Kat12345 Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Witam, Przyjechałam do USA 3 lata temu na wizie K1. Po dwóch miesiącach wzięłam ślub cywilny, papiery zostały wysłane razem z marriage certificate. Niestety nie zostały opłacone ( bo mężczyzna z którym byłam miał totalnie wywalone na to i dalej ma), dostałam je spowrotem i mam je przy sobie do tej pory. Po dwóch latach wyprowadziłam się od niego i aktualnie mieszkam z mężczyzną z którym będę mieć wkrótce dziecko. Chcę zacząć w końcu legalnie żyć tutaj, żebym mogła wyjeżdżać do Polski ( razem z dzieckiem oczywiście, bo w końcu mam rodzinę, która by chciała go zobaczyć). Potrzebuję ubezpieczenie mieć przed porodem, SSN, prawo jazdy itp. Moje pytanie jest takie, od czego zacząć? Tak, żeby wszystko wyszło dobrze. Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelką pomoc.
andyopole Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Od rozwodu? A nowy chłop to obywatel?
Kat12345 Napisano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Nie wzięłam rozwodu... Jeszcze. Tak, jest obywatelem.
andyopole Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Nie znam sie na tego typu wizach. Nowy oblubieniec jest USC a wiec zasadniczo slub z nim "wybacza" nielegalny pobyt i kilka innych wystepkow przeciwko prawu. No ale zeby wziac slub, uprzednio nalezaloby sie rozwiesc z poprzednikiem.
Kat12345 Napisano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Ehh.... niestety w tej chwili ślub z nim jest niemożliwy. Może ktoś inny wie jak obejść to bez rozwodu i ślubu? @Andyople dzięki za odpowiedź.
kzielu Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 2 godziny temu, Kat12345 napisał: Witam, Przyjechałam do USA 3 lata temu na wizie K1. Po dwóch miesiącach wzięłam ślub cywilny, papiery zostały wysłane razem z marriage certificate. Niestety nie zostały opłacone ( bo mężczyzna z którym byłam miał totalnie wywalone na to i dalej ma), dostałam je spowrotem i mam je przy sobie do tej pory. Po dwóch latach wyprowadziłam się od niego i aktualnie mieszkam z mężczyzną z którym będę mieć wkrótce dziecko. Chcę zacząć w końcu legalnie żyć tutaj, żebym mogła wyjeżdżać do Polski ( razem z dzieckiem oczywiście, bo w końcu mam rodzinę, która by chciała go zobaczyć). Potrzebuję ubezpieczenie mieć przed porodem, SSN, prawo jazdy itp. Moje pytanie jest takie, od czego zacząć? Tak, żeby wszystko wyszło dobrze. Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelką pomoc. Edit : rozwodu, ślubu i aplikacji I-130 + I-485 (AOS). Jedyna droga. Chyba że wygrasz w loterii, ale nie masz statusu więc z AOSu w ten sposób (i praktycznie każdy inny - nici)
mcpear Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 Wnioskuje, że jesteś tu nielegalnie. Jedyny fakt, który zalegalizuje Twój pobyt i pozwoli "wybaczyć" nielegalny pobyt to ślub z obywatelem i aplikacja na zielona kartę jako żona obywatela (tym razem opłacona aplikacja). Są jeszcze możliwości dla Ciebie jak jesteś w stanie udowodnić, że w poprzednim związku byłaś ofiarą "domestic violence" a mąż był obywatelem US. W takim przypadku możesz sama aplikować o tak zwaną VAWA Green Card. Aczkolwiek to pewnie musiałabyś konsultować z prawnikiem a nie poprzez publiczne forum. W każdym razie jeśli wydaje się Tobie, że mogłabyś zakwalifikowana do takiej kategorii to poczytaj sobie https://www.uscis.gov/green-card/green-card-vawa-self-petitioner W tym przypadku również twój nielegalny pobyt może zostać Tobie przebaczony.
Joanna30 Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 Ej, a to nie jest tak, że jak przyjechała na wizie K1 do jednego obywatela, to tylko z nim może zalegalizować swój pobyt? Czyli i tak trzeba będzie wziąć rozwód i być sponsorowaną jako żona innego obywatela, co tak czy siak wiąże się z wyjazdem z USA? OP - jeśli bez rozwodu, to tylko przez obywatela, do którego tu przyjechałaś. Co w Twojej sytuacji jest raczej niemożliwe.
sly6 Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 7 godzin temu, mcpear napisał: Wnioskuje, że jesteś tu nielegalnie. Jedyny fakt, który zalegalizuje Twój pobyt i pozwoli "wybaczyć" nielegalny pobyt to ślub z obywatelem i aplikacja na zielona kartę jako żona obywatela (tym razem opłacona aplikacja). Są jeszcze możliwości dla Ciebie jak jesteś w stanie udowodnić, że w poprzednim związku byłaś ofiarą "domestic violence" a mąż był obywatelem US. W takim przypadku możesz sama aplikować o tak zwaną VAWA Green Card. Aczkolwiek to pewnie musiałabyś konsultować z prawnikiem a nie poprzez publiczne forum. W każdym razie jeśli wydaje się Tobie, że mogłabyś zakwalifikowana do takiej kategorii to poczytaj sobie https://www.uscis.gov/green-card/green-card-vawa-self-petitioner W tym przypadku również twój nielegalny pobyt może zostać Tobie przebaczony. Mało kobiet czy mężczyzn o tym wie lecz takie są możliwości na pobyt że była przemoc tylko jak piszesz tutaj potrzebny jest prawnik by ocenić czy się uda.
kzielu Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 4 godziny temu, Joanna30 napisał: Ej, a to nie jest tak, że jak przyjechała na wizie K1 do jednego obywatela, to tylko z nim może zalegalizować swój pobyt? Czyli i tak trzeba będzie wziąć rozwód i być sponsorowaną jako żona innego obywatela, co tak czy siak wiąże się z wyjazdem z USA? OP - jeśli bez rozwodu, to tylko przez obywatela, do którego tu przyjechałaś. Co w Twojej sytuacji jest raczej niemożliwe. Tak jest ^^^^ Dokladnie. Good catch Joanna. OP - jedyna opcja dla Ciebie, to rozwod, slub, wyjazd do PL i sponsorowanie przez nowego meza. Bedziesz potrzebowala waiver I-601 bo w momencie wyjazdu masz 10 letniego bana.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.