GhastlyDrain Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Witam, chciałbym się zapytać jak najlepiej wysłać przesyłke do USA? Nie licząc kuriera bo on nie wchodzi w grę, korzystał może ktoś z global expres na poczcie i poleca? I jaki byłby koszt oraz czas oczekiwania?
andyopole Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Wejdź na stronę poczty i się rozejrzyj. Napewno można spekulować koszt przesyłki. Cena zależy od rodzaju usługi, rozmiarów i wagi paczki. Tylko Ty je znasz.
GhastlyDrain Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 4 minuty temu, andyopole napisał: Wejdź na stronę poczty i się rozejrzyj. Napewno można spekulować koszt przesyłki. Cena zależy od rodzaju usługi, rozmiarów i wagi paczki. Tylko Ty je znasz. Sprawdzałem już i przesyłka kosztuje ok 30zł i to mnie dziwi bo kurierem zapłaciłbym w granicach 70-100zł, skąd taki przedział? I ile by mogła ona iść? Wiem, że mógłbym się zapytać na poczcie ale aktualnie nie mam jak.
andyopole Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Bo poczty zazwyczaj państwowe, u nas Patriotyczno narodowe i są dotowane przez Państwo, czyli obywateli.
miron_ksi Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Paczka priorytetem do 3 kilo kosztuje ze 100 ileś złotych z Polski (zależy jaki wymiar) i idzie około 3 tygodni. Ostatnio mi paczka siedziała na urzędzie celnym 5 dni. Paczka statkiem do 10 kilo o wymiarach normatywnych kosztuje 80 złotych i idzie 6 tygodni do 9 tygodni, zależy jak szybko się załapie na statek i ile będzie siedzieć w urzędzie celnym.
everden Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Cena na poczcie zawsze jest trochę wyższa przy ladzie niż w cenniku A czas realizacji zależy też od stanu i miejsca w stanie....
GhastlyDrain Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i zgadzam się również to zauważyłem że cena przy ladzie jest wyższa...wysyłka max 0,5kg i nie jest to też nic cennego, ale jak wygląda przy wypełnianiu papierów? Adresujemy tak jak zwykłą przesyłkę krajową czy trzeba jakieś specjalne deklaracje celne wypełniać albo owijać w brązowy papier?
andyopole Napisano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Przy wysylce za granice zawsze jest deklaracja celna i musisz zadeklarowac co wysylasz I jego wartosc. Sprawdz przepisy pocztowe bo zawsze zabraniaja wysylac np. bizuterie, tyton, alkohol i zreszta jakiekolwiek plyny. Brazowy papier mam nadzieje to przeszlosc ale zadaj sobie nieco trudu i sam sprawdz na stronie poczty a nie pytaj o pierdoly.
MeganMarkle Napisano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 Większość mojego dobytku z Polszy (przy przeprowadzce na stałe do USA) wysłałam w formie paczek za pośrednictwem Poczty Polskiej. Nie ma tańszej opcji. Paczek wyszło chyba ze 30, wysyłane były stopniowo w miarę pakowania i wszystkie doszły w stanie całkiem ok. Także ja tam polecam taką formę wysyłki
katlia Napisano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 40 minut temu, MeganMarkle napisał: Większość mojego dobytku z Polszy (przy przeprowadzce na stałe do USA) wysłałam w formie paczek za pośrednictwem Poczty Polskiej. Nie ma tańszej opcji. Paczek wyszło chyba ze 30, wysyłane były stopniowo w miarę pakowania i wszystkie doszły w stanie całkiem ok. Także ja tam polecam taką formę wysyłki A co przywiozlas? Glownie sentymentalne rzeczy, czy takze jakies praktycznie ktorych nie chcialas tu dokupowac? Pytam tak z ciekawosci.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.