brick134 Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Cześć, Planuję studia w USA stąd moje zapytanie, czy transkrypt ocen podaje się z ostatniego roku,3 lat (Okres liceum) czy też wcześniejsze ? Dodam że interesującą mnie Uczelnią jest MIT. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Jackie Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Transkrypt jest z całego okresu liceum. Po przyjęciu dosyła się oceny z ostatniego roku/semestru o ile nie miałeś przerwy.
mcpear Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Tak. Aczkolwiek liceum jest rozumiane jako klasy 9-12. Jak kończyłeś 3-letnie liceum to pewnie jeszcze będziesz potrzebował z ostatniej klasy gimnazjum. Moja córka musiała dostarczyć transkrypt z pierwszego półrocza III klasy gimnazjum z Polski. Robiła II półrocze 9tego grade'u w USA i klasy 10-12 w USA. Studiuje w UC San Diego. Także zapewne będziesz musiał dostarczyć transkrypt z 3 lat liceum i ostatniego roku gimnazjum. Nie zdziwłbym się jakby wymagali również transkryptów półrocznych z pierwszego semestru z każdej z tych klas. Poza tym musiała dostarczyć "plan" - to znaczy ile godzin się uczyła jakiego przedmiotu w tym pierwszym semestrze 3 klasy gimnazjum. Najlepiej sprawdzić dzwoniąc na MIT do działu International Applicants i zapytać się bezpośrednio co będą potrzebowali i czy mogą to ci przysłać na piśmie.
katlia Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 5 minut temu, mcpear napisał: Tak. Aczkolwiek liceum jest rozumiane jako klasy 9-12. Jak kończyłeś 3-letnie liceum to pewnie jeszcze będziesz potrzebował z ostatniej klasy gimnazjum. MIT prosi tylko o 3 latahttps://mitadmissions.org/help/faq/international-secondary-school-report/We request that you submit your high school transcript with three years of grades and the results of any external examinations, such as the International Baccalaureate, A Levels, French Baccalaureate, or CBSE, which are required for entrance to universities in your home country. To ostatnie mnie zaciekawilo: czy oni tez chca wyniki matury? Co myslicie? (Czy matura jest wymagana na studia w Polsce?)
brick134 Napisano 24 Września 2019 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2019 Dzięki za pomoc. Z Polską maturą możesz studiować w Anglii,Niemczech,Holandii,Francji i Hiszpanii, nie jest też powiedziane że na każdym uniwersytecie na pewno są w tych krajach takie które Polskiej matury nie uznają. W stanach uznaje się tylko SAT lub ACT wszystkie inne egzaminy mogą być tylko jako dodatek który nie zmienia dużo.
Jackie Napisano 24 Września 2019 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 Ja żeby studiować w USA musiałam pokazać maturę (puszczoną przez WES.) Dokonale wiedzieli co to matura. Nie wiem czy tak jest na każdym uniwerku, trzeba by zapytać.
katlia Napisano 24 Września 2019 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 8 godzin temu, elclasicio napisał: wszystkie inne egzaminy mogą być tylko jako dodatek który nie zmienia dużo. Ale jednak MIT chce te wyniki. A na konkurencyjnym uniwersytecie gdzie odrzucaja powyzej 90% kandydatow, i 90% miejsc jest dla Amerykanow, cos takiego moze byc raczej istotne.
andyopole Napisano 24 Września 2019 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 2 godziny temu, Jackie napisał: Ja żeby studiować w USA musiałam pokazać maturę (puszczoną przez WES.) Dokonale wiedzieli co to matura. Nie wiem czy tak jest na każdym uniwerku, trzeba by zapytać. W Ciupagowie, z powodu mnostwa Polakow musza wiedziec co to matura. Podejrzewam ze na moim Dzikim Zachodzie zdziwiliby sie ze jakis Polak moze miec w ogole High School. Zart taki, mamy tu nie tylko polskich lekarzy czy inzynierow ale nawet profesorow a nawet jednego PhD, ktorego znam osobiscie. Nie ma natomiast "azbesciarzy", ja jestem nielicznym ze znanych mi roboli.
katlia Napisano 24 Września 2019 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 2 minuty temu, andyopole napisał: W Ciupagowie, z powodu mnostwa Polakow musza wiedziec co to matura. Podejrzewam ze na moim Dzikim Zachodzie zdziwiliby sie ze jakis Polak moze miec w ogole High School. Bez przesady. Studenci miedzynarodowi to big business dla amerykanskich uczelni. Wszystkie duze maja ludzi w admissions ktorzy doskonale sie znaja na normach w kraju danego aplikanta.
andyopole Napisano 24 Września 2019 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 3 minuty temu, katlia napisał: Bez przesady. Studenci miedzynarodowi to big business dla amerykanskich uczelni. Wszystkie duze maja ludzi w admissions ktorzy doskonale sie znaja na normach w kraju danego aplikanta. No przecie napisalem ze zartuje…
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.