało całkiem ukatrupione przez pomarańczowego.
katia25 Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 ale medicare ponoc 5 lat musze byc na miejscu. wszystko co wyszukalam to ubezpieczenia turystyczne, a ja musze miec ubezpieczenie spelniajace Affordable Care Act. katlia mi podala info by szukac u Kaiser Permamente - ale oni nevady nie obsluguja. Kurcze ale mi sie zagwozdka zrobila. Ktos moze pomoc jak kupic prywatne ubezpieczeie spelniajace wymogi ACA, tak by mnie nie karano jakimis mandatami?
Amy Napisano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 Sprawdź Blue Cross Blue Shield dobre ubezpieczenie z opcja in network i out of network.
katia25 Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2019 1 godzinę temu, andyopole napisał: Ubezpieczenie zdrowotne nie jest obowiązkowe. Nikogo nie nie interesuje czy je masz czy nie. Wielu ludzi w USA nie jest ubezpieczona cale życie. andyopole - mowisz powaznie ze nie jest obowiazkowe? przeczytalam, ze przy skladaniu zeznania rocznego jest wymog podania czy sie bylo ubezpieczonym i jesli nie to sa kary naliczane
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.